Ζημιές μετά από φόρους ύψους 274,8 εκατομμύρια ευρώ έναντι 518 εκατ. ευρώ το πρώτο εξάμηνο του 2018 καταγράφει η ΔΕΗ.
Τα κέρδη προ τόκων, φόρων και αποσβέσεων (EBITDA) του πρώτου εξαμήνου του 2019 για το σύνολο του Ομίλου ενισχύθηκαν από την επιστροφή 99,3 εκατομμύρια έναντι του πλεονάσματος του Ειδικού Λογαριασμού ΑΠΕ (ΕΛΑΠΕ).
Χωρίς την επιστροφή αυτή το EBITDA διαμορφώνεται σε 9,3 εκατομμύρια ευρώ.
Tα αποτελέσματα πρώτου εξαμήνου ανακοίνωσε η ΔΕΗ καταγράφοντας σημαντική επιβάρυνση των EBITDA, εξαιτίας μεταξύ άλλων των αυξημένων ποσοτήτων δημοπρασιών NOMΕ.
Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ, Γιώργος Στάσσης, σχολιάζοντας τα αποτελέσματα αναφέρθηκε στις αποφάσεις που έλαβε η διοίκηση της εταιρίας και οι οποίες αναμένεται να επιφέρουν σημαντική βελτίωση στην λειτουργική κερδοφορία.
Χατζηδάκης: «Αποφύγαμε τη χρεοκοπία»
Όπως επισήμως ανακοίνωσε αμέσως μετά ο υπουργός Ενέργειας, Κωστής Χατζηδάκης, η έκθεση του ορκωτού λογιστή (Ernst & Young) βγάζει κάθε αστερίσκο που είχε βάλει για τη βιωσιμότητα της Επιχείρησης και αίρει τις αμφιβολίες για τη συνέχιση της δραστηριότητάς της.
«Από τις 7 Ιουλίου εργαστήκαμε να αποφύγει η ΔΕΗ την χρεοκοπία, η έκθεση του ορκωτού αποδεικνύει ότι τα καταφέραμε, η προσπάθεια συνεχίζεται για την εξυγίανση και ανάπτυξη του ενεργειακού πυλώνα της χώρας που λέγεται ΔΕΗ», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Κωστής Χατζηδάκης.
«Αποφεύχθηκε μια πολύ σοβαρή αρνητική εξέλιξη», συμπλήρωσε ο Κωστής Χατζηδάκης.
Ακόμα, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας υπογράμμισε ότι η ΔΕΗ σύντομα θα βρεθεί σε θετικό έδαφος, όμως αυτό δεν σημαίνει ότι διαγράφονται τα χρέη της: οι συσσωρευμένες ζημιές βρίσκονται στην πλάτη της ΔΕΗ, ανέφερε: «Ξεκινήσαμε καλά, η ΔΕΗ γυρνά σε θετικό έδαφος, μέσα σε δύο μήνες η εταιρεία φεύγει από το φάσμα της χρεοκοπίας».
Επίσης, ο Κωστής Χατζηδάκης περιέγραψε τα πέντε νέα μέτρα που θα υιοθετήσει η ΔΕΗ σε συνεργασία με το ΥΠΕΝ για την οριστική εξυγίανσή της.
Αυτά είναι: 1. Απολιγνιτοποίηση, 2. Μερική ιδιωτικοποίηση ΔΕΔΔΗΕ, 3. Νομοθετική παρέμβαση τον Οκτώβριο, ώστε να απαλλαγεί η ΔΕΗ από τον «στενό κορσέ» των διαδικασιών του Δημοσίου, που δεν της επιτρέπουν να ανταγωνιστεί επί ίσοις όροις στην αγορά, 4. Καινούριο business plan, 5. Άνοιγμα στις ΑΠΕ.