Σημαντική και ηχηρή παρέμβαση με την ομιλία του για τα εμπόδια και το εχθρικό περιβάλλον στο οποίο συνεχίζει να λειτουργεί η βιομηχανία στη χώρα μας, έκανε ο αντιπρόεδρος του ΣΕΒ και πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Μυτιληναίος Ε. Μυτιληναίος.
Μιλώντας σε ημερίδα που διοργάνωσε ο αν. υπουργός Ανάπτυξης αρμόδιος για τη βιομηχανία Σ. Πιτσιόρλας, ο κ. Μυτιληναίος ανέλυσε το κομβικό σημείο στο οποίο βρίσκεται συνολικά η ευρωπαϊκή βιομηχανία αλλά και τις ακόμη μεγαλύτερες προκλήσεις που αντιμετωπίζει η ελληνική μεταποίηση.
Υπογράμμισε την πεποίθησή του ότι η βιομηχανία και οι άνθρωποί της μπορούν να βρεθούν στην προμετωπίδα της εθνικής προσπάθειας για ανασυγκρότηση και ανάπτυξη, υπό την προϋπόθεση ότι θα υπάρξει μια ριζική μεταρρύθμιση για τη βιομηχανική πολιτική που μπορεί να φέρει τον κλάδο της μεταποίησης στην πρώτη θέση της προσπάθειας για την ανασυγκρότηση της χώρας.
Έχει αλλάξει το κοινωνικό μοντέλο, δεν υπάρχουν βιομήχανοι σε λάιφσταιλ περιοδικά, οι άνθρωποι που διευθύνουν βιομηχανίες είναι σκληρά εργαζόμενοι με πλήρη συναίσθηση της ευθύνης τους για τους εργαζόμενους, την οικονομία και την κοινωνία.
Είναι καιρός να απενοχοποιηθούμε και να αποκαταστήσουμε το κοινωνικό προφίλ της υγιούς επιχειρηματικότητας και να πρωτοστατήσουμε στην επαναφορά της Ελλάδας στην πρωτοπορία της ανάπτυξης της εργασίας και της προόδου, είπε χαρακτηριστικά.
Ωστόσο σήμερα σε σχέση με το περιβάλλον στο οποίο λειτουργεί η ελληνική βιομηχανία ο κ. Μυτιληναίος τόνισε ότι οι θεσμοί στην Ελλάδα υπολειτουργούν ή -σε ορισμένες περιπτώσεις- παρακωλύουν τις επενδύσεις με πράξεις και παραλείψεις, ενώ μονοπωλιακές πρακτικές στραγγαλίζουν τη βιομηχανία.
Έφερε ως παράδειγμα την πρωτοβουλία για τον τομέα του ενεργειακού κόστους που ανέλαβε ο κ. Πιτσιόρλας που τόλμησε να προχωρήσει σε μία γενναία πρωτοβουλία για να βοηθήσει εντός και εκτός Ελλάδος την ενεργοβόρο βιομηχανία μας, όμως έχει πέσει σε τοίχο!
«Παρ’ ό,τι έχουν γίνει κάποια βήματα τα τελευταία 6-7 χρόνια προς αυτή την κατεύθυνση, υστερούμε ακόμα πολύ στη διαμόρφωση φιλικού περιβάλλοντος για νέες επενδύσεις, που τόσο τις χρειάζεται η Ελλάδα για την ανάκαμψη από την πολύ δύσκολη κρίση.
Μία κρίση που δοκίμασε τις αντοχές της κοινωνίας μας συμπεριλαμβανομένων και των επιχειρήσεων» τόνισε ο κ. Μυτιληναίος, σημειώνοντας ότι ο ΣΕΒ έχει απαριθμήσει τόσο τις γενναίες όσο και τις πιο “εύκολες” παρεμβάσεις που απαιτούνται: κίνητρα για επενδύσεις, επιτέλους απλοποίηση και επιτάχυνση των αδειοδοτικών διαδικασιών (το fast track θα πρέπει να γίνει ο κανόνας, όχι η εξαίρεση αν θέλουμε η Ελλάδα να προχωρήσει με τους ρυθμούς που χρειάζονται), ειδική αντιμετώπιση και ξεκάθαρη προώθηση των στρατηγικών ή εμβληματικών επενδύσεων, απαλλαγή από απηρχαιωμένες νομικές και ρυθμιστικές αγκυλώσεις που έχουν καθηλώσει για χρόνια τις υγιείς δυνάμεις της οικονομίας και πολλά άλλα.
Ευρώπη
Ο κ. Μυτιληναίος σημείωσε ότι σε ευρωπαϊκό επίπεδο βρίσκεται σε εξέλιξη η συζήτηση για τη νέα κοινή βιομηχανική στρατηγική σημείωσε ωστόσο ότι πρέπει να συνειδητοποιήσουν όλοι πως όπως το φαινόμενο της κλιματικής αλλαγής, έτσι και ο ανταγωνισμός και η οικονομία είναι παγκόσμια.
«Η Ευρώπη πρέπει να το συνειδητοποιήσει αυτό καλά γιατί -δυστυχώς- όσο μπροστάρης κι αν είναι στην προσπάθεια, αντιπροσωπεύει μόλις το 9% περίπου των παγκόσμιων εκπομπών αερίων ρύπων και έως το 2030 θα πέσει στο 6%!
Και αν πιέσει υπερβολικά την εσωτερική της οικονομία χωρίς οι άλλες υπερδυνάμεις να ακολουθούν στο μονοπάτι αυτό, όχι μόνο θα χάσει η ίδια αλλά θα χάσει και ο πλανήτης” τόνισε φέρνοντας ως παράδειγμα τη βιομηχανία του αλουμινίου όπου η Ευρώπη έχει απωλέσει σημαντικό αριθμό μονάδων όταν η Κίνα με αθέμιτες πρακτικές έχει φτάσει σε μερίδιο 60% από μονάδες που χρησιμοποιούν ως καύσιμο το κάρβουνο.
Ο ΣΕΒ τονίζει συνεχώς την ανάγκη η φιλοδοξία να συνοδεύεται από ρεαλισμό και από στοχευμένες δράσεις για το σήμερα και το αύριο, προκειμένου να εξασφαλίσουμε ένα level playing field για τη βιομηχανία μας σε παγκόσμιο επίπεδο, τόνισε ο κ. Μυτιληναίος, φέρνοντας ως παράδειγμα το χρηματιστήριο ρύπων και το κόστος που έχει προκαλέσει στη βιομηχανία.
Ωστόσο όπως είπε ο κ. Μυτιληναίος για την ελληνική βιομηχανία οι επιταγές αυτές για επαναξιολόγηση της βιομηχανικής πολιτικής αποκτούν ακόμη μεγαλύτερη σημασία ιδιαίτερα όταν πολλές άλλες ευρωπαϊκές χώρες εξαντλούν όλα τα περιθώρια για να στηρίξουν τη βιομηχανία τους.
«Τη βιομηχανία τους όχι τους βιομήχανους όπως λένε τα παλιομοδίτικα κλισέ» είπε χαρακτηριστικά.
Ενεργειακό κόστος
Ειδικά για την Ελλάδα ο κ. Μυτιληναίος στάθηκε ιδιαίτερα στην ανάγκη για στοχευμένες παρεμβάσεις «για την ελάφρυνση του ενεργειακού κόστους, που για πολλές από τις βιομηχανίες μας είναι καταλυτικής σημασίας!
Σε αυτή την προσπάθεια, η εκάστοτε Κυβέρνηση θα πρέπει να απαλλαγεί από το ενοχικό σύνδρομο που εμπόδισε για χρόνια την εποικοδομητική συνεργασία με τις ελληνικές βιομηχανίες και επιχειρήσεις.
Πρέπει να ακολουθήσει –κατ’ αρχήν– τα πρότυπα και τις λύσεις που έχουν υιοθετηθεί με επιτυχία σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, αλλά και να πάει πέρα από αυτά, αφού η ελληνική βιομηχανία δυστυχώς ακόμα δεν έχει, σε μεγάλο βαθμό, τις επιλογές και τις διευκολύνσεις άλλων χωρών».
Παραγωγική ανασυγκρότηση
Παρουσιάζοντας τις επιδόσεις της ελληνικής βιομηχανίας μέσα στην κρίση τόνισε ότι οι μεταποιητικές δραστηριότητες δημιούργησαν το 9,9% της ΑΠΕ το 2016, ενώ ο ευρύτερος βιομηχανικός τομέας δημιούργησε το 13,8% της ΑΠΕ με 20,5 δισ. άμεσα και το 87,7% των εξαγωγών.
«Η βιομηχανία οφείλει αλλά και επιθυμεί να είναι ο βραχίονας της παραγωγικής ανασυγκρότησης της χώρας. Η βιομηχανία οφείλει αλλά και επιθυμεί να συμβάλει στον σχεδιασμό μίας ακόμα σημαντικότατης μεταρρύθμισης: Αυτής της ενιαίας βιομηχανικής πολιτικής» τόνισε ο κ. Μυτιληναίος.
Όπως όλες οι μεταρρυθμίσεις, χρειάζεται όραμα, ιδέες, συναίνεση και συμπράξεις.
«Η Βιομηχανία μπορεί να μπει στην πρώτη γραμμή και να συμβάλει καθοριστικά στο κτίσιμο της μετά – κρίσης Ελλάδας. Με την αρωγή όλων των παραγωγικών δυνάμεων, αλλά και της Πολιτείας, το μερίδιο της βιομηχανίας στο ΑΕΠ της χώρας μπορεί να φθάσει ακόμα και το 12%, σε λίγο χρόνο και να συμπαρασύρει την οικονομία σε ανοδική τροχιά» τόνισε.
Καταλήγοντας ο κ. Μυτιληναίος επανέλαβε ότι πλέον το κοινωνικό μοντέλο έχει αλλάξει, η εικόνα του ευτραφούς βιομήχανου με το πούρο και το παπιγιόν δεν υπάρχει πια.
“Οι άνθρωποι που διευθύνουν τις βιομηχανίες είναι πάρα πολύ σκληρά εργαζόμενοι με πλήρη συναίσθηση της ευθύνης τους για τους εργαζόμενους, την οικονομία και την κοινωνία.
Καιρός είναι σε εμάς που έτυχε να διευθύνουμε μικρότερες ή μεγαλύτερες επιχειρήσεις να αποενοχοποιηθούμε και μαζί με τους εργαζόμενους και τους επιχειρηματικούς εταίρους να αποκαταστήσουμε το κοινωνικό προφίλ της υγιούς επιχειρηματικότητας.
Και να πρωτοστατήσουμε στην επαναφορά της Ελλάδας στην πρωτοπορία της ανάπτυξης, της εργασίας και της προόδου” τόνισε ο Ε. Μυτιληναίος.