Warning: Attempt to read property "term_id" on int in /var/www/vhosts/tilegrafimanews.gr/staging.tilegrafimanews.gr/wp-content/themes/jnews-child/functions.php on line 185
Η MYTILINEOS ξεπέρασε τη ΔΕΠΑ στις εισαγωγές υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) και αναδεικνύεται ως ο μεγαλύτερος εισαγωγές LNG στη χώρα φέτος, όπως αναφέρει το εξειδικευμένο ενεργειακό πρακτορείο Icis Heren, σε ανάλυση για την ελληνική αγορά φυσικού αερίου. Συμπληρώνει δε ότι είναι η πρώτη φορά που μία ιδιωτική εταιρεία ξεπερνά την κρατική επιχείρηση καταλαμβάνοντας την πρώτη θέση.
Η MYTILINEOS εισήγαγε περισσότερους από 370.000 τόνους LNG από τον Ιανουάριο μέχρι τον Ιούλιο του 2019, ή το 39% του συνόλου στην Ελλάδα, σύμφωνα με το LNG Edge.
Η ΔΕΠΑ εισήγαγε 273.000 τόνους ή 29%.
Αξίζει να σημειωθεί ότι το μερίδιο αγοράς της ΔΕΠΑ ήταν 92% πέρυσι και ποτέ δεν είχε πέσει κάτω από το 50%. Η σημαντική αλλαγή που επήλθε και φαίνεται ότι ανέτρεψε την μέχρι τώρα εικόνα ήταν η απελευθέρωση της αγοράς φυσικού αερίου που, αν και αργά, εφαρμόστηκε και στην Ελλάδα. Η αγορά άρχισε να ανοίγει το 2005, αλλά η τάση κορυφώθηκε το 2018, όταν η λιανική αγορά απελευθερώθηκε πλήρως, αφήνοντας τους καταναλωτές ελεύθερους να επιλέξουν τον προμηθευτή τους, με αποτέλεσμα η ΔΕΠΑ να αρχίσει να χάνει πελάτες.
Τα χαμηλά τριετίας στις τιμές LNG περιόρισαν τα εμπόδια για τους αγοραστές, ενώ η επέκταση στον Τερματικό Σταθμό στη Ρεβυθούσα προσφέρει μεγαλύτερη χωρητικότητα για την απορρόφηση φορτίων.
Η Ελλάδα εξελίσσεται σε ένα hub, που θα δώσει σε πρώτη φάση την δυνατότητα εξαγωγων στην Βουλγαρία λόγω τωνν πλεονεκτημάτων στις τιμές του φυσικού αερίου.
Παράλληλα η Μυτιληναίος έχει να λάβει έξι από τα 15 φορτία LNG που αναμένονται από τον Αύγουστο μέχρι τα τέλη Οκτωβρίου του 2019, περισσότερα από οποιαδήποτε άλλη εταιρεία.
Οι μεγάλοι «παίκτες» της ελληνικής αγοράς
Εξαιτίας της ζήτησης του τομέα της ηλεκτρικής ενέργειας, αλλά και των αναγκών του τομέα κατασκευής αλουμινίου, η MYTILINEOS είναι πρώτη στη σειρά μεταξύ των ιδιωτών εισαγωγέων με παραγωγή ισχύος 1200 MW (14% της εγκατεστημένης θερμικής παραγωγής σε εθνικό επίπεδο).Πηγή της αγοράς δήλωσε ότι το κύριο πλεονέκτημα της MYTILINEOS είναι η «σταθερή κατανάλωσή»
Στην αγορά θέση έχουν η ελληνο-ιταλική κοινοπραξία ELPEDISON, η Motor Oil και ο Ήρων, μέτοχοι του οποίου είναι μεταξύ άλλων η γαλλική ENGIE και η Qatar Petroleum.
Η MYTILINEOS και η Motor Oil αγόραζαν μέχρι πρόσφατα LNG μέσω της κοινοπραξίας M & M Natural Gas, αλλά στις 16 Ιανουαρίου η MYTILINEOS ολοκλήρωσε την εξαγορά της συμμετοχής της Motor Oil.
Το άρθρο σημειώνει επίσης ότι, τον περασμένο μήνα η MYTILINEOS ανακοίνωσε την έναρξη κατασκευής ενός νέου σταθμού CCGT ισχύος 826MW, στην κεντρική Βοιωτία. Πρόκειται για έναν από τους μεγαλύτερους σταθμούς στην Ευρώπη.
H Ελλάδα ενεργειακός κόμβος
Η πρόσβαση στις χαμηλές τιμές του φυσικού αερίου ενισχύει επίσης την Ελλάδα στην προσπάθεια να αναπτυχθεί ως ενεργειακός κόμβος και δημιουργεί επενδυτικές ευκαιρίες για εταιρείες που είναι διατεθειμένες να αναλάβουν τον κίνδυνο.
Η πρώτη αντίστροφη ροή από την Ελλάδα στη Βουλγαρία πραγματοποιήθηκε τον Μάιο.
Ο αγωγός IGB στα ίδια σύνορα θα ενισχύσει περαιτέρω τις ροές όταν θα συνδεθεί το 2020, ενώ το ίδιο έτος αναμένεται και η πρώτη ροή φυσικού αερίου μέσω TAP (του τμήματος του νότιου διαδρόμου) που θα φέρνει στην Ευρώπη αζέρικο αέριο.
Σε συνέδριο τον Ιούλιο, ο κ. Παναγιώτης Κανελλόπουλος, διευθυντής του βραχίονα εμπορίας φυσικού αερίου της MYTILINEOS, χαρακτήρισε τις εξαγωγές προς τη Βουλγαρία «αυτονόητη εξέλιξη» λόγω της διαφοράς τιμών μεταξύ των δύο αγορών.
«Η τιμή του φυσικού αερίου στη Βουλγαρία, που παρέχεται κυρίως μέσω αγωγού από τη Ρωσία, είναι πολύ ακριβή.
Μιλάμε για τεράστια διαφορά μεταξύ LNG με εύρος $ 4-5 / MMBtu και φυσικού αερίου μέσω αγωγού στο επίπεδο των $ 8 / MMBtu».
Η MYTILINEOS δεν έχει γνωστοποιήσει μακροπρόθεσμα συμβόλαια προμήθειας LNG.