Το 50ό Φόρουμ του Νταβός αρχίζει τις εργασίες του σήμερα με τον Ντόναλντ Τραμπ και την νεαρή ακτιβίστρια Γκρέτα Τούνμπεργκ, με τις εκ διαμέτρου αντίθετες απόψεις τους για το Κλίμα, παρόντες.
Στο χιονισμένο κάδρο του Νταβός, η υπερθέρμανση του πλανήτη κυριαρχεί φέτος στις εργασίες του Παγκόσμιο Οικονομικού Φόρουμ.
Ο «κλιματοσκεπτικιστής» Ντόναλντ Τραμπ θα ανοίξει τον χορό. Λίγες ώρες αργότερα θα ξεκινήσει στην Ουάσινγκτον η δίκη του στην αμερικανική Γερουσία με το ερώτημα της καθαίρεσης.
Πριν από δύο χρόνια, η παγκόσμια οικονομική ελίτ είχε ευμενώς υποδεχθεί τον Τραμπ στο Νταβός, έχοντας συγκρατήσει από αυτόν τις φορολογικές του γενναιοδωρίες και αγνοήσει τις επιθέσεις του κατά του ελευθέρου εμπορίου.
Ο Τραμπ θα έχει στο Νταβός συνομιλίες με την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αλλά και τον ιρακινό πρόεδρο, λίγο μετά την δολοφονία του Iρανού στρατηγού από τις αμερικανικές δυνάμεις.
Ο δρόμος του θα διασταυρωθεί με τον δρόμο της Γκρέτα Τούνμπεργκ; Προσκεκλημένη στο Νταβός για δεύτερη συνεχή χρονιά, η 17χρονη σουηδή ακτιβίστρια θα έχει ήδη πάρει τον λόγο κατά την διάρκεια συζήτησης στρογγυλής τραπέζης το πρωί, ενώ το απόγευμα θα ανοίξει συζήτηση με τίτλο «Πώς θα αποφύγουμε την κλιματική αποκάλυψη».
Θα είναι μία ευκαιρία για την ευαισθητοποίηση του επιχειρηματικού κόσμου απέναντι στο κλιματικό πρόβλημα και για …. πιο δεκτικό ακροατήριο.
Σύμφωνα με έρευνα του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ, 750 προσωπικότητες του πολιτικού και οικονομικού κόσμου κατατάσσουν τις περιβαλλοντικές κρίσεις(ακραία καιρικά φαινόμενα, υποχώρηση της βιοποικιλότητας…) στην κορυφή των κινδύνων που διατρέχει ο κόσμος.
Και αυτή η θέση αρχίζει να έχει ηχηρά αποτελέσματα: η εταιρεία οικονομικού σχεδιασμού και διαχείρισης επενδύσεων BlackRock, ο κολοσσός που διαχειρίζεται 7.000 δισεκατομμύρια δολάρια, ανακοίνωσε τη περασμένη εβδομάδα ότι θέλει να εξελιχθεί σε leader των αειφόρων επενδύσεων.
Η κίνηση μπορεί να βρει μιμητές την ώρα που η αποτίμηση του κόστους της κλιματικής αλλαγής αρχίζει να παίρνει μορφή.
Για τον Chris Williamson της IHS Markit, «υπάρχει σαφής αλλαγή ατμόσφαιρας: ορισμένοι ίσως να είχαν υποτιμήσει την ταχύτητα αυτής της εξέλιξης και είναι πιθανό ότι το Νταβός θα επιταχύνει αυτήν την πίεση» επί των επιχειρηματικών κύκλων.
Αντίθετα, οι μη κυβερνητικές οργανώσεις που είναι παρούσες στο Νταβόςαποφεύγουν τις θριαμβολογίες: «Υπάρχει μεγάλη πρόοδος στην συνειδητοποίηση στα υψηλότερα εργοδοτικά επίπεδα, αλλά η πρόκληση έγκειται στην μεταφορά στα χαμηλότερα κλιμάκια εντός των επιχειρηματικών κολοσσών», στις πολύπλοκες αλυσίδες παραγωγής, λέει ο Μάρκο Λαμπερτίνι, γενικός διευθυντής της WWF.
Το Φόρουμ του Νταβός, που κατηγορείται για κλιματική υποκρισία εξαιτίας του ετήσιου χορού των τζετ, των ελικοπτέρων και των λιμουζινών που συνοδεύει τις εργασίες του, θέλησε φέτος να αποκλείσει τα αντικείμενα μίας χρήσης και να οργανώσει μπουφέδες χωρίς κρέας.
«Κλιματικό απαρτχάιντ» και Βενεζουέλα
Για την ώρα, το θέμα του Κλίματος κυρίως επιδεινώνει τις ανάρμοστες ανισότητες, σημειώνει η Oxfam, η οποία ανακοίνωσε ότι 2.153 εκατομμυριούχοι διακρατούν περισσότερο πλούτο από το 60% του παγκόσμιου πληθυσμού.
«Οι επιπτώσεις (της υπερθέρμανσης του πλανήτη) θα είναι ακόμη καταστροφικότερες για τους φτωχότερους» την ώρα που «οι σούπερ πλούσιοι θα έχουν τον τρόπο να γλιτώσουν» και «θα δημιουργηθεί ένα κλιματικό απαρτχάιντ», σύμφωνα με την Αμιτάμπ Μπεχάρ, υπεύθυνη για την Oxfam Ινδίας.
Η κατανομή των καρπών της οικονομικής ανάπτυξης αποτελεί θέμα που γίνεται πιο καυτό από την στιγμή που αυτή θα παραμείνει αναιμική το 2020, σύμφωνα με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, το οποίο αναθεώρησε επί τα χείρω στο 3,3% τις ετήσιες προβλέψεις του.