Warning: Attempt to read property "term_id" on int in /var/www/vhosts/tilegrafimanews.gr/staging.tilegrafimanews.gr/wp-content/themes/jnews-child/functions.php on line 185
Την κατάσταση και τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας συζήτησαν ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM), Κλάους Ρέγκλινγκ, και ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, στο πλαίσιο των εργασιών του 6ου Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών.
Ο Ευρωπαίος αξιωματούχος, μεταξύ άλλων, υπογράμμισε ότι πριν την πανδημία η Ελλάδα είχε κάνει σημαντική πρόοδο, όμως μετά η υγειονομική κρίση χτύπησε άπαντες, δυσκολεύοντας όλες τις χώρες της Ευρώπης. Εκτίμησε δε, ότι είναι η χειρότερη οικονομική κρίση, αλλά «είναι πολύ διαφορετική σε σχέση με της προηγούμενης δεκαετίας».
Κάνοντας ειδική μνεία στο ελληνικό χρέος, υπενθύμισε ότι ο ESM κατέχει το 55% του δημόσιου χρέους και αυτό βοηθά την ελληνική οικονομία, καθώς «δεν υπάρχει άλλη χώρα στον κόσμο, της οποίας το χρέος να διακρατείται σε τόσο σημαντικό ποσοστό από θεσμικούς επενδυτές».
Στο πλαίσιο αυτό, διαβεβαίωσε ότι «το κόστος εξυπηρέτησης του ελληνικού χρέους είναι πολύ χαμηλό», ενώ εκτίμησε ότι θα παραμείνει χαμηλό για αρκετά χρόνια.
Ταυτόχρονα, όπως συμπλήρωσε, η Ελλάδα θα λάβει αναλογικά μεγαλύτερο μερίδιο από το Ταμείο Ανάκαμψης και αν η χώρα μας τα πάει καλά, τότε θα βελτιωθούν σημαντικά οι προοπτικές ανάκαμψης.
Τέλος, δεν παρέλειψε να εκφράσει την αισιοδοξία του για την Ελλάδα και κάλεσε τους πολίτες να στηρίξουν τις μεταρρυθμίσεις, τονίζοντας ότι φυσικά δεν θα έχουν τις δυσκολίες που είχαν τα προηγούμενα χρόνια.
«Έχουμε κι άλλες προκλήσεις μπροστά μας»
Από την πλευρά του, ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, υπογράμμισε ότι η ελληνική κυβέρνηση συνεχίζει τις προσπάθειες αντιμετώπισης της υγειονομικής κρίσης και στήριξης των πολιτών – επιχειρήσεων.
Όσον αφορά την πορεία της οικονομίας, υπενθύμισε ότι η Κομισιόν προβλέψει ισχυρή ανάκαμψη και παρέπεμψε στα στοιχεία της βιομηχανικής παραγωγής, η οποία αυξήθηκε κατά 5% σε ετήσια βάση.
Και συνέχισε: Η ανεργία παρέμεινε στα ίδια επίπεδα χάρη στα μέτρα στήριξης, το αίσθημα των καταναλωτών ενισχύθηκε και τα «κόκκινα δάνεια» μειώθηκαν κατά 30% σε ετήσια βάση, ενώ βγήκαμε με επιτυχία και στις αγορές.
Στη συνέχεια, ο κ. Σταϊκούρας έκανε εκτενή αναφορά στις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που έχουν γίνει σε διάφορους τομείς –παιδεία, ψηφιακή διακυβέρνηση και πολλούς άλλους– σημειώνοντας βέβαια ότι «όλα αυτά δεν σημαίνουν ότι δεν έχουμε και άλλες προκλήσεις μπροστά μας».
Επεσήμανε δε, ότι η κυβέρνηση συνεχίζει κανονικά το μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα και πρόσθεσε ότι «έχουμε νέες προκλήσεις που πρέπει να αντιμετωπίσουμε, δεν θα γίνουν αυτόματα, χρειάζονται επίπονες προσαρμογές. Aυτό είναι το μήνυμα μου, ότι πρέπει να παρουσιάσουμε έργο».
Απαριθμώντας τα επόμενα βήματα, εξήγησε ότι πρέπει να στηρίξουμε για όσο χρειαστεί τα νοικοκυριά που έχουν πληγεί από την κρίση, να εφαρμόσουμε μία συνετή δημοσιονομική πολιτική, να εφαρμόσουμε το νέο νομικό πλαίσιο για το χρέος, να συνεχίσουμε τις ιδιωτικοποιήσεις, τις μεταρρυθμίσεις, να βελτιώσουμε την παραγωγικότητα και την αποτελεσματικότητα του δημόσιου τομέα, να εφαρμόσουμε την ψηφιακή μετάβαση και πολλά άλλα, ενώ κατέληξε εκφράζοντας την πεποίθηση ότι η ελληνική κοινωνία είναι έτοιμη να δεχτεί τις μεταρρυθμίσεις.