.
Πρώτη ημερομηνία είναι η 4η Σεπτεμβρίου, όταν η ΕΛΣΤΑΤ θα δημοσιοποιήσει τα προσωρινά στοιχεία για την πορεία του ΑΕΠ για το β’ τρίμηνο του 2019. Σημειώνεται ότι, ο ρυθμός ανάπτυξης της οικονομίας το α’ τρίμηνο εφέτος ήταν 1,3%.
Την επομένη ημέρα, στις 5 του μηνός, θα συνέλθει το Euro Working Group, με τον νέο εκπρόσωπο της χώρας μας, πρόεδρο του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων Μιχάλη Αργυρού.
Αναμένεται να παρουσιάσει στους συναδέλφους του από τα υπόλοιπα κράτη- μέλη της ευρωζώνης την πορεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού, τον σχεδιασμό της κυβέρνησης στην οικονομία, αλλά και την πρόοδο που συντελείται σε βασικά προαπαιτούμενα της μεταμνημονιακής περιόδου.
Το Σάββατο 7 Σεπτεμβρίου, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης θα δώσει το στίγμα της οικονομικής πολιτικής της κυβέρνησης από το βήμα της ΔΕΘ.
Ενώ, στις 13 του μηνός ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας θα βρίσκεται στο Ελσίνκι της Φινλανδίας για να συμμετάσχει στο (άτυπο) Eurogroup.
Στις 16 Σεπτεμβρίου αναμένεται να έρθουν στην Αθήνα τα τεχνικά κλιμάκια των θεσμών και μια εβδομάδα μετά, στις 23 του μηνός, οι επικεφαλής, στο πλαίσιο της 4ης μεταμνημονιακής αξιολόγησης.
Στις συζητήσεις με τους εκπροσώπους της κυβέρνησης, ιδιαίτερο βάρος αναμένεται να έχουν η κατάρτιση του νέου προϋπολογισμού, καθώς και το μεγάλο φορολογικό νομοσχέδιο του φθινοπώρου. Σύμφωνα με πληροφορίες, το εν λόγω νομοσχέδιο (που θα περιλαμβάνει και τη μείωση των φορολογικών συντελεστών για τις επιχειρήσεις) μπορεί να κατατεθεί στη Βουλή με το προσχέδιο προϋπολογισμού του 2020 στις 7 Οκτωβρίου, ή ακόμη και τον Νοέμβριο, με το τελικό κείμενο του νέου κρατικού προϋπολογισμού.
Στο οικονομικό επιτελείο επικρατεί αισιοδοξία για την πορεία της οικονομίας, τόσο από την πλευρά των εσόδων, όσο και από εκείνη των δαπανών.
Μετά τη σημαντική αύξηση των εσόδων του προϋπολογισμού τον Ιούλιο, τα βλέμματα στρέφονται στον Σεπτέμβριο, όταν θα πρέπει να καταβληθούν η 1η δόση του μειωμένου ΕΝΦΙΑ και η 2η δόση του φόρου εισοδήματος.
Σημειώνεται ότι ο υπουργός Οικονομικών είχε επισημάνει κατά τις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης πως μπορεί να επιτευχθεί διεύρυνση της φορολογικής βάσης (σ.σ. και κατ’ επέκταση αύξηση των εσόδων) με την ενίσχυση των ηλεκτρονικών συναλλαγών, την υποχρεωτική ηλεκτρονική τιμολόγηση, την τήρηση ηλεκτρονικών βιβλίων, την ηλεκτρονικοποίηση δηλώσεων φορολογίας κεφαλαίου και την ενίσχυση ελεγκτικών μηχανισμών, όπως το ΣΔΟΕ.
Στο σκέλος των δαπανών και στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, ο αρμόδιος υφυπουργός Οικονομικών Θεόδωρος Σκυλακάκης κάνει λόγο για ριζική αλλαγή φιλοσοφίας, που θα επιτρέψει τόσο την εξοικονόμηση πόρων, όσο και την αξιολόγηση της αποδοτικότητας των δαπανών. Φιλοσοφία που αναμένεται να γίνει αισθητή από τον νέο προϋπολογισμό.
Σύμφωνα με πληροφορίες, οι άξονες που θα κινηθεί η πολιτική ηγεσία του ΓΛΚ είναι τρεις:
*Η υιοθέτηση ρεαλιστικών «οροφών» δαπανών. Υπάρχει η εκτίμηση ότι μπορεί να προκύψει δημοσιονομικός χώρος 1 δισ. ευρώ ετησίως, χωρίς να μειωθεί η πραγματική δαπάνη.
*Η επέκταση της επισκόπησης δαπανών σε όλα τα υπουργεία και τους φορείς της Γενικής Κυβέρνησης σε βάθος διετίας, και η εξοικονόμηση πόρων, οι οποίοι θα αξιοποιηθούν, συν τοις άλλοις, για τη μείωση φορολογικών συντελεστών. Παράλληλα, στα επόμενα 2- 3 χρόνια αναμένεται να ενσωματωθούν στον κρατικό προϋπολογισμό δείκτες παρακολούθησης της αποδοτικότητας των δαπανών (ο λεγόμενος προϋπολογισμός επιδόσεων ή performance budgeting).
*Η λογιστική μεταρρύθμιση, ώστε το Δημόσιο να μετρά τα πάγια αποθέματά του, να γνωρίζει τι δαπανά και να προγραμματίζει καλύτερα τις προμήθειές του.