Την επανάληψη των επιδόσεων του 2020 σε επίπεδο EBITDA για το 2021 και την εκκίνηση νέου κύκλου ανάπτυξης από φέτος έθεσε ως άμεσους στόχους για τη ΔΕΗ ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της εταιρίας.
Ο Γιώργος Στάσσης κατά τη διάρκεια της ετήσιας τακτικής γενικής συνέλευσης των μετόχων τόνισε την επιτυχημένη ολοκλήρωση της μεταστροφής της επιχείρησης από την αρνητική στη θετική πορεία και εκτίμησε πως το 2021 θα είναι έτος σταθεροποίησης ως προς τα οικονομικά αποτελέσματα. Η ΔΕΗ, όπως είπε, εξελίσσεται σε μία οικονομικά και περιβαλλοντικά βιώσιμη αλλά και σύγχρονη ψηφιακά εταιρία ενέργειας. Επισήμανε δε, την επαναλαμβανόμενη λειτουργική κερδοφορία του 2020 στα 886 εκ. ευρώ έναντι προϋπολογισμού για 665 εκ. ευρώ.
Ο ίδιος κατά την παρουσίαση των στρατηγικών στόχων προέβλεψε τη διαμόρφωση του EBITDA για το 2023 σε 1,1 δισ. ευρώ. Οι παράγοντες που οδηγούν στην επίτευξη αυτού του στόχου είναι ο περιορισμός της ΔΕΗ στην έκθεση του λιγνίτη και των αυξημένων δαπανών για δικαιώματα CO2.
Η ΔΕΗ έχει υλοποιήσει ένα σημαντικό μέρος του μετασχηματισμού της με περιορισμένο κίνδυνο υλοποίησης του υπόλοιπου, ανέφερε ο Πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ κ. Γιώργος Στάσσης παρουσιάζοντας στην τακτική γενική συνέλευση των μετόχων τα πεπραγμένα της Επιχείρησης.
Όπως δήλωσε μέχρι τα τέλη του 2020 είχε αποσυρθεί 1,1 GW καθαρής ισχύος ενώ το 2021 πρόκειται να αποσυρθούν επιπλέον 0,25 GW. Υπάρχει όπως αναφέρθηκε πρόβλεψη για κόστος απολιγνιτοποίησης 0,4 εκατ. ευρώ το οποίο θα κατανεμηθεί σε 10 έως 15 χρόνια.
Επανέλαβε μάλιστα ότι το 2025 η νέα μονάδα Πτολεμαίδα 5 θα μετατραπεί σε μονάδα φυσικού αερίου και θα αναβαθμιστεί σε ισχύ σε άνω από 1000 MW.
Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με τον ανταγωνισμό είπε όπως και στο εξωτερικό έτσι και στην Ελλάδα όταν απελευθερώθηκε η αγορά, εμφανίστηκαν νέοι προμηθευτές. Τόνισε όμως ότι αυτό συμβαίνει σε ένα υγιές περιβάλλον. Επισήμανε μάλιστα ότι οι ανταγωνιστές της ΔΕΗ δεν είναι φθηνότεροι καθώς διαφημίζουν μεγάλες εκπτώσεις αλλά εφαρμόζουν πολλές ρήτρες που ανεβάζουν το κόστος. Κάτι που όπως είπε οφείλει να εξετάσει και η ΡΑΕ. Ο επικεφαλής της ΔΕΗ χαρακτήρισε λογικό το μερίδιο της επιχείρησης να υποχωρεί. Δεν γίνεται όπως είπε ο βασικός πάροχος να συνεχίζει να έχει το 70% της αγοράς. Σταδιακά η εταιρεία θα κινηθεί στο 50% με στόχο όμως να κρατήσει και να πείσει τους πιο καλούς πελάτες να μείνουν στο δίκτυό της.
Ο κ. Στάσσης αναφέρθηκε επίσης και στο θέμα της τιτλοποίησης χρεών λέγοντας ότι σύντομα ολοκληρώνεται και το σκέλος των οφειλών διάρκειας 90 ημερών.
Για τις αποζημιώσεις σχετικά με την απόσυρση των λιγνιτικών μονάδων ο κ. Στάσσης ανέφερε ότι ‘έχει υποβληθεί σχετικό αίτημα στις Βρυξέλλες καθώς η ΔΕΗ κρατάει τις μονάδες σε στρατηγική εφεδρεία. Όπως είπε οι πρώτες ενδείξεις από την ΕΕ είναι θετικές ώστε να επιτραπούν αυτές οι αποζημιώσεις . Δήλωσε σχετικά αισιόδοξος ότι κάτι καλό θα βγει έως τα τέλη του έτους.
Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της εταιρίας, έθεσε επίσης ως στόχο την περαιτέρω μείωση του λόγου καθαρού χρέους προς EBITDA, ο οποίος σήμερα είναι 3,7 φορές. «Η περαιτέρω μείωση του δείκτη στις 3,5 φορές θα μας επιτρέψει να επανεξετάσουμε την πολιτική μας για την καταβολή μερίσματος στους μετόχους», είπε χαρακτηριστικά εκτιμώντας πως αυτό θα συμβεί το 2023.
Η γενική συνέλευση αποφάσισε τη μη διανομή μερίσματος για την χρήση 2020, υποστηρίζοντας ότι παρά την οικονομική ανάκαμψη, τα αποτελέσματα της εταιρείας δεν επιτρέπουν σε αυτή την φάση την διανομή κερδών.