Ελλάδα οικονομία
Πέντε πιθανά σενάρια για την έκβαση της τρέχουσας διαμάχης Ελλάδας – δανειστών παραθέτει η Credit Suisse, σε ειδική έκθεσή της για την πορεία του ελληνικού προγράμματος βοήθειας.
Αυτά είναι:
Γρήγορη επίλυση (τις προσεχείς μέρες)
Εάν τα προτεινόμενα μέτρα γίνουν αποδεκτά, τότε θα ανοίξει ο δρόμος για την επιτυχή ολοκλήρωση της β΄ αξιολόγησης στο προσεχές Eurogroup της 20ης Φεβρουαρίου. Ένα τέτοιο σενάριο αφενός θα διευκολύνει τη συζήτηση για τη συγκεκριμενοποίηση των μεσοπρόθεσμων μέτρων ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους, αφετέρου θα επιτρέψει την ένταξη των ελληνικών ομολόγων στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ.
«Χρειαζόμαστε περισσότερο χρόνο» (Μάρτιος – Απρίλιος)
Η γεφύρωση των διαφωνιών μεταξύ Ελλάδας – δανειστών αλλά και μεταξύ Ευρωπαίων – ΔΝΤ, θα απαιτήσει περαιτέρω χρόνο διαπραγματεύσεων, καθιστώντας αδύνατη την άμεση επίτευξη συμφωνίας. Σε κάθε περίπτωση βέβαια, υπάρχει ένα είδος «πολιτικής βούλησης», για να κλείσει η συμφωνία πριν τις γαλλικές εκλογές, προκειμένου να μην δηλητηριαστεί περαιτέρω η δημόσια πολιτική συζήτηση.
[irp posts=”107769″ name=”Υπουργείο Οικονομικών: Ποιος είναι ο νέος φόρος που θα αντικαταστήσει τον ΕΝΦΙΑ”]
Διπλωματία (Ιούλιος)
Σ’ αυτό το σενάριο αναμένεται η επανάληψη των γεγονότων του 2015, με την ελληνική κυβέρνηση να οδηγεί τη διαπραγμάτευση στα άκρα, με στόχο να αποσπάσει την καλύτερη δυνατή συμφωνία. Κατά την άποψη της Credit Suisse, η συγκεκριμένη τακτική θα αποδειχθεί αναποτελεσματική για την Ελλάδα και θα την οδηγήσει σε ένα νέο γύρο ύφεσης.
Πρόωρες εκλογές (πριν το καλοκαίρι)
Οι πρόωρες εκλογές δεν μπορούν να αποκλειστούν, εφόσον δεν υπάρξει μία ικανοποιητική συμφωνία τους επόμενους δύο ή τρεις μήνες. Η πιθανή εκλογική νίκη της Ν.Δ. ενδεχομένως, θα τύχει της θετικής αντίδρασης των αγορών, με μεσοπρόθεσμες θετικές προοπτικές.
Grexit;
H έξοδος της Ελλάδας από την Ευρωζώνη δεν θα είχε νόημα για τη χώρα, η οποία ήδη ζημιώνεται από τη σχετική συζήτηση.