Warning: Attempt to read property "term_id" on int in /var/www/vhosts/tilegrafimanews.gr/staging.tilegrafimanews.gr/wp-content/themes/jnews-child/functions.php on line 185
Η προσπάθεια του Κυριάκου Μητσοτάκη με τη διεθνή παρουσία του είναι να σηματοδοτήσει μια νέα εποχή για τις σχέσεις της χώρας εντός και εκτός Ευρώπης προβάλλοντας την Ελλάδα της αυτοπεποίθησης και της αξιοπιστίας σε όλο τον κόσμο.
Στο πλαίσιο αυτό και με στόχο την προσέλκυση επενδύσεων, την περαιτέρω ενίσχυση των επιχειρηματικών δεσμών ανάμεσα στην Ελλάδα και την Κίνα και την καθιέρωση της χώρας μας στον παγκόσμιο οικονομικό χάρτη θα μεταβεί ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στη διεθνή έκθεση China International Import Expo 2019, στη Σαγκάη, από τις 3 έως τις 6 Νοεμβρίου.
Ο πρωθυπουργός θα έχει στις βαλίτσες του δυο ισχυρά όπλα, την αναβάθμιση της Ελλάδας από την Standard & Poor’s και τον νέο αναπτυξιακό νόμο που περιλαμβάνει γενναία αναπτυξιακά κίνητρα.
Η αναβάθμιση κατά μία βαθμίδα, σε ΒΒ- από Β+, έρχεται σε μια χρονική στιγμή πολύ σημαντική και πριν το ταξίδι του πρωθυπουργού στην Κίνα καθώς στέλνει σαφές μήνυμα στους ξένους επενδυτές και σηματοδοτεί ότι οι προσπάθειες για επανεκκίνηση της οικονομίας, τουλάχιστον, επιβραβεύονται.
Εκτός από την ουσιαστική σημασία της είναι και υψηλής συμβολικής αξίας την ώρα που κρίσιμο για την Ελλάδα και την οικονομία της, είναι η ψυχολογία αλλά και το προφίλ της προς το εξωτερικό και τους επενδυτές, ώστε να αντιστραφεί η εικόνα μιας χρεοκοπημένης χώρας.
Δεν είναι, όμως, το τέλος της διαδρομής παρά μόνο η αρχή σε αυτές τις προσπάθειες δύσκολων μεταρρυθμίσεων για την ενίσχυση της ανάπτυξης, που αποτελούν προϋπόθεση, όπως αναφέρει η Standard & Poor’s για περαιτέρω αναβαθμίσεις μέσα στους επόμενους 12 μήνες.
Χωρίς περιστροφές και πανηγυρισμούς το σινιάλο του ξένου οίκου είναι ασφαλώς θετικό, αλλά βάζει ακόμη πιο ψηλά τον πήχη για την ελληνική κυβέρνηση, καθώς κάνει σαφές ότι ο δρόμος είναι ανηφορικός για τις πολυπόθητες περαιτέρω αναβαθμίσεις της οικονομίας.
Η Ελλάδα παραμένει ακόμη 3 επίπεδα κάτω από την επενδυτική βαθμίδα που θα της δώσει το δικαίωμα συμμετοχής στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.
Τα καλά νέα είναι ότι επηρεάζεται θετικά και άμεσα το κόστος δανεισμού όχι μόνο του δημοσίου που το βλέπουμε στα ελληνικά ομόλογα αλλά και στον ιδιωτικό τομέα. Μέχρι σήμερα οι αγοραστές ομολόγων ελληνικού δημοσίου πόνταραν στις προσδοκίες, τώρα η αναβάθμιση και οι επόμενες που αναμένονται θα δώσουν σινιάλο για επενδύσεις στις προοπτικές της οικονομίας αλλά και σε ελληνικές επιχειρήσεις.
Σε αυτό το κλίμα ο Κυριάκος Μητσοτάκης, με ισχυρότερα επιχειρήματα πέρα από τις προσδοκίες, συνεχίζοντας τα ταξίδια του που ξεκίνησαν από τον περασμένο μήνα στη Νέα Υόρκη, ηγείται μεγάλης επιχειρηματικής αποστολής που θα ταξιδέψει στις αρχές Νοεμβρίου στη Σαγκάη.
Στην Ελληνική αποστολή θα συμμετέχουν περισσότερες από 60 Ελληνικές επιχειρήσεις από δυναμικούς κλάδους της οικονομίας, όπως η Ενέργεια, ο Τουρισμός, η Ναυτιλία και η Αγροδιατροφή (δείτε πίνακα παρακάτω).
Η επίσκεψη έχει πολιτική και επιχειρηματική διάσταση. Ο κ. Μητσοτάκης θα συναντηθεί με τον πρόεδρο της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας, Xi Jinping, δεδομένου ότι η Ελλάδα είναι μία από τις τρεις τιμώμενες χώρες στο CIIE 2019.
Παράλληλα, έχουν προγραμματιστεί κατ’ ιδίαν συναντήσεις Ελλήνων επιχειρηματιών με 200 και πλέον εκπροσώπους Κινεζικών εταιρειών προκειμένου να διερευνηθούν δυνατότητες συνεργασιών.
Επιπλέον, η Ελληνική πλευρά θα διοργανώσει στις 4 Νοεμβρίου Business Forum με τη συμμετοχή του Πρωθυπουργού, όπου θα παρευρίσκονται υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι της Κινεζικής κυβέρνησης καθώς και κορυφαία στελέχη μεγάλων Κινεζικών επιχειρήσεων.
Η συνεργασία της Ελλάδας με την Κίνα είναι άλλωστε ήδη βαθιά, επιτρέποντας στις δύο χώρες να επεκτείνουν και να διευρύνουν για την περίοδο 2020-2022 το αρχικό Σχέδιο Δράσεων, που υπογράφηκε το 2017. Το Σχέδιο σκιαγραφεί μέτωπα συνεργασίας στις μεταφορές, την ενέργεια και τις τηλεπικοινωνίες.
Η χώρα μας συμμετέχει δε στο εμβληματικό επενδυτικό – αναπτυξιακό πρόγραμμα της Κίνας «Belt and Road Initiative» και έχει ενταχθεί στην πρωτοβουλία «17+1» για εμβάθυνση των σχέσεων ανάμεσα στην Κίνα και χώρες της κεντρικής και ανατολικής Ευρώπης.
Η Ελλάδα επιστρέφει
Ο Πρωθυπουργός και η αποστολή που τον πλαισιώνει θα συστήσουν την Ελλάδα ως μία χώρα δυναμική, που εξέρχεται από την κρίση και προσφέρει μεγάλες επενδυτικές ευκαιρίες, χάρη στο υψηλού επιπέδου εργατικό δυναμικό της, την εξαιρετική γεωστρατηγική θέση της στο «σταυροδρόμι» τριών ηπείρων, τις ανεπτυγμένες υποδομές που προσφέρει, τον μεγάλο ορυκτό πλούτο και την ξεχωριστή, Μεσογειακή ομορφιά της.
Η Ελληνική πλευρά θα παρουσιάσει στους συνομιλητές της τον μεγάλο αριθμό δυναμικών κλάδων που διαθέτει η Ελληνική οικονομία και τις ευκαιρίες που προσφέρονται για εξαγωγές ή διανομή προϊόντων στην ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων, της νότιας και ανατολικής Ευρώπης.
Ενδεικτικά παραδείγματα είναι ο τομέας της Ενέργειας, όπου εκτιμάται πως μεσοπρόθεσμα θα γίνουν επενδύσεις ύψους 35 δισεκατομμυρίων ευρώ, πέραν των μεγάλων έργων που ήδη σχεδιάζονται όπως οι αγωγοί Trans Adriatic Pipeline και Gas Interconnector Greece-Bulgaria. Η χώρα μας έχει επίσης μεγάλες δυνατότητες περαιτέρω ανάπτυξης των Ανανεώσιμων Πηγών, δεδομένου ότι ήδη έχουν εγκατασταθεί μονάδες συνολικής ισχύος 5,6GW.
Ένας ακόμα κλάδος όπου η Ελλάδα έχει τα φόντα να γίνει σημαντικός περιφερειακός κόμβος είναι τα logistics και οι εμπορικές μεταφορές, όπου ήδη έχει εκδηλωθεί έμπρακτα το Κινεζικό ενδιαφέρον μέσω της επένδυσης της COSCO στο λιμάνι του Πειραιά.
Σε συνδυασμό με την ιδιωτικοποίηση του λιμένα Θεσσαλονίκης και δέκα ακόμα λιμανιών ανά τη χώρα, ο κλάδος υπολογίζεται πως θα προσελκύσει επενδύσεις που θα υπερβούν τα 10 δισεκ. ευρώ τα επόμενα χρόνια.
Στο μέτωπο του τουρισμού και της αγοράς ακινήτων, η Ελλάδα είναι ούτως ή άλλως ένας από τους παγκόσμιους ηγέτες, με αλλεπάλληλα ρεκόρ επισκέψεων τα προηγούμενα χρόνια, ενώ επενδύσεις όπως η αναμόρφωση του Ελληνικού φανερώνουν τις δυνατότητες που αναδύονται στον απόηχο της κρίσης.
Οι Κινέζοι πολίτες εν τω μεταξύ έχουν αξιοποιήσει ιδιαίτερα το πρόγραμμα Golden Visa, καθώς έως το τέλος Σεπτεμβρίου τους αναλογούσε το 65% των αδειών διαμονής που έχουν δοθεί έναντι ελάχιστης επένδυσης 250.000 ευρώ.
Στο πλαίσιο αυτό, η Κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να υποστηρίξει τις φυσικές αρετές της Ελλάδας με ένα πλαίσιο δράσεων για την καταπολέμηση της γραφειοκρατίας και την διευκόλυνση των επίδοξων επενδυτών.
Στις πρωτοβουλίες της Αθήνας περιλαμβάνονται η δημιουργία ηλεκτρονικού μητρώου για την εύκολη σύσταση επιχειρήσεων σε τρία βήματα, η απλοποίηση των αδειοδοτήσεων με βάση τις βέλτιστες πρακτικές που συνιστά η Παγκόσμια Τράπεζα, η επικαιροποίηση της νομοθεσίας για τα θέλγητρα προσέλκυσης κεφαλαίου και για απρόσκοπτη έγκριση επενδύσεων στρατηγικής σημασίας.
Στην κυβερνητική ατζέντα βρίσκονται επίσης μέτρα για τη διαχείριση «κόκκινων» δανείων ώστε να απομακρυνθούν από τα χαρτοφυλάκια των τραπεζών και δημιουργία νέων οχημάτων για την χρηματοδότηση πρωτοβουλιών σε πλήθος κλάδων, από την τεχνολογία έως την ενεργειακή αναβάθμιση σπιτιών.
Η παρουσία στη Σαγκάη
Το εθνικό περίπτερο της Ελλάδας στην έκθεση CIIE 2019 έχει ως σκοπό την συνολική προβολή της χώρας μας.
Στο business lounge ο επισκέπτης έχει στη διάθεσή του κατάλληλο χώρο για να συναντήσει υποψήφιους συνεργάτες από όλους τους τομείς της ελληνικής επιχειρηματικότητας, ενώ θα παρέχονται πολύτιμες πληροφορίες για νέες ευκαιρίες σε τομείς της αγοράς.
Ο επισκέπτης θα έχει την ευκαιρία να περιπλανηθεί στις μοναδικές ομορφιές νησιών μέσω εφαρμογής εικονικής πραγματικότητας.
Θα υπάρχει επίσης μπαρ γαστρονομίας, όπου οι επισκέπτες θα έχουν τη δυνατότητα να δοκιμάσουν προϊόντα που συνδέονται άρρηκτα με την ελληνική κουζίνα, όπως ελαιόλαδο, μέλι, τυριά και εκλεπτυσμένα τοπικά κρασιά.
Στο κλαδικό περίπτερο θα συμμετάσχουν 26 ελληνικές εταιρείες του κλάδου τροφίμων και ποτών.
Στον ίδιο χώρο θα λειτουργήσει και μπαρ κρασιών, όπου θα πραγματοποιούνται γευστικές δοκιμές από επιλεγμένες ποικιλίες του ελληνικού αμπελώνα. Επιπλέον, στο πλαίσιο της έκθεσης CIIE θα λάβουν χώρα στις 7 και 9 Νοεμβρίου masterclasses για το ελληνικό κρασί, όπου θα προσκληθούν επαγγελματίες του κλάδου μαζικής εστίασης.
Ακόμα, το περίπτερο θα φιλοξενήσει έκθεση κοσμημάτων με θέμα «Καρποί και Σύμβολα» και έκθεση με αντίγραφα αρχαιοτήτων.
Ενδεικτική λίστα με μερικές Κινεζικές εταιρείες που θα έχουν επαφές με στελέχη από την Ελλάδα
LONGi Solar Technology Co Ltd, Shanghai Electric, HUAWEI, NARI Corporation, SinoHydro, PowerChina Electric Power Construction, State Grid of China, COSCO GROUP, CSSC-China Shipbuilding Shipyard Corporation, CSIC-China Shipbuilding Industrial Corporation, Shanghai Waigaoqiao Shipbuilding Co, Sekkei Studio-Creative Solutions, Walk the Chat, Freeflow Digital, WeChat.