To τέλος του καθεστώτος της ενισχυμένης εποπτείας είναι πλέον επίσημο και έρχεται στις 20 Αυγούστου. Μετά την απόφαση του Συμβουλίου Υπουργών Οικονομίας στις 16 Ιουνίου, έφτασε στα χέρια του υπουργού Οικονομικών Χρήστου Σταϊκούρα και η τυπική επιστολή του αντιπροέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Βάλντις Ντομπρόβσκις και του αρμόδιου επιτρόπου Πάολο Τζεντιλόνι, όπου αναφέρεται η απόφαση να μην παραταθεί το καθεστώς της ενισχυμένης εποπτείας.
Από το 2018, όταν η χώρα βγήκε από το μνημόνιο και μπήκε στο καθεστώς της ενισχυμένης εποπτείας, αποστέλλονταν ανά εξάμηνο επιστολές της Κομισιόν, ανανεώνοντας κάθε φορά το ειδικό αυτό καθεστώς.
Αυτή τη φορά η επιστολή σημειώνει, σύμφωνα με πληροφορίες, ότι η πρόοδος που σημείωσε η χώρα επιτρέπει στην Κομισιόν να μην ανανεώσει την ενισχυμένη εποπτεία. Ετσι, από τις 21 Αυγούστου η χώρα θα βρίσκεται στο καθεστώς της απλής εποπτείας, που ισχύει για όσες χώρες μπήκαν σε μνημόνια και σε προγράμματα ενίσχυσης κατά τη διάρκεια της χρηματοπιστωτικής κρίσης. Αυτό συνεπάγεται μια πιο χαλαρή παρακολούθηση και αξιολογήσεις ανά εξάμηνο, όχι ανά τρίμηνο όπως γινόταν έως τώρα. Η παρακολούθηση αυτή θα συνεχιστεί έως ότου η Ελλάδα, όπως και οι άλλες χώρες, εξοφλήσουν το 75% των επίσημων δανείων τους.
Η έξοδος της Ελλάδας από την ενισχυμένη εποπτεία είχε εξαρχής προσδιοριστεί για φέτος το καλοκαίρι, αν και η τελική απόφαση ήταν της Κομισιόν, που θα μπορούσε, αν έκρινε σκόπιμο, να την αναβάλει. Μάλιστα είχε συνδυαστεί με την ολοκλήρωση της εκταμίευσης των δόσεων από την ελάφρυνση του χρέους της χώρας.
Τελικά υπήρξε μια καθυστέρηση σε μία δόση, επί ΣΥΡΙΖΑ, λόγω και των εκλογών, οπότε εκκρεμεί τώρα η εκταμίευση μιας τελευταίας δόσης, 750 εκατ. ευρώ. Επίσης, η Ελλάδα, παρότι υλοποίησε αρκετές από τις δεσμεύσεις της ενισχυμένης εποπτείας, άφησε και κάποιες ανολοκλήρωτες. Συνδυάζοντας τις δύο αυτές εκκρεμότητες, η Κομισιόν ζήτησε από τη χώρα να ικανοποιήσει άλλα 22 προαπαιτούμενα για να εισπράξει και την τελευταία δόση της ελάφρυνσης του χρέους τον Δεκέμβριο. Η αξιολόγηση γι’ αυτό θα γίνει το φθινόπωρο. Ωστόσο, η έξοδος από την ενισχυμένη εποπτεία θα γίνει κανονικά αυτόν τον μήνα.
Σταϊκούρας για έξοδο από εποπτεία: Ένας μεγάλος εθνικός στόχος επετεύχθη
«Ένας μεγάλος εθνικός στόχος επετεύχθη: Η Ελλάδα επιστρέφει, μετά από 12 χρόνια, στην ευρωπαϊκή κανονικότητα», αναφέρει σε δήλωσή του ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, για την έξοδο της χώρας από το καθεστώς της Ενισχυμένης Εποπτείας. Παράλληλα, απαριθμεί τα οφέλη που προκύπτουν από το συγκεκριμένο γεγονός.
Ειδικότερα, ο υπουργός δήλωσε τα εξής:
Η επίτευξη ενός ακόμη μεγάλου εθνικού στόχου είναι γεγονός. Πριν από λίγες ημέρες, με επιστολή τους προς τον Έλληνα υπουργό Οικονομικών, ο Εκτελεστικός Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Βάλντις Ντομπρόβσκις και ο Επίτροπος Οικονομίας Πάολο Τζεντιλόνι επιβεβαίωσαν την έξοδο της Ελλάδας από το καθεστώς Ενισχυμένης Εποπτείας στις 20 Αυγούστου, επισημαίνοντας ότι η χώρα μας υλοποίησε τον κύριο όγκο των δεσμεύσεων πολιτικής που είχε αναλάβει έναντι του Eurogroup, ότι εφάρμοσε αποτελεσματικά μεταρρυθμίσεις- παρά τις αντίξοες συνθήκες που προκάλεσαν η υγειονομική και, πιο πρόσφατα, η γεωπολιτική κρίση- και ότι έτσι ενίσχυσε σημαντικά την ανθεκτικότητα της οικονομίας της.
Με την εξέλιξη αυτή, μαζί με την πρόωρη εξόφληση των δανείων από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και την άρση των κεφαλαιακών περιορισμών, κλείνει- ύστερα από 12 χρόνια- ένα δύσκολο κεφάλαιο για την πατρίδα μας. Η Ελλάδα επιστρέφει στην ευρωπαϊκή κανονικότητα και παύει να αποτελεί εξαίρεση στην ευρωζώνη. Το επίτευγμα αυτό αποτελεί καρπό και αναγνώριση των μεγάλων θυσιών της ελληνικής κοινωνίας, της οικονομικής πολιτικής της κυβέρνησης αλλά και ευρύτερα του μεταρρυθμιστικού έργου της.
Η έξοδος της χώρας από την Ενισχυμένη Εποπτεία έχει πολλαπλά οφέλη:
*Ενισχύει τη θέση της Ελλάδας στις διεθνείς αγορές.
*Παρέχει πρόσθετη ώθηση στην αναπτυξιακή δυναμική της και στην προσέλκυση επενδύσεων.
*Προσδίδει βαθμούς ελευθερίας στην άσκηση οικονομικής πολιτικής, στο πλαίσιο βέβαια των υφιστάμενων κανόνων που ισχύουν για όλα τα ευρωπαϊκά κράτη- μέλη.
*Φέρνει πιο κοντά την επίτευξη και του τελευταίου στόχου που έχουμε θέσει, αυτού της ανάκτησης της επενδυτικής βαθμίδας.
Μέχρι σήμερα, παρά τις πρωτόγνωρες, πολυεπίπεδες κρίσεις και τις νέες- πανευρωπαϊκές και διεθνείς- προκλήσεις, έχουμε αποδείξει, πολίτες και πολιτεία, ότι μπορούμε να τα καταφέρουμε. Θέτουμε στόχους και με σχέδιο, ενότητα, αποφασιστικότητα, εμπιστοσύνη στις δυνατότητές μας και σκληρή δουλειά, τους κατακτούμε! Καθιστούμε την πατρίδα μας ολόπλευρα πιο ισχυρή».