ΤΟ ΠΑΡΑΔΟΞΟ ΤΟΥ ΦΕΡΜΙ
Και βάσει πιθανοτήτων να το δει κανείς, το να μην υπάρχει ζωή σε άλλους πλανήτες, είναι δύσκολο: Ο ήλιος μας είναι ένας από 400 δισ. άστρα στον γαλαξία μας, και ο γαλαξίας μας είναι ένας από 100 δισ. γαλαξίες στο Σύμπαν.
Κάθε άστρο θεωρείται πως έχει τουλάχιστον έναν πλανήτη σε τροχιά γύρω του, κάτι που με τη σειρά του σημαίνει πως υπάρχουν τρισεκατομμύρια πλανήτες. Ανάμεσα σε όλους αυτούς, είναι δυνατόν να υπάρχει ζωή μόνο στη Γη;
Το ερώτημα αυτό είναι ένα από τα παλαιότερα της αστρονομίας και της επιστήμης εν γένει, και είναι γνωστό ως «Παράδοξο του Φέρμι», καθώς, παρά αυτά τα δεδομένα, δεν έχει βρεθεί ακόμα καμία ένδειξη πως υπάρχει άλλο είδος ζωής στο σύμπαν. Αν και πολλοί ειδικοί δηλώνουν πεπεισμένοι ότι υπάρχει κάτι εκεί έξω, όσο περισσότερος καιρός περνά χωρίς να εντοπίζεται κάτι, ενισχύεται η άποψη ότι είμαστε μόνοι- ή ότι η ζωή είναι εξαιρετικά σπάνια.
Όπως αναφέρεται σε σχετικό δημοσίευμα του Wired, η προφανής απάντηση στο ερώτημα γιατί δεν έχει βρεθεί ακόμα ίχνος εξωγήινης ζωής, είναι πως δεν έχουμε ψάξει αρκετά: Οι τρεις κύριες αναζητήσεις έχουν να κάνουν με αναζήτηση μικροβιακών μορφών ζωής στο Ηλιακό Σύστημα, με την αναζήτηση ιχνών ζωής στην ατμόσφαιρα κάποιου εξωπλανήτη και την αναζήτηση σημάτων. Και οι τρεις μέθοδοι βρίσκονται σε εμβρυακά στάδια, καθώς το διαστημικό τηλεσκόπιο Hubble μόλις πρόσφατα άρχισε την πρώτη μελέτη της ατμόσφαιρας κάποιου πλανήτη διαστάσεων αντίστοιχων της Γης.
«Μια ερμηνεία αυτής της αποτυχίας είναι ότι δεν υπάρχει εξωγήινη ζωή. Αλλά αυτό το συμπέρασμα θα ήταν προβληματικό. Δεν έχουμε ψάξει αρκετά ακόμα» λέει ο Dr. Σεθ Σόστακ, αστρονόμος του ινστιτούτου SETI.
Υπάρχει και το άλλο ενδεχόμενο- η ζωή να είναι πολύ σπάνιο φαινόμενο. Δεδομένου του πόσο νέος είναι ο ανθρώπινος πολιτισμός συγκριτικά με το σύμπαν, θα νόμιζε κανείς ότι άλλα είδη θα είχαν εξελιχθεί πριν από εμάς και ότι θα είχαν βρεθεί ίχνη τους- αλλά αυτό δεν έχει συμβεί.
Υπάρχει όμως και μια άλλη θεωρία: Αυτή του «Μεγάλου Φίλτρου»: Σύμφωνα με αυτήν, η εξέλιξη του κάθε πολιτισμού φτάνει σε ένα σημείο όπου η ζωή έρχεται αντιμέτωπη με ένα φαινόμενο/ συμβάν που μπορεί να προκαλέσει την εξαφάνισή της, είτε με τεχνητά (πόλεμος, κακή χρήση της τεχνολογίας κ.α.) μέσα είτε με φυσικά (πχ πρόσκρουση αστεροειδούς στον μητρικό πλανήτη). Ίσως να απέχουμε ακόμα αρκετά από αυτό το σημείο- αλλά άλλοι παλαιότεροι πολιτισμοί να έχουν φτάσει σε αυτό.
Επίσης, ίσως να υπάρχουν άλλοι εκεί έξω, αλλά να μην είμαστε τόσο εξελιγμένοι όσο θα έπρεπε για να επικοινωνήσουμε μαζί τους, να έχουν επιλέξει να κρύψουν την ύπαρξή τους ή απλά να υπάρχει πολύ μεγάλη χρονική διαφορά ανάμεσα στον πολιτισμό μας και τον δικό τους (πολιτισμοί που υπήρξαν στο πολύ πολύ μακρινό παρελθόν), οπότε να ήταν αδύνατον να βρούμε τα ίχνη τους.
Ωστόσο, ο Σόστακ και άλλοι αισιοδοξούν: «Πιστεύω πως θα λάβουμε σήμα από νοήμονες μορφές ζωής μέσα σε περίπου 20 χρόνια. Πιστεύω πολύ ότι υπάρχει ζωή εκεί έξω. Αλλιώς, η Γη κέρδισε το λαχείο, και μου είναι πολύ δύσκολο να το πιστέψω αυτό».