H είδηση της εμφάνισης παράξενων, δικέφαλων καρχαριών στις θάλασσες ίσως ακούγεται ως κάτι που θα σκεφτόταν μόνο το Χόλιγουντ, αλλά υπάρχουν στ’ αλήθεια και σύμφωνα με τους επιστήμονες όλο και περισσότεροι αρχίζουν να εμφανίζονται σε διάφορα σημεία του κόσμου.
Πριν από μερικά χρόνια, στη Φλόριντα των ΗΠΑ, ψαράδες έπιασαν στα δίχτυα τους έναν θηλυκό καρχαρία-ταύρο που περιείχε στη μήτρα του ένα δικέφαλο έμβρυο. Το 2008, ένας άλλος ψαράς εντόπισε ένα δικέφαλο έμβρυο γαλάζιου καρχαρία στον Ινδικό Ωκεανό. Τρία χρόνια αργότερα, μία περιβαλλοντολογική μελέτη που δόθηκε στη δημοσιότητα υποστήριζε ότι στον Κόλπο της Καλιφόρνιας και στη θαλάσσια περιοχή βορειοδυτικά του Μεξικού αλιεύονται συχνά σιαμαίοι γαλάζιοι καρχαρίες.
«Και είναι τα περισσότερα δικέφαλα έμβρυα που παρουσιάζονται σε αυτό το είδος καρχαρία γιατί τα θηλυκά κυοφορούν μέχρι και 50 μωρά το χρόνο», λέει ο επικεφαλής της μελέτης που έγινε από το Εθνικό Πολυτεχνικό Ινστιτούτο του Μεξικού, Felipe Galván-Magaña. Πριν από λίγες μέρες και σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό «Journal of Fish Biology», Ισπανοί ερευνητές εντόπισαν μεταξύ των δειγμάτων του εργαστηρίου τους το δικέφαλο έμβρυο ενός σκυλόψαρου του Ατλαντικού μέσα σε αυγό. Το έμβρυο δεν έμοιαζε με τα συνηθισμένα δικέφαλα «τέρατα» που εντοπίζονται κατά καιρούς και είναι το πρώτο γνωστό δείγμα που προέρχεται από ένα ωοτόκο είδος καρχαρία ή έναν καρχαρία που γεννά αυγά. Οι ερευνητές άνοιξαν το αυγό για να μελετήσουν το είδος, με την επικεφαλής της μελέτης Valentín Sans-Coma να επισημαίνει ότι είναι άγνωστο το αν το παραμορφωμένο ζώο θα μπορούσε να επιβιώσει.
Τα περιστατικά δικέφαλων καρχαριών που έχουν γίνει γνωστά είναι λίγα και εμφανίζονται με μεγάλη χρονική διαφορά, επομένως είναι πολύ δύσκολο να εξακριβωθεί τι ακριβώς προκαλεί τις μεταλλάξεις. Η Sans – Coma και οι συνάδελφοί της αποδίδουν τη μετάλλαξη σε μία γενετική διαταραχή, μιας και τα έμβρυα μεγάλωσαν σε μία δεξαμενή μαζί με άλλα 800 είδη. Όπερ σημαίνει ότι τα αυγά δεν ήρθαν σε επαφή με λοιμώξεις, χημικά ή κάποιου είδους ραδιενεργή ακτινοβολία.
Ωστόσο, οι δυσπλασίες που έχουν παρατηρηθεί σε καρχαρίες που ζουν στις θάλασσες και τους ωκεανούς μπορεί να έχουν προκληθεί από μία σειρά παράγοντες όπως οι ιογενείς λοιμώξεων, οι μεταβολικές διαταραχές, η ρύπανση των υδάτων ή εξαιτίας της διαρκώς συρρικνούμενης γονιδιακής δεξαμενής που οφείλεται στην υπεραλίευση (σ.σ. η μείωση του πληθυσμού των καρχαριών μπορεί να οδηγήσει στην ενδογαμία και από εκεί στην εμφάνιση γενετικών ανωμαλιών στα νεογνά). Ο Galván-Magaña, ωστόσο, δεν θεωρεί πως το φαινόμενο των δικέφαλων καρχαριών παρουσιάζει μεγαλύτερη συχνότητα τα τελευταία, ενώ ο ίδιος έχει γίνει μάρτυρας και άλλων περίεργων μεταλλάξεων όπως ένας καρχαρίας «κύκλωπας» που πιάστηκε στο Μεξικό το 2011.
Το παράξενο στην όψη ψάρι είχε ένα μόνο μάτι στη μέση του κεφαλιού, σημάδι μίας γενετικής νόσου που ονομάζεται Κυκλωπία και εμφανίζεται σε διάφορα είδη ζώων, ακόμη και στους ανθρώπους.