Με τρόμο αντέδρασαν οι πελάτες όταν μπήκαν σε αυτό το κατάστημα δερμάτινων ειδών, στην Μπανγκόκ της Ταϊλάνδης και επιχείρησαν να δουν από κοντά τα προς πώληση προϊόντα που ήταν φτιαγμένα από δέρμα φιδιού και κροκόδειλου.
Μέσα τους βρήκαν ψεύτικα εντόσθια ζώων, αίμα και ακόμα και μια καρδιά που χτυπούσε.
Το κατάστημα ήταν «βιτρίνα» που είχε στήσει η οργάνωση ΡΕΤΑ Asia με στόχο να ευαισθητοποιήσει τον κόσμο- όπως πάντα κάνει- για τον τρόπο με τον οποίο ο άνθρωπος κάνει τα ζώα να υποφέρουν, σύμφωνα με τη Daily Mail. Οι εμπνευστές του είχαν τοποθετήσει μέσα σε μπουφάν, τσάντες, ζώνες κλπ υλικά που θύμιζαν σπλάχνα ζώων, θυμίζοντας με αυτό τον τρόπο στους καταναλωτές από πού προέρχονται τα είδη του «καταστήματος» αλλά και ευαισθητοποιώντας τους ως προς τον τρόπο παραγωγής τους.
Σε βίντεο που έδωσε η οργάνωση στη δημοσιότητα φαίνεται μια γυναίκα να αντιδρά με τρόμο ανοίγοντας μια τσάντα που έχει μέσα μια καρδιά που χτυπά.
«Κάθε χρόνο, εκατοντάδες χιλιάδες ερπετά ξυλοκοπούνται με ρόπαλο και γδέρνονται ζωντανά για να φτιαχτούν πολυτελή παπούτσια, ζώνες και τσάντες», δήλωσε ο αντιπρόεδρος της PETA Asia Jason Baker.
«Το τρομακτικό ψεύτικο κατάστημα της PETA υπενθύμισε στους καταναλωτές πως ο μόνος τρόπος να κρατήσουν αίματα και σπλάχνα μακριά από τις ντουλάπες τους είναι να επιλέγουν ρούχα, παπούτσια και αξεσουάρ που δεν προέρχονται από τέτοιες διαδικασίες», πρόσθεσε.
Η ιδέα για το «κατάστημα», που στήθηκε σε ένα από τα πολυσύχναστα εμπορικά κέντρα της Μπανγκόκ ήταν ιδέα ης διαφημιστικής εταιρείας Ogilvy & Mather.
«Οι κροκόδειλοι στην Ταϊλάνδη εκτρέφονται στις πιο απάνθρωπες συνθήκες. Ζουν στριμωγμένοι σε άθλιες δεξαμενές και λιμνούλες πριν υποβληθούν στην πιο σκληρές τακτικές σφαγής: πυροβολούνται ή χτυπιούνται με ρόπαλο για να διαλυθεί η σπονδυλική τους στήλη και να παραλύσουν. Κάποιοι γδέρνονται ζωντανοί. Μια μέση τσάντα χρειάζεται τη σφαγή όχι ενός αλλά τεσσάρων κροκόδειλων. Το αίμα φυλάσσεται για τις υποτιθέμενες ιατρικές ιδιότητές του ενώ το κρέας υφίσταται άλλες επεξεργασίες.
Η Ταϊλάνδη έχει τη μεγαλύτερη βιομηχανία εκτροφής κροκοδείλων στον κόσμο και κάθε χρόνο σφαγιάζονται περίπου 700.000 ζώα.
«Τα φίδια δεν υποφέρουν λιγότερο», προσθέτει η PETA Asia. «Κάθε χρόνο τουλάχιστον 440.000 πύθωνες πιάνονται στις ζούγκλες της νοτιοανατολικής Ασίας. Κάποιους τους κρεμούν, τους αποκεφαλίζουν και μετά τους γδέρνουν. Άλλους τους ανοίγουν δια της βίας τα σαγόνια και τοποθετούν έναν σωλήνα στο σώμα τους. Από εκεί ρίχνουν νερό ώστε το δέρμα να βγαίνει πιο εύκολα. Στη συνέχεια τα γδέρνουν, πολλές φορές ενώ είναι ακόμα ζωντανά».
Μεγάλο μέρος των δερμάτων κροκόδειλου και φιδιού εξάγονται τελικά ή χρησιμοποιούνται στην Ασία για την κατασκευή πολυτελών ειδών για κάποιους οίκους μόδας που τα πουλούν στην Ευρώπη, τη Βόρεια Αμερική και την Αυστραλία.