«Ανάπτυξη χωρίς προστασία της εργασίας είναι η ανάπτυξη που μας έφερε στην κρίση», τόνισε η Υπουργός Εργασίας Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Έφη Αχτσιόγλου, στην ομιλία της στο 4ο Περιφερειακό Συνέδριο για την Παραγωγική Ανασυγκρότηση, στη Λάρισα.
«Πλέον», σημείωσε, «έχοντας μάθει από το παρελθόν, οφείλουμε να διαμορφώσουμε τις συνθήκες, ώστε αυτή τη φορά η ανάπτυξη να είναι κοινωνικά δίκαιη και βιώσιμη. Οφείλουμε το νέο παραγωγικό μοντέλο να εξασφαλίζει προστασία στην εργασία και κοινωνική συνοχή μέσα από αποτελεσματικές δομές κοινωνικού κράτους».
Η κ. Αχτσιόγλου επισήμανε ότι «αποτελεί ζήτημα δημοκρατίας να διαμορφώσουμε τους όρους, ώστε η ανάπτυξη που σταδιακά επιτυγχάνεται να απλωθεί σε όλη την κοινωνία και να αποκτήσει μόνιμα χαρακτηριστικά προς όφελος του κόσμου της εργασίας».
«Στην κατεύθυνση αυτή», πρόσθεσε, «χρειαζόμαστε την συνέργεια και τη συνεργασία όλων – κυβέρνησης, τοπικής αυτοδιοίκησης, παραγωγικών φορέων».
Αναφερόμενη στη δράση του Υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, υπογράμμισε, μεταξύ άλλων, ότι «οι παραπάνω αρχές εξειδικεύονται σε τρεις άξονες:
α) ενεργητική παρέμβαση στην αγορά εργασίας για την ενίσχυση της απασχόλησης και τη μείωση της ανεργίας.
[irp posts=”154110″ name=”ΚΕΑ-Keaprogram: Τι προκάλεσε την αντίδραση του υπουργείου Εργασίας”]
β) παρέμβαση στις ίδιες τις εργασιακές σχέσεις προς όφελος των εργαζομένων ώστε σταδιακά να διαμορφώνονται ποιοτικές θέσεις εργασίας, να επιτύχουμε την εργασία με αξιοπρέπεια.
γ) παρέμβαση για τη δημιουργία δομών και μηχανισμών κοινωνικής προστασίας και θεμελίωσης του κοινωνικού κράτους».
Αναφερόμενη ειδικότερα στις δράσεις του Υπουργείου Εργασίας που αφορούν την Περιφέρεια της Θεσσαλίας, η κ. Αχτσιόγλου σημείωσε ότι «από το 2015 έως σήμερα, έχουν ενταχθεί σε προγράμματα ενεργητικών πολιτικών απασχόλησης, 16.771 άνεργοι. Ο συνολικός προϋπολογισμός για τα έργα που ολοκληρώθηκαν αλλά και για αυτά που βρίσκονται σε εξέλιξη ανέρχεται στα 82,8 εκατ. ευρώ και αφορούν συνολικά 25.422 ανέργους».
Υπογράμμισε ακόμα ότι «τόσο τα Τρίκαλα όσο και η Καρδίτσα εντάχθηκαν στην εφαρμογή στοχευμένων προγραμμάτων κοινωφελούς εργασίας διάρκειας 16 μηνών, σε 34 Δήμους θύλακες υψηλής ανεργίας».
Για τη δράση του ΣΕΠΕ στην Περιφέρεια Θεσσαλίας, τόνισε ότι «από την 1/1/2015 έως και τον Σεπτέμβριο 2017, το ΣΕΠΕ έχει πραγματοποιήσει συνολικά 5.480 ελέγχους» και υπογράμμισε πως «αναβαθμίζουμε ουσιαστικά το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας ως έναν από τους βασικούς θεσμικούς μηχανισμούς για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων του κόσμου της εργασίας».