Σε ρόλο «πυροσβέστη» έσπευσε το Μέγαρο Μαξίμου και η Αντιπροεδρία της κυβέρνησης με αφορμή το θόρυβο που προκλήθηκε από τις δηλώσεις Δραγασάκη για το χρέος.
Σε μία κρίσιμη χρονική συγκυρία για την Ηρώδου Αττικού, μόλις δύο ημέρες μετά την παρουσία Τσίπρα στη ΔΕΘ και τη διαβεβαίωση ότι «βρισκόμαστε πιο κοντά στο χρέος από ποτέ», η εκτίμηση του Αντιπροέδρου της κυβέρνησης στην Υποεπιτροπή της Βουλής ότι δεν είναι εύκολη μία μεγάλη απομείωση του χρέους λόγω του υπερδανεισμού των δανειστών της χώρας δημιούργησε ντόρο που προκάλεσε έντονη δυσφορία στο Μαξίμου.
Ωστόσο αυτή δεν επικεντρώθηκε στο ίδιο το πρόσωπο του Γιάννη Δραγασάκη, ο οποίος στο παρελθόν έχει κατά καιρούς κινηθεί αυτόνομα προκαλώντας εκνευρισμό στην Ηρώδου Αττικού, όσο στο γεγονός ότι πριν στεγνώσει ακόμα το μελάνι της ΔΕΘ και ενώ τα απόνερα της πρωτοβουλίας για την Ευρωμεσογειακή Σύνοδο κατά της λιτότητας ακόμα απασχολούν το γερμανικό Τύπο, εκπέμπεται ένα κλίμα ηττοπάθειας.
Μετά την άμεση επικοινωνιακή εκμετάλλευση του θέματος από τη Νέα Δημοκρατία πηγές τόσο του Μαξίμου όσο και της Αντιπροεδρίας υπογράμμιζαν πως δεν υπάρχει καμία απόκλιση από την επίσημη κυβερνητική γραμμή στα όσα είπε ο Γιάννης Δραγασάκης, αποδίδοντας στη ΝΔ προσπάθεια «να δημιουργήσει εντυπώσεις, διαστρεβλώνοντας με τη γνωστή μέθοδο της μονταζιέρας».
Κυβερνητικές πηγές διαψεύδουν από την πλευρά τους ότι τα λεγόμενα του Γ. Δραγασάκη για το χρέος, αποκλίνουν από την επίσημη κυβερνητική θέση. Επισημαίνουν, δε, ότι αυτά που είπε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης κινούνται στο πλαίσιο όσων έχει πει ο πρωθυπουργός, όσων περιλαμβάνει ο κυβερνητικός σχεδιασμός, καθώς και όσων περιλαμβάνονται στην απόφαση του Eurogroup για το χρέος. Νωρίτερα, πολλές ιστοσελίδες είχαν ανακαλύψει «αποκλίσεις» και «διαφορετική γραμμή» σε σχέση με τις δηλώσεις του αντιπροέδρου της κυβέρνησης στη βουλή για το ζήτημα του χρέους.
Σε ανακοίνωσή της η Αντιπροεδρία παρέθεσε το επίμαχο τμήμα της ομιλίας του κ. Δραγασάκη προς επίρρωση των λεγομένων της:
«Σε πολλά θέματα το να αλλάζει κανείς άποψη είναι πολλές φορές και αναγκαίο, στα θέματα όμως του χρέους διατηρώ τις απόψεις που είχα. Δηλαδή, τι διατηρώ; Ότι ακόμη και την καλύτερη λύση να πετύχουμε σήμερα, έχουμε την εξής ιδιομορφία, ότι πιστωτές μας είναι και αυτοί υπερδανεισμένοι. Εμείς χρωστάμε στην Ιταλία, στην Ισπανία, στην Πορτογαλία. Δεν θεωρώ, λοιπόν, εύκολο να πετύχουμε μεγάλη απομείωση του χρέους μόνο για την Ελλάδα χωρίς να απομειωθεί και το δικό τους χρέος. Άρα, η θέση που είχα από τότε και διατηρώ είναι ότι πρέπει να κάνουμε ό,τι μπορούμε τώρα, πρέπει να κερδίσουμε, να διεκδικήσουμε ό,τι μπορούμε τώρα, να έρθουμε ει δυνατόν, έστω και στο ίδιο επίπεδο μακάρι και καλύτερο από τους άλλους, ούτως ώστε από κοινού και με άλλες χώρες να διεκδικήσουμε την ιδέα αυτή, ότι δηλαδή πρέπει να υπάρξει μια πανευρωπαϊκή ρύθμιση του χρέους που αυτή να είναι ριζική και να είναι και για όλους και για μας και για τις άλλες χώρες».
Από το περιβάλλον του Γιάννη Δραγασάκη υποστήριζαν συνεπώς ότι σκόπιμα δημιουργήθηκε θόρυβος, καθώς όπως έλεγαν είναι ξεκάθαρο ότι ο κ. Δραγασάκης είπε αυτό που αποτελεί κεντρική θέση του ΣΥΡΙΖΑ, δηλαδή ότι η διεκδίκηση αφορά μια πανευρωπαϊκή ρύθμιση χρέους, γιατί το ζήτημα δεν είναι μόνο ελληνικό.
Οι ίδιες πηγές, ανέφεραν ότι στο Eurogroup του Μαϊου συμφωνήθηκε ένας οδικός χάρτης με άμεσα, βραχυπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα μέτρα, σημειώνοντας ότι προφανώς το μακροπρόθεσμο δε θα συζητηθεί εφέτος και πως οι αναφορές του κ. Δραγασάκη στο 2018, αφορούσαν τα μακροπρόθεσμα και όχι τα άμεσα μέτρα.