Τρίτοι οι Σοσιαλιστές με 22%, στο 11,8% πέφτουν οι Ciudadanos – Σενάριο αριστερής κυβέρνησης παρά τη νίκη των κεντροδεξιών του Ραχόι – Αναδεικνύεται σε ρυθμιστή το κόμμα του Πάμπλο Ιγκλέσιας – Η πρώτη «ανάγνωση» των ποσοστών και τα ενδεχόμενα της επόμενης μέρας
Σε νέα πολιτική αβεβαιότητα φαίνεται πως οδηγούν τα αποτελέσματα των σημερινών εκλογών στην Ισπανία, καθώς οι πολίτες που προσήλθαν στις κάλπες δεν έδωσαν με την ψήφο τους την αυτοδυναμία σε κανένα από τα πρώτα κόμματα της προτίμησής.
Οι κάλπες έκλεισαν στις 21:00 (ώρα Ελλάδος) και τα πρώτα exit polls έδιναν τα εξής αποτελέσματα:
1. Λαϊκό Κόμμα (PP) 28,5% (117-121 έδρες)
2. Unidos Podemos 25,6% (91-95 έδρες)
3. Σοσιαλιστές (PSOE) 22% (81-85 έδρες)
4. Ciudadanos 11,8% (26-30 έδρες)
Για την αυτοδυναμία απαιτούνται 176 έδρες. Όπως προκύπτει από τα exit polls, κανένα κόμμα δεν μπορεί να σχηματίσει αυτοδύναμη κυβέρνηση, ενώ οι Podemos του Πάμπλο Ιγκλέσιας, καταλαμβάνοντας τη 2η θέση, πίσω από την παράταξη του Μαριάνο Ραχόι, αναδεικνύονται σε ρυθμιστές, καθώς μπορούν να σχηματίσουν κυβέρνηση συνεργασίας με τους Σοσιαλιστές.
Και αυτό, καθώς μαθηματικά είναι ανοιχτό το ενδεχόμενο βιώσιμης συμμαχίας μεταξύ των Unidos Podemos και των Σοσιαλιστών για τον σχηματισμό πλειοψηφικής κυβέρνησης στην 350μελή Βουλή.
Παρά ταύτα, δεν είναι γνωστό το κατά πόσον το Σοσιαλιστικό Κόμμα, με ιστορία άνω των 130 ετών, θα δεχτεί να γίνει ο μικρός εταίρος ενός ριζοσπαστικού κόμματος που έχει συρρικνώσει το χώρο του κέντρου, όπου έχει κινηθεί η ισπανική πολιτική μετά το τέλος της δικτατορίας του Φράνκο.
Με δεδομένο ότι, όπως και στις εκλογές του Δεκεμβρίου, τα exit polls δείχνουν ότι κανένα κόμμα δεν μπορεί να συγκεντρώσει μόνο του τις τουλάχιστον 176 έδρες που απαιτεί η αυτοδυναμία, δεν αποκλείεται να ακολουθήσουν δύσκολες και μεγάλες σε διάρκεια διαπραγματεύσεις.
Παράλληλα, όπως είχε συμβεί και στις προηγούμενες, προ εξαμήνου εκλογές, η συνεργασία μεταξύ συγγενών ιδεολογικά χώρων, όπως π.χ. είναι οι Podemos και οι Ciudadanos, δεν μπορεί να έχει κανένα νόημα, εάν δεν υπάρξει σύμπλευση και με τρίτο κόμμα.
Το ποσοστό συμμετοχής στην εκλογική διαδικασία ήταν -αναμενόμενα- χαμηλό και ανήλθε, σύμφωνα με την El Pais, στο 67,57%. Το ποσοστό συμμετοχής ούτως ή άλλως αναμενόταν χαμηλό, καθώς οι Ισπανοί βρίσκονται ήδη σε περίοδο διακοπών, ενώ εμφανίζουν και σημάδια κόπωσης από την παρατεταμένη πολιτική αβεβαιότητα του τελευταίου εξαμήνου.
Οι σημερινές εκλογές πραγματοποιήθηκαν υπό το φάσμα μιας επανάληψης του κυβερνητικού αδιεξόδου, το οποίο προκάλεσε ο τερματισμός του μακρού κύκλου του δικομματισμού, αλλά και υπό την προοπτική μίας κατακλυσμιαίας αλλαγής του πολιτικού χάρτη με την ανάδυση μίας πραγματικά αριστερής κυβέρνησης για πρώτη φορά στη μετα-Φράνκο εποχή.
Υπενθυμίζεται ότι, στις εκλογές της 20ής Δεκεμβρίου του 2015, το Λαϊκό Κόμμα με 28,72% είχε 123 βουλευτές, το Σοσιαλιστικό Κόμμα με 22,01% 90 βουλευτές, οι Podemos με 20,66% 69 βουλευτές και οι φιλελεύθεροι Ciudadanos με 13,93% 40 βουλευτές.
Μια πρώτη «ανάγνωση» των αποτελεσμάτων
Το πιο συνταρακτικό στοιχείο των δημοσκοπήσεων έξω από τις κάλπες είναι η επιβεβαίωση της υπεροχής στη δεύτερη θέση της συμπαράταξης των Unidos Podemos, με 91-95 έδρες (από 69), έναντι των Σοσιαλιστών του Psoe, που έρχεται τρίτο με 81-85 έδρες (από τις 90 που είχε στην προηγούμενη Βουλή).
Εάν τα στοιχεία παραμείνουν ως έχουν έως το τέλος της καταμέτρησης, τότε το πολιτικό τοπίο της Ισπανίας φαίνεται να μεταβάλλεται ριζικά, καθώς ανοίγει διάπλατα η διέξοδος για τον σχηματισμό μίας πρώτης πραγματικά αριστερής κυβέρνησης στην Ισπανία, υπό τους Podemos και τη σύμπραξη των Σοσιαλιστών.
Μιλώντας στην πρώτη του ανάλυση μετά την ανακοίνωση των exit polls, o ηγέτης της IU, του έτερου εταίρου της συμμαχίας Unidos Podemos, Αλβέρτο Γκαρθόν, κάλεσε σε σύνεση στην ανάλυση των πρώτων ενδείξεων, τονίζοντας όμως πως αυτά υποδεικνύουν πως η χώρα έχει μία χρυσή ευκαιρία ν’ αλλάξει σελίδα.
Το τέταρτο κόμμα στις προηγούμενες εκλογές, οι κεντροδεξιοί Ciudadanos, παραμένουν τέταρτη δύναμη σε όλη τη χώρα, αλλά με σημαντικές απώλειες από τις προηγούμενες 40 έδρες, καθώς τα exit polls τους πιστώνουν με 26-30 έδρες.
Το κόμμα ήταν το πρώτο που αντέδρασε στις έρευνες, τονίζοντας πως αυτές δεν αντανακλούν τα πραγματικά στοιχεία της καταμέτρησης και εξέφρασε την απογοήτευσή του για τη μικρή προσέλευση των ψηφοφόρων στις κάλπες (που ήταν η μικρότερη στα εκλογικά χρονικά της ισπανικής δημοκρατίας).
Αναμένοντας και την αυξημένη καταμέτρηση και των επιστολικών ψήφων, που ήταν αυξημένες σε σχέση με την προηγούμενη αναμέτρηση, ο εκπρόσωπος των Ciudadanos, ο γενικός γραμματέας τους, Χουάν Μανουέλ Βιλιέγας, εξέφρασε την αισιοδοξία του πως μέσα στη διάρκεια της νύχτας, τα ποσοστά του κόμματος θα βελτιωθούν.
Το γεγονός όμως είναι πως τα στοιχεία αυτά φανερώνουν πως οι περισσότερο αναποφάσιστοι από τους ψηφοφόρους ήσαν εκείνοι των Ciudadanos, και ήσαν οι περισσότεροι ευεπίφοροι στο να ενστερνισθούν το φόβο που ενέπνευσε η άνοδος των Podemos, αλλά και να προσελκυθούν από την έκκληση της “χρήσιμης ψήφου” που τους απηύθυνε ο Ραχόι.
Από πολλές πλευρές κι αναλυτές κι από καιρό έχουν διατυπωθεί οι εκτιμήσεις πως τα πιθανά σενάρια για τον σχηματισμό κυβέρνησης είναι δύο: είτε η προφανής και φυσιολογική συμμαχία μεταξύ Podemos και Psoe, είτε μία Μεγάλη Συμμαχία PP-Psoe, όπως επιμένουν κύκλοι του κόμματος της δεξιάς πως είναι δυνατή και είναι η πιο αξιόπιστη για να συνεχισθεί η “ομαλή” πορεία στην Ευρώπη.
Μολαταύτα, αμφότερα τα σενάρια βάζουν τους Σοσιαλιστές ενώπιον μίας μεγάλης πρόκλησης, αυξάνοντας το φόβο τους είτε ν’ απορροφηθούν από τους Podemos, είτε να φυλλορροήσουν λόγω της συνεργασίας τους με το ΡΡ.