Eurogroup ΤΩΡΑ
Ειδήσεις:Την ύπαρξη συμφωνίας με την ελληνική πλευρά για άμεση επιστροφή των θεσμών στην Αθήνα επιβεβαίωσε ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ, μετά το τέλος ενός εντυπωσιακά γρήγορου Eurogroup.
Δεν υπάρχει ακόμη πολιτική συμφωνία, διευκρίνισε, αλλά είναι σημαντικό ότι υπάρχει εμπιστοσύνη για να επιστρέψουν οι θεσμοί ωστε να καταλήξουν σε συμφωνία (staff level agreement) και να επιστρέψουμε στο Eurogroup για την επικύρωσή της πολιτικής συμφωνίας, στην οποία περιέλαβε και τον ορισμό της περιόδου κατά τη διάρκεια της οποίας πρέπει να επιτυγχάνονται πρωτογενή πλεονάσματα 3,5% του ΑΕΠ, αλλά και τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος, διαβάζουμε στο news.in.gr
Η εν λόγω συμφωνία, σημείωσε, «εφόσον και όταν επιτευχθεί» θα «ξεκλειδώσει» μια «πολιτική συζήτηση» σε επίπεδο Eurogroup για τα τελευταία στάδια του ελληνικού προγράμματος, «πιο ρεαλιστικούς» στόχους για πρωτογενές πλεόνασμα μετά το 2018, καθώς και τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος.
Τόνισε πάντως αρκετές φορές κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου που ακολούθησε το συμβούλιο ότι μένει αρκετή δουλειά να γίνει στην Αθήνα και ότι τα ζητήματα που μένουν ανοιχτά είναι πολύπλοκα, κάτι που δεν αρνήθηκε ούτε ο Επίτροπος Οικονομίας, Π.Μοσκοβισί.
[irp posts=”112700″ name=”Eurogroup τώρα: Τι επιδιώκει η Αθήνα- Όλα τα τελευταία νέα”]
Αναφορικά με το τι «έδωσε» η Αθήνα για να γυρίσουν οι θεσμοί ο Γ.Ντάισελμπλουμ είπε ότι συμφώνησε για περαιτέρω μεταρρυθμίσεις σε φορολογικό, συνταξιοδοτικό και αγορά εργασίας, το περιεχόμενο των οποίων όμως, καθώς και το ύψος των μέτρων, θα συγκεκριμενοποιηθεί από τις ελληνικές αρχές και το κουαρτέτο.
Από την πλευρά της η Αθήνα, μόλις έγινε γνωστό ότι συναίνεσε στην υιοθέτηση μέτρων-μεταρρυθμίσεων για μετά το 2019, έσπευσε να διευκρινίσει ότι δεν πρόκεται για νέα μέτρα λιτότητας. «Για κάθε ένα ευρώ φόρου θα υπάρχει και ένα ευρώ φοροαπαλλαγής, από το 2019» τόνισε κυβερνητικός αξιωματούχος.
Ερωτηθείς ωστόσο για αυτή τη δήλωση της Αθήνας, ο Γερούν Ντάισελμπλουμ με διπλωματικό τρόπο εξήγησε ότι εάν υλοποιηθούν οι μεταρρυθμίσεις που θα συμφωνηθούν και τηρηθούν οι δημοσιονομικοί στόχοι, τότε το όποιο δημοσιονομικό περιθώριο θα δημιουργείται θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί για μέτρα ανάπτυξης σε συμφωνία πάντα με τους θεσμούς.
«Και οι δύο πλευρές επιθυμούν τη μετατόπιση της έμφασης του ελληνικού προγράμματος από τη λιτότητα στις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις. Οι συγκεκριμένες μεταρρυθμίσεις θα μπορούσαν δυνητικά να δημιουργήσουν το αναγκαίο δημοσιονομικό περιθώριο, το οποίο η Ελλάδα θα μπορούσε να αξιοποιήσει για αναπτυξιακά μέτρα» ανέφερε συγκεκριμένα ο Ντάισελμπλουμ.
Πάντως, σε καθαρούς όρους δεν υπάρχει κανένα ευρώ νέα μέτρα, συμπλήρωσε χαρακτηριστικά ο Π.Μοσκοβισί.
Εφόσον η εφαρμογή των εν λόγω μέτρων δημιουργήσει ένα δημοσιονομικό περιθώριο, διευκρίνισε ο Ντάισελμπλουμ, η ελληνική κυβέρνηση θα μπορεί σε συνεννόηση με τους θεσμούς να το χρησιμοποιήσει για την τόνωση της ανάπτυξης και της απασχόλησης.
Στο πλαίσιο της αποστολής των θεσμών στην Αθήνα θα συζητηθούν οι προτάσεις της ελληνικής κυβέρνησης για τα εν λόγω αντισταθμιστικά μέτρα, τα οποία και θα υπάρχει δυνατότητα να προνομοθετηθούν επίσης. Σε ό,τι αφορά τις μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας, ανέφερε ότι θα πρέπει να ακολουθούν τις ευρωπαϊκές καλύτερες πρακτικές.
Για την επιστροφή των θεσμών δεν χρειάζεται η νομοθέτηση μέτρων εκ μέρους της Αθήνας, ξεκαθάρισε ο Ντάισελμπλουμ. Βέβαια δεν ισχύει το ίδιο για την εκταμίευση της δόσης. Προκειμένου να πάρει η Αθήνα το πράσινο φως και τα χρήματα, πρέπει τα μέτρα και οι μεταρρυθμίσεις που θα συμφωνηθούν με το κουαρτέτο να νομοθετηθούν.
Σε ό,τι αφορά το χρονοδιάγραμμα για συμφωνία ο Γ.Ντάισελμπλουμ επανέλαβε ότι η Ελλάδα δεν αντιμετωπίζει επείγον ζήτημα ρευστότητας. Ωστόσο αναγνώρισε και τόνισε ότι πρέπει να υπάρξει γρήγορα συμφωνία προκειμένου να ανακτηθεί η εμπιστοσύνη στη χώρα, αλλά και να διατηρηθεί η ανάκαμψη στην ελληνική οικονομία, που έχει δειλά αρχίσει. «Δεν χρειάζονται χρήματα ως το καλοκαίρι χωρίς αυτό να σημαίνει ότι θα χρησιμοποιήσουμε όλο το χρόνο» ανέφερε χαρακτηριστικά.
Ερωτηθείς για το τι σημαίνει «μακροπρόθεσμο διάστημα» για το πλεονάσμα 3,5%, είπε ότι δεν αφορά τους Θεσμούς αλλά το Eurogroup καθώς είναι πολιτικό θέμα. «Θέλουμε να το κάνουμε πιο ρεαλιστικό», είπε.
Σε ό,τι αφορά το ΔΝΤ είπε ότι οι θέσεις του δεν έχουν αλλάξει. Στόχος μου είναι να φέρω το Ταμείο στο πρόγραμμα, τόνισε ο Γερούν Ντάισελμπλουμ, ενώ σε ότι αφορά τον χρόνο ολοκλήρωσης της διαδικασίας σημείωσε ότι αν μπορεί να γίνει το Μάρτιο θα γίνει το Μάρτιο. Δεν υπάρχουν deadline.
Απαντώντας σε ερώτηση αν η σημερινή συμφωνία φέρνει πιο κοντά την συμμετοχή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα, ο Ντάισελμπλουμ απάντησε ότι «το ΔΝΤ θέλει να δει την ελληνική οικονομία να ανακάμπτει και το χρέος να καθίσταται βιώσιμο. Επομένως πρέπει να συμφωνήσουμε σε αυτές τις μεταρρυθμίσεις. Ο στόχος είναι να αποδείξουν ότι μπορούν να συνδράμουν στην ανάκαμψη της Ελλάδας και να καταστήσουν το χρέος της βιώσιμο».
«Δεν μπορώ να βάλω το χέρι μου στη φωτιά για τη συμμετοχή του ΔΝΤ μετά τη σημερινή συμφωνία, καθώς κάποια μέτρα ακόμη βρίσκονται υπό συζήτηση, ωστόσο ό,τι συμφωνήθηκε σήμερα είναι πιο κοντά στις απαιτήσεις του ΔΝΤ» συμπλήρωσε χαρακτηριστικά.
Μαξίμου: Ούτε ένα ευρώ περισσότερη λιτότητα, τα συν της συμφωνίας
Ανακοινώνοντας την ύπαρξη συμφωνίας στο Eurogroup για επιστροφή των τεχνικών κλιμακίων των θεσμών αμέσως μετά την Καθαρά Δευτέρα και την ολοκλήρωση της συμφωνίας σε τεχνικό επίπεδο (staff level agreement) εντός ολίγων ημερών, κυβερνητικές πηγές τονίζουν ότι «η Συμφωνία περιλαμβάνει τελικά τον απαράβατο όρο που έθεσε η ελληνική πλευρά για ‘ούτε ένα ευρώ περισσότερη λιτότητα’».
Όπως εξηγούν, η ελληνική πλευρά δέχθηκε την νομοθέτηση μεταρρυθμίσεων που θα εφαρμοστούν από 01/01/2019 και μετά, υπό την προϋπόθεση ότι το δημοσιονομικό ισοζύγιο θα είναι απολύτως ουδέτερο. Πρακτικά, συμπληρώνουν, στην Αθήνα θα εξεταστεί η αλλαγή μείγματος πολιτικής από το 2019 και μετά, χωρίς περαιτέρω δημοσιονομική επιβάρυνση.
Μάλιστα σύμφωνα με το Μαξίμου η συμφωνία αφήνει περιθώρια και για ιδιαίτερα θετικές εξελίξεις.
Όπως σημειώνουν οι ίδιες πηγές, στα θετικά της πολιτικής συμφωνίας, που μένει όμως να προσδιοριστεί σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων, είναι η δυνατότητα επιστροφής της εργασιακής κανονικότητας των συλλογικών διαπραγματεύσεων νωρίτερα, δηλαδή πριν το τέλος του προγράμματος.
Επίσης «πολύ σημαντική είναι η δέσμευση από πλευράς Κομισιόν, που αναμένεται να εξεταστεί σε επόμενο Eurogroup, ώστε να εξαιρεθεί από τις δαπάνες για τον υπολογισμό του πρωτογενούς πλεονάσματος ένα πρόγραμμα χρηματοδότησης ύψους 3 δισ. ευρώ για τη δημιουργία τουλάχιστον 100.000 θέσεων εργασίας τα επόμενα δυόμιση χρόνια».
Τη χρηματοδότηση ενός τέτοιου προγράμματος ήδη διαπραγματεύεται η ελληνική πλευρά με την Παγκόσμια Τράπεζα σε συνεργασία με ευρωπαϊκούς οργανισμούς, διευκρινίζουν οι ίδιες πηγές.
ΔΝΤ: Πολλή δουλειά ακόμη για το staff level agreement
Το ΔΝΤ χαιρετίζει τη σύγκλιση απόψεων μεταξύ της ελληνικής πλευράς και των δανειστών που επιτρέπει την επιστροφή των θεσμών, ωστόσο παραμένει επιφυλακτικό ως προς την επίτευξη συμφωνίας σε τεχνικό επίπεδο για την ολοκλήρωση της β’ αξιολόγησης σε αυτή τη φάση.
«Καλωσορίζουμε την πρόοδο των ελληνικών αρχών προς την ικανοποίηση των απαιτήσεων των θεσμών σε ζητήματα-κλειδιά. Σε αυτή τη βάση, συμφωνήσαμε για την επιστροφή της αποστολής των θεσμών. Θα χρειασθεί περισσότερη πρόοδος προκειμένου να γεφυρωθούν οι διαφορές και είναι πολύ πρόωρο να επενδύσουμε στην προοπτική επίτευξης συμφωνίας σε τεχνικό επίπεδο (staff level agreement) κατά τη διάρκεια αυτής της αποστολής» αναφέρει η ανακοίνωση του Ταμείου.
Μοσκοβισί: Χρειάζεται ισορροπημένο πακέτο
Από την πλευρά του, ο Πιέρ Μοσκοβισί τόνισε τη σημασία να υπάρχει μια ισορροπημένη συμφωνία. Εχουμε σκληρή δουλειά μπροστά μας και πρέπει να συμφωνήσουμε σε όλες τις λεπτομέρειες του πακέτου για την ολοκλήρωση της συμφωνίας καθώς και για την δημοσιονομική τροχιά.
Το σημερινό αποτέλεσμα ήταν θετικό, τόνισε, προσθέτοντας πως υπάρχουν τώρα οι συνθήκες για την επιστροφή των θεσμών στην Αθήνα προκειμένου να καταλήξουν σε συμφωνία σε επίπεδο προσωπικού «το συντομότερο δυνατό».
Εξάλλου, τόνισε πως παρόλο που η Ελλάδα πλέον επέστρεψε στην ανάπτυξη έχει ακόμα υψηλή ανεργία και κοινωνικές ανισότητες και γι΄αυτό έχει ανάγκη ένα «ισορροπημένο πακέτο». «Υπάρχει ανάγκη για περαιτέρω προσπάθειες σίγουρα, αλλά και για μέτρα υπέρ της απασχόλησης και την ανάπτυξης» ανέφερε.
Στάθηκε στα καλά δημοσιονομικά στοιχεία του 2016 και την υπεραπόδοση που, όπως είπε, υπήρξε με το πρωτογενές πλεόνασμα να κινείται στο 2% του ΑΕΠ.
Αν αυτό επιβεβαιωθεί από την Eurostat τον Απρίλιο, είπε, αυτό θα σημαίνει ότι η Ελλάδα κάλυψε το στόχο της φετινής χρονιάς (1,75% του ΑΕΠ). Όπως είπε υπάρχει νέο μομέντουμ μετά το Eurogroup που προετοιμάστηκε καλά, δίνοντας εύσημα στον Γ.Ντάισελμπλουμ.
Ο Π.Μοσκοβισί υπογράμμισε πως η Επιτροπή είναι έτοιμη να στηρίξει την Ελλάδα προκειμένου να βρει χρηματοδότηση για την προώθηση ενεργών πολιτικών απασχόλησης και πως διερευνά όλες τις δυνατές λύσεις.
Τέλος από την πλευρά του ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) Κλάους Ρέγκλινγκ καλωσόρισε τις σημερινές αποφάσεις, τονίζοντας την ανάγκη η Ελλάδα να συνεχίσει την αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου προκειμένου να στηρίξει την ανάπτυξη και την απασχόληση.
Αργυρώ Τσατσούλη