Μερικές σύντομες παρατηρήσεις για όσα συμβαίνουν γύρω μας – όχι μόνο από τα πεπραγμένα της νέας κυβέρνησης, αλλά και από τις αντιδράσεις διαφόρων, αθεράπευτα… «πολιτικώς ορθών». Στην αντιπολίτευση και όχι μόνο…
Tου Θανάση Κ.
Πρώτον: πόσες γυναίκες έχει η κυβέρνηση…
Δημοσιογράφος του BBC «έψεξε» τον νέο Πρωθυπουργό, γιατί δεν περιέλαβε, λέει, πιο πολλές γυναίκες στο υπουργικό του Συμβούλιο.
Υποθέτω ότι ένα πρόσωπο που κατέχει δημόσιο αξίωμα το κρίνεις ανάλογα με το έργο του. Όχι ανάλογα με το φύλλο του…
Μια γυναίκα μπορεί να είναι καλή ή κακή υπουργός, όπως άλλωστε και ένας άνδρας.
Στην προηγούμενη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ είχαμε κάμποσες γυναίκες. Δεν θα μας λείψει καμία, νομίζω…
Ούτε η κα. Σια, ούτε η κα. Θεανώ, ούτε η κα. Ζωή παλαιότερα, ούτε η κα. Θάνου…
Όχι γιατί ήταν γυναίκες, βέβαια. Αλλά γιατί ήταν κάκιστες επιλογές.
Φυσικά δεν μας λείψουν ούτε οι άνδρες υπουργοί!
Αυτό ακριβώς θέλω να πω: Όταν συζητάμε για την Πολιτική και για τους ανθρώπους που τη διαχειρίζονται, σημασία πρωτίστως έχουν οι απόψεις τους και οι ικανότητές τους. (Τελικά, βέβαια, τα πεπραγμένα τους…)
Στην Ελλάδα έσπευσαν να υιοθετήσουν την κριτική για τον «αριθμό των γυναικών» διάφοροι αριστερόστροφοι: «δικαιωματιστές», «πολιτικώς ορθοί» κλπ…
Προσέξτε κάτι αξιοπερίεργο: Οι ίδιοι που τα λένε αυτά έσπευσαν, αμέσως μετά, να… ξεσχίσουν μια νέα υφυπουργό (την νεότερη για την ακρίβεια), όχι για κάτι που έκανε αφότου ανέλαβε, αλλά για κάτι που είχε πει παλαιότερα σε ανύποπτο χρόνο!
Το πιο σημαντικό: Την χτύπησαν με δύο χρόνια καθυστέρηση για κάτι που είχε πει… κάποιος άλλος (ο Απόστολος Δοξιάδης) και εκείνη απλώς το σχολίασε!
Απερίγραπτη υποκρισία, να φωνάζουμε «τόπο στους νέους και τόπο στις γυναίκες» κι όταν εμφανίζεται μια νέα γυναίκα, να τις ξεσχίζουμε για κάτι που άλλος είπε κι εκείνη απλώς το σχολίασε… προ διετίας.
Οι άνθρωποι είναι «άρρωστοι» (λίαν επιεικώς…)
Προσέξτε κι άλλο αξιοπερίεργο: Οι ίδιοι που τα λένε αυτά υποστηρίζουν ότι το φύλο είναι «κοινωνική κατασκευή» κι όχι «φυσικό δεδομένο». Δηλαδή ότι κάποιος ή κάποια μπορεί να «διαλέξει» ή να δηλώσει άλλο «φύλλο» ως προσωπική ταυτότητα, διαφορετικό από εκείνο που ανατομικά του (ή της) αντιστοιχεί.
Το «ανατομικό φύλλο» γι’ αυτούς δεν σημαίνει τίποτε! Γι’ αυτό και έδωσαν το δικαίωμα σε παιδιά… 15 ετών να δηλώσουν άλλο φύλλο από εκείνο που τους προίκισε η φύση.
Στη λογική των ανθρώπων αυτών, το «ανατομικό φύλλο» δεν έχει καμία σημασία, εκτός από μια περίπτωση: τη συμμετοχή σε κυβέρνηση!
Τρελάθηκαν εντελώς…
Κι άλλα περίεργα: Οι ίδιοι άνθρωποι που τα λένε αυτά («δικαιωματιστές» και όλων ειδών τα… φρούτα της «πολιτικής ορθότητας») επιμένουν όχι μόνο για τα δικαιώματα των γυναικών, αλλά και για τα δικαιώματα των ομοφυλοφίλων και μάλιστα όλων των ειδών (gay, λεσβίες, trans κλπ.)
Αν ήταν συνεπείς με τις πεποιθήσεις τους θα έπρεπε να ρωτάνε όχι μόνο πόσες γυναίκες έχει η νέα κυβέρνηση, αλλά και πόσους gays και πόσες λεσβίες και πόσους trans κλπ.
Δηλαδή θα έπρεπε ο εκάστοτε Πρωθυπουργός να ρωτά ενδελεχώς για τις σεξουαλικές προτιμήσεις των υποψήφιων μελών της κυβέρνησής του, ώστε να καλύψει τις ανάλογες «ποσοστώσεις»…
–Και τι θα συμβεί, αν κάποιος δεν θέλει να αποκαλύψει τις σεξουαλικές προτιμήσεις του (όπως έχει κάθε δικαίωμα); Θα χάσει την κυβερνητική θέση, προφανώς…
–Τι θα συμβεί ακόμα, αν κάποιος δηλώσει gay ή κάποια δηλώσει λεσβία, χωρίς να είναι στην πραγματικότητα; Προφανώς θα πρέπει να τους διώξουν, αφού τοποθετήθηκαν με «ψευδείς δηλώσεις»…
–Κι αν κάποιος δηλώσει «εντίμως» ότι είναι gay, αλλά αργότερα αλλάξει γνώμη και γίνει straight – συμβαίνουν κι αυτά – τότε τι θα γίνει; Ισχύει η σεξουαλική ταυτότητα «άμα τη αναλήψει» των καθηκόντων ή εκπίπτει από τη θέση του, αν στο μεταξύ αλλάξει «προτιμήσεις»;
Και με το… Jason τι θα γίνει; Αν διεκδικήσει θέση στην κυβέρνηση σε ποια «ποσόστωση» εμπίπτει; Ο ίδιος δεν δηλώνει ούτε άνδρας ούτε γυναίκα. Τι θα γίνει; Θα «κοπεί» εκ των προτέρων; Ή θα περάσει σε δική του «ποσόστωση», ειδικά για την «κατηγορία» του;
Όταν αρχίσει να μπαίνει η λογική των «ποσοστώσεων» στη συγκρότηση κυβερνητικών οργάνων, το πράγμα εκφυλίζεται στην ακραία ανοησία!
Είναι άλλο πράγμα να σεβόμαστε τις επιλογές των ανθρώπων – και τη διαφορετικότητα εν γένει – στην προσωπική ζωή τους, κι είναι εντελώς διαφορετικό πράγμα να απαιτούμε τη δημοσιοποίηση της «διαφορετικότητας» ως προϋπόθεσης και … «μοριοδότησης» για κοινωνική άνοδο!
Οι σοβαροί άνθρωποι (straights ή gays) δεν τα κάνουν αυτά.
Δεν τα καταδέχονται και δεν τα ανέχονται. Με το δίκιο τους…
* Κι ύστερα ήλθε η «κλιματική αλλαγή»!
Το τι είναι κλιματική αλλαγή και «πρωτοφανή ακραία φαινόμενα», ας το αντιμετωπίσουμε πιο σοβαρά…
Πέρσι στο Ματι ΔΕΝ είχαμε «κλιματική αλλαγή»…
Όσοι ξέρουν την περιοχή, γνωρίζουν ότι οι άνεμοι εκεί είναι κατά κανόνα ανατολικοί, δηλαδή έρχονται από τη θάλασσα – και δεν μπορούν να κάψουν την περιοχή (γιατί η θάλασσα δεν πιάνει φωτιά…!)
Όμως, όπως επίσης μπορούν να σας διαβεβαιώσουν όσοι ξέρουν την περιοχή, δύο τρείς φορές το καλοκαίρι – ΚΑΘΕ καλοκαίρι – πιάνει δυτικός άνεμος, δηλαδή φυσάει από το πρανές του βουνού (την Πεντέλης) προς τη θάλασσα…
(Αυτές τις μέρες οι ερασιτέχνες ψαράδες της περιοχής δεν βγαίνουν να ψαρέψουν, γιατί ο αέρας τους τραβάει μεσοπέλεγα! Κι αυτό γίνεται δεκαετίες τώρα…)
Σε αυτές τις σπάνιες περιπτώσεις (που συμβαίνουν ωστόσο, δύο-τρείς φορές κάθε καλοκαίρι), αν έχει πάρει φωτιά το βουνό, μπορεί να φέρει τη φωτιά, από το δασώδες πρανές προς την πόλη του Ματίου.
Στο παρελθόν δεν συνέβη ποτέ, βέβαια,
διότι τώρα έτυχε να μπει φωτιά στο βουνό τη μέρα που είχε δυτικό άνεμο και να μην υπάρχουν εναέρια μέσα να σηκωθούν να τη σβήσουν εγκαίρως,
τώρα έτυχε να μην υπάρχουν ούτε επίγεια μέσα να την αναχαιτίσουν πάνω στη Μαραθώνος πριν περάσει μέσα στο Μάτι,
τώρα έτυχε να υπάρχει «γραφειοκρατική αγκύλωση» που εμπόδισε την έγκαιρη εκκένωση του Ματίου όταν πλησίαζε η φωτιά ανεξέλεγκτη,
και τώρα μόνο έτυχε να αποφασίσει η αστυνομία (άλλο τραγικό λάθος κι αυτό) να σπρώξει την κίνηση μέσα στο Μάτι την ώρα που έφτανε το πύρινο μέτωπο, αντί να βοηθήσει αυτούς που ήδη ήταν μέσα να βγουν έξω μιαν ώρα αρχύτερα. Κι εγκλωβίστηκαν όλοι μέσα…
Αυτά όλα (και άλλα βέβαια) ΔΕΝ έχουν σχέση με την «κλιματική αλλαγή». Έχουν σχέση με την αβελτηρία των ανθρώπων…
* Τώρα «ξαναχτύπησε» η… κλιματική αλλαγή: Με την καταστροφή και τους νεκρούς στη Χαλκιδική!
Βέβαια, αυτό που δεν επισημάνθηκε επαρκώς, ήταν ότι πάνω σε μια υπαίθρια οροφή – πέργκολα είχαν μπει φωτοβολταϊκά (μεγάλου βάρους). Κι όταν ο ξαφνικός άνεμος αποσταθεροποίησε τη βάση, αυτή κατέρρευσε πάνω στα κεφάλαια των άτυχων ανθρώπων που βρίσκονταν από κάτω.
Πώς επιτράπηκε τέτοια εγκατάσταση σε τόσο σαθρή βάση; Μήπως ήταν εντελώς παράνομη;
Αντί να μιλάμε για τέτοιες αυθαιρεσίες (ώστε να προλάβουμε κι άλλα θύματα στο μέλλον) μιλάμε για… «κλιματική αλλαγή»!
Το ισχυρό μπουρίνι στην περιοχή αυτή ΔΕΝ είναι καθόλου «πρωτοφανές»!
Έχει ξανασυμβεί στο παρελθόν. Στην Χαλκιδική καταστράφηκε το 492 π.Χ. ολόκληρος ο Περσικός στόλος (του Δαρείου) που επιχειρούσε την πρώτη εισβολή στην Ελλάδα. Όπου δεν έφτασε ποτέ γιατί καταστράφηκε εκεί ακριβώς, από ξαφνική θεομηνία που την περιγράφει ο Ηρόδοτος με τον πιο δραματικό τρόπο…
Και τότε δεν υπήρχε βιομηχανία, ούτε αυτοκίνητα, ούτε «ανθρωπογενές» διοξείδιο του άνθρακα συσσωρευμένο στη στρατόσφαιρα…
Το κλίμα της γης αλλάζει συνεχώς! Και αλλάζει παρακολουθώντας μεγάλους, μεσαίους κα μικρότερους κύκλους φυσικών διακυμάνσεων (natural variation).
Στο ιστορικό παρελθόν είναι καταγεγραμμένες μεγάλες αλλαγές κλίματος, είτε προς την κατεύθυνση της περισσότερης θερμότητας (Roman Warming Period, Medieval Warming period) είτε προς την κατεύθυνση του δριμύτερου ψύχους (που ονομάζονται «μικρές εποχές παγετώνων» – mini ice ages – Maunder Minimum και Dalton Minimum)…
Τέτοια φαινόμενα έχουν ξανά-υπάρξει στο παρελθόν, ιστορικά καταγεγραμμένα.
Πριν μπούμε σε ολόκληρη συζήτηση – πόσα απ’ αυτά είναι «ανθρωπογενή» και πόσα «κύκλοι της φύσης» – να συμφωνήσουμε τουλάχιστον σε ένα αναμφίβολα «ανθρωπογενές»: δεν φορτώνουμε μια στέγη ή μια πέργκολα με φωτοβολταϊκά που δεν μπορεί να τα σηκώσει και είναι βέβαιο ότι θα καταρρεύσει, είτε σε περίπτωση θεομηνίας είτε σε περίπτωση σεισμού!
Κι εδώ δεν έφταιγε η… «κλιματική αλλαγή»!
Οι κακοτεχνίες οι αυθαιρεσίες, οι παρανομίες και η ανοησία μας έφταιγε…
Ο «κακός μας ο καιρός» έφταιγε…
Και μια τελευταία παρατήρηση:
–Τη δεκαετία του ’20 (εκατό χρόνια πριν από τώρα) υπήρχαν πολλαπλά δημοσιεύματα για επικείμενη «υπερθέρμανση» του πλανήτη. Που επαληθεύθηκαν κι όλα, αφού η δεκαετία του ’30 ήταν η πιο θερμή του αιώνα!
Τότε κανείς δεν μιλούσε για βιομηχανία και «ανθρωπογενείς παράγοντες» (ήταν ακόμα αμελητέα η επίδρασή τους)…
Η βιομηχανική επέκταση άρχισε να αυξάνεται μαζί και η εκτεταμένη χρήση μηχανών εσωτερικής καύσεως, αυτοκινήτων κλπ (άρα και οι εκπομπές του διοξειδίου του άνθρακα) μετά το 1950…
Εντελώς κατά «σύμπτωση», ωστόσο, τις δεκαετίες του ’50, του ’60 και του ’70 η παγκόσμια θερμοκρασία έπεφτε συνέχεια! Και το κλίμα άρχισε να κρυώνει…
Στα τέλη της δεκαετίας του ’70 ο παγκόσμιος Τύπος (και πολλοί «ειδικοί») μιλούσαν για επικείμενη «νέα περίοδο παγετώνων»!
(Υπάρχουν άφθονα σχετικά δημοσιεύματα της εποχής…)
Από τότε η παγκόσμια θερμοκρασία άρχισε να αυξάνεται και πάλι (η «κυκλικότητα» που λέγαμε…)
Δέκα χρόνια αργότερα μιλούσαν για «υπερθέρμανση του πλανήτη» και μετά το 2000 μιλάνε για «κλιματική αλλαγή»!
Στο μεταξύ, προέβλεπαν ότι η στάθμη της θάλασσας θα… πνίξει το Μανχάταν ως το 2009. Πράγμα που δεν συνέβη.
Προέβλεπαν συνεχώς «ερημοποίηση» μεγάλων περιοχών του πλανήτη – μεταξύ άλλων και της βόρειας Μεσογείου. Δεν συνέβη! Το αντίθετο έγινε: έχουμε αύξηση βροχοπτώσεων και αύξηση πρασίνου.
Το περασμένο καλοκαίρι (του 2018) ήταν από τα πιο υγρά των τελευταίων δεκαετιών στην Ελλάδα. Το τωρινό καλοκαίρι ξεκίνησε ακόμα πιο υγρό…
Τώρα μας λένε ότι η «ερημοποίηση»… συμβιβάζεται με την αύξηση των βροχοπτώσεων! Άλλα αντ’ άλλων…
Όταν έχουμε παρατεταμένη ανομβρία «επαληθεύονται»!
Όταν έχουμε πρωτοφανείς βροχοπτώσεις, πάλι… «επαληθεύονται»!
Τελικά ο μόνος αδιαμφισβήτητος ανθρωπογενής παράγοντας που μας απειλεί είναι η ΑΝΟΗΣΪΑ!
Αυτό στα σίγουρα. Τα άλλα τα συζητάμε…
ΥΓ Φοβάμαι ότι η κλιματική αλλαγή είναι πολύ σοβαρό πράγμα για να το αφήσουμε να το επικαλούνται διάφοροι επαγγελματίες φανατικοί, για να δικαιολογήσουν τα αδικαιολόγητα…