Την κατάσταση που επικρατεί στα ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα της χώρας με την έξαρση της ανομίας και της εγκληματικότητας φέρνει στην Ολομέλεια της Βουλής (στο πλαίσιο της Ώρας του Πρωθυπουργού) ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκος Μητσοτάκης, στην επίκαιρη ερώτησή του προς τον Αλέξη Τσίπρα.
Στην αρχή της ομιλίας του ο πρόεδρος της ΝΔ άσκησε δριμύτατη κριτική στον πρωθυπουργό για το γεγονός ότι καθυστέρησε σχεδόν μία ώρα να εμφανιστεί. «Να μάθετε να σέβεστε το Κοινοβούλιο» του είπε χαρακτηριστικά.
Ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε στην εγκληματικότητα, αλλά και στην κατάλυση του πανεπιστημιακού ασύλου που πλέον κατέληξε να θεωρείται παραβατικό άσυλο, όπου διώκονται οι ιδέες, «από μια μαφία που φορά πολιτική κουκούλα».
Ακόμα και η Επέτειος του Πολυτεχνείου, συνέχισε, έγινε «γιορτή δακρυγόνων» με το Κράτος να εμφανίζεται ανίκανο και αδύναμο να προστατέψει φοιτητές, καθηγητές, ολόκληρες γειτονιές.
Αφόρητη η κατάσταση στα ΑΕΙ
Ο πρόεδρος της ΝΔ έκανε λόγο για «αφόρητη κατάσταση» χαρακτηρίζοντας «τεράστιο πρόβλημα και απειλή για τις ζωές και την ίδια την Δημοκρατία» την κατάσταση στα πανεπιστήμια.
«Οι δραστηριότητες είναι του κοινού ποινικού δικαίου όπως διακίνηση ναρκωτικών. Την ίδια ώρα οι συλλογικότητες ελέγχουν πανεπιστημιακές σχολές που μετέτρεψαν σε ορμητήρια για επεισόδια και καταστροφές και βιοτεχνίες μολότοφ. Το άσυλο έγινε παραβατικό άσυλο» είπε ο κ. Μητσοτάκης αναφερόμενος στην κατάληψη χώρου της Φιλοσοφικής από τον Ρουβίκωνα.
Όπως τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης «η επέτειος του Πολυτεχνείου έχει μετατραπεί σε γιορτή ρίψης μολότοφ». «Η πολιτεία είναι ανίκανη να προστατέψει φοιτητές και την κοινωνία. Στην Ελλάδα του κυρίου Τσίπρα ο μόνος χώρος που δεν μπορείς να εκφράσεις ελεύθερα τις απόψεις σου είναι τα δημόσια πανεπιστήμια» πρόσθεσε.
Την ερώτηση συνυπογράφουν άτυπα φοιτητές και πανεπιστημιακοί
Ο πρόεδρος της ΝΔ στη συνέχεια αναφέρθηκε σε φοιτητές, πανεπιστημιακούς που συνυπογράφουν την ερώτησή τους.
«Η ερώτηση έχει συνταχθεί από την τραυματική εμπειρία όσων εμπλέονται στην τραγωδία των πανεπιστημίων. Την συνυπογράφουν 1.500 φοιτητές που αναφέρουν σε επιστολή τους ότι φοβούνται να κυκλοφορήσουν σε μέρη του πανεπιστημίου που εγκαταλείπετε στην τύχη του. Σε λίγο θα φθάσουμε να μην πηγαίνουμε στα μαθήματά μας. Σε αυτούς πρέπει να απαντήσετε κυρίε Τσίπρα όχι σε εμένα. Την ερώτηση συνυπογράφουν καθηγητές που μιλουν πλέον ανοικτά.
Όπως ο ΑΠΘ Ορέστης Καλογήρου που κατήγγειλε διακίνηση ναρκωτικών μέρα μεσημέρι για να δεχθεί επίθεση από αγνώσους εντός του πανεπιστημίου. Λεει ότι μου έμεινε ο φόβος ότι θα με στηριμόξουν και θα με πλακώσουν στο ξύλο. Και σε αυτόν πρέπει να απαντήσετε. Την ερώτηση συνυπογράφουν οι πρυτανικές αρχές του πανεπιστημίου Αθηνών που κατήγγειλαν την εγκατάσταση της φιλοσοφικής. Οι ίδιοι που έκαναν ανθρώπινη αλυσίδα για να προστέψουν το πανεπιστήμιο από τραμοόυκους. Πρυτανεία Ιωαννίνων, Σύγκλητος Οικονομικού Πανεπιστημίου.
Ο κ. Τσακλόγου κατήγγειλε ότι οι γονείς είδαν χρήστες ναρκωτικών όταν πήγαν για ορκωμοσία παιδιών τους. 99 καθηγητές μιλούν για τον κίνδυνο που διατρέχουν οι φοιτητές της νομικής. Την ερώτηση συνυπογράφουν 415 καθηγητές του ΑΠΘ που σε επιστολή τους εκλιπαρούν την κυβέρνηση να παρέμβει».
«Μέχρι πότε θα τους αφήνετε μόνους και ανυπεράσπιστους απέναντι σε κοινούς εγκληματίες και μαφίες;» αναρωτήθηκε ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφερόμενος στην περίπτωση του Δημήτρη Κοντοπίδη του ατόμου με αναπηρίες που δέχθηκε επίθεση από ροπαλοφόρους γιατί συμμετείχε σε εκδήλωση που δεν τους άρεσε.
Είστε με τους φοιτητές ή με τους τραμπούκους; Εμείς είμαστε με τη νομιμότητα
«Μέχρι πότε θα ανέχεστε αυτή την ομερτα; Καθηγητής στην Θεσσαλονίκη που τον λήστευσαν σε ΑΤΜ μέσα στο πανεπιστήμιο. Ο καθηγητής Αγγελος Συρίγος που έπεσε στα χέρια μπράβων δήθεν ανριεξουσιαστών και όταν ζήτησε την προστασία της αστυνομίας είδε το πρόσωπό του σε αφίσες. Μέχρι πότε θα ανέχεστε παρακρατικές φασιστικές πρακτικές αυτών των ομάδων και θα αδιαφρείτε σε όσους ορθώνουν το ανάστημά τους;
Με ποιους είστε; Με τους καθηγητές, τους φοιτητές και εργαζόμενων ή με τις ομάδες των τραμπούκων; Εμείς είμαστε με τους καθηγητές και όχι με το βαποράκι και με τον φοιτητές και όχι τον καταληψία. Είμαστε με την κανονικότητα και την νομιμότητα. Είμαστε με όσους λένε έως έδώ. Φτάνει πια αξίζουμε καλύτερα από αυτή την ντροπή».
«Είστε υπερήφανος που είστε πρωθυπουργός που άφησε τα δημόσια πανεπιστήμια σε αυτή την κατάντια και επιμένετε ότι το θέμα αυτό αφορά λίγους και πως αυτό το ζήτημα αφορά ακροδεξιά ατζέντα αν και αφορά την μεγάλη πλειοψηφία της κοινωνίας;» συνέχισε τα ερωτήματα ο πρόεδρος της ΝΔ.
Για πόρισμα Παρασκευόπουλου: Δεν περιμέναμε τίποτα καλύτερο
Στη συνέχεια αναφέρθηκε στο πόρισμα Παρασκευόπουλου λέγοντας ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορεί να αντιμετωπίσει τη βία στα πανεπιστήμια γιατί δεν θέλει. Αυτό προκύπτει και από το πόρισμα της επιτροπής Παρασκευόπουλου που προτείνει να απομακρυνθούν τα ΑΤΜ από τα πανεπιστήμια. Δεν περιμέναμε τίποτα καλύτερο από ένα υπουργό που με νόμο του έσπευσε να αποφυλακίσει χιλιάδες ποινικούς και εγκληματίες. Εκτός αν πιστεύετε ότι η ασφάλεια πανεπιστημίων να ανατεθεί στο ρωμαλέο φοιτητικό κίνημα λες και είναι δουλειά των φοιτητών».
Όσοι ασχημονούν θα πεταχθούν έξω από τα Πανεπιστήμια
«Ανοίξατε τις πόρτες των πανεπιστημίων στην βία και ανομία και ζητάτε από φοιτητές να την αντιμετωπίσουν για να διαφυλαχθεί το άσυλο. Όλα αυτά θα τελειώσουν. Με ΝΔ τα πανεπιστήμια μας θα καθαρίσουν από λαθρέμπορους και εμπόρους ναρκωτικών και τραμπούλους. Δεν θα υπάρχει δυνατότητα για κατάληψη από εξωπανεπιστημαικά στοιχεία Οσοι ασχημονούν θα πεταχθούν έξω.
Το άσυλο θα καταργηθεί. Δεν θα αλλάξει ο νόμος, θα καταργηθεί. Εάν σήμερα κάποιος ζητήσει βοήθεια η αστυνομία θα συνδράμει. Αν γίνει στο πανεπιστήμιο η αστυνομία πρέπει πρώτα να δεί αν είναι κακούργημα ή πλημμέλημα και αν είναι το δεύτερο δεν μπορέι να επέμβει. Είναι προσβολή και κατάντια ο νόμος σας και η ΠΟΣΔΕΠ λέει ότι ευνοεί την ανομία» συνέχισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης που κατέληξε στην πρωτολογία του:
«Ανοχή στο έγκλημα δεν πρόκειται να υπάρξει, το χρωσταμε στη νέα γενιά. Το δημόσιο πανεπιστήμιο θα σηκώσει το αναστημα του, θελουμε αυτόνομα πανεπιστήμια, ελεύθερα,εξωστρεφή, πανεπιστήμια δημιουργικές κυψελες. που να λειτουργουν σωστα, ασφαλή, δημόσια πανεπιστήμια.
Αυριο το πρωί παρουσιάσουμε αναλυτικά το πρόγραμμα μας για την παιδεία, θα σας στείλω. Οχι για να αντιγράψετε και αποσπασματικά όπως κανετε και με την οικονομία για να δείτε τις προτάσεις μας Είστε το χθες του ψεματος της βίας και της ανομίας είμαστε το αυριο της δουλειάς της αληθειας. Να πάμε την Ελλάδα μπροστά».
Τσίπρας: Δεν είναι παράξενο να καθυστερώ, δεν έχω μόνο αυτό
Ξεκινώντας την πρώτη απάντησή του ο Αλέξης Τσίπρα αρχικά τοποθετήθηκε για το θέμα της ασυνέπειάς του λέγοντας προς τον Κυριάκο Μητσοτάκη ότι «ξεκινήσατε την παρέμβασή σας με αναφορά στη δική μου συνέπεια επειδη αργησα 30 λεπτά.
Που δεν είναι παράξενο για ενα πρωθυπουργό, επειδή δεν έχω μόνο αυτό. Εγώ σας περίμενα χθες για την οικονομία. Αλλά είμαι από τους μοναδικους πρωθυπουργούς που έχει έρθει να απαντησει σε ερωτηση πολιτικούς αρχηγού με εξαίρεση τον Γιώργο Παπανδρέου . Ο Αντώνης Σαμαρας ποτε δεν είχε έρθει, έχετε θράσος να μιλάτε για κοινοβουλευτικη συνέπεια».
«Και την επόμενη φορά που θα θέλετε να αποδράσετε από τη συζήτηση για την οικονομία πείτε στους επικοινωνιολόγους σας να μην κανετε δηλώσεις από την Κυψέλη δυο βήματα έξω από το σπίτι μου, τη γειτονιά μου και αν ξανα έρθετε χτυπηστε το κουδουνι να πιουμε και κανα καφέ γιατί μπορεί να είστε πολιτικός αντίπαλος αλλά έχουμε πολιτικό πολιτισμό».
Ο νόμος για το άσυλο δεν απαγορεύει την επέμβαση της αστυνομίας όταν διαπράττονται κακουργήματα
Μπαίνοντας στην ουσία της απάντησής του ο Αλέξης Τσίπρας κατηγόρησε τον Κυριάκο Μητσοτάκη ότι «παραπληροφορείτε τους πολίτες. Γιατί ισχυρίζεστε ότι επί των ημερών της κυβέρνησής μας έχουν αυξηθεί τα κρούσματα βίας στα πανεπιστήμια και ότι αυτό έγινε λόγω της επαναφοράς του πανεπιστημιακού ασύλου. Πρόκειται για διπλό ψέμα».
«Πρώτον, γιατί όλα τα στοιχεία δείχνουν πως την περίοδο της δικής μας διακυβέρνησης τα κρούσματα είναι μειωμένα. Πρώτα-πρώτα, η ίδια η έρευνα που έχει γίνει από το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας.
Προβληματική έρευνα, γιατί τσουβαλιάζει ως «περιστατικά βίας» τα πάντα, από την χρήση μιας αίθουσας χωρίς τη σχετική άδεια, μέχρι σωματικές επιθέσεις και τραυματισμούς. Το λέει, άλλωστε, και η ίδια, πως «δεν φιλοδοξεί να θεωρηθεί επιστημονική». Αλλά επειδή την χρησιμοποίησε πολύ το κόμμα σας και τα φιλικά του ΜΜΕ, να πούμε πως ακόμα κι αυτή η έρευνα κάτι δείχνει.
Δείχνει πως αυτό που λέγατε τόσα χρόνια, ότι για τα περιστατικά βίας στα πανεπιστήμια ευθύνεται το άσυλο, και μαζί η υπόσχεσή σας ότι με την κατάργηση του θα καταργούνταν αυτομάτως και η παραβατικότητα έχουν και τα δύο καταρρεύσει. Γιατί τα περιστατικά ανομίας στα πανεπιστήμια επί των ημερών σας και με καταργημένο το άσυλο ήταν περισσότερα από αυτά επί της δικής μας κυβέρνησης, με το άσυλο να έχει επανέλθει».
Συνεχίζονας ο πρωθυπουργός επέμεινε ότι «το βασικό σας επιχείρημα είναι ψευδές. Ο νόμος για το πανεπιστημιακό άσυλο δεν απαγορεύει την επέμβαση της αστυνομίας όταν διαπράττονται κακουργήματα. Αυτεπάγγελτα μπορεί να επέμβει η αστυνομία, αρκεί να κληθεί».
«Προβλήματα, φυσικά και υπάρχουν. Και δεν θα τα αρνηθούμε. Αφορούν κυρίως κάποιες καταστάσεις στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο της Αθήνας και το Αριστοτέλειο, στο ζήτημα της διακίνησης των ναρκωτικών. Εδώ, όμως κύριε Μητσοτάκη, σας έχω και άλλα στοιχεία. Τα επίσημα στοιχεία της ΕΛΑΣ.
Στην περιοχή γύρω από το Οικονομικό Πανεπιστήμιο, την διετία 2012-2014, επί ΝΔ, είχαν γίνει 560 συλλήψεις για αδικήματα όπως εμπόριο ναρκωτικών και ληστείες. 560. Από το 2015 μέχρι σήμερα έγιναν 1060 συλλήψεις. Σχεδόν διπλάσιες δηλαδή. Και έχει χτυπηθεί και το παρεμπόριο, αφού μόνο φέτος έχουν κατασχεθεί 37.000 λαθραία πακέτα τσιγάρα και άλλα 15.500 είδη παρεμπορίου, γυαλιά και άλλα παρόμοια αντικείμενα.
Στην περιοχή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου τώρα, την διετία 2012-2014 έγιναν 141 συλλήψεις. Από το 2015 ως σήμερα έχουν γίνει 605. Και μόνο φέτος έχουν γίνει ήδη 48 αστυνομικές επιχειρήσεις στο ΑΠΘ για περιπτώσεις διακίνησης ναρκωτικών και 239 συλλήψεις. Που είναι, λοιπόν, η αστυνομία που ο ΣΥΡΙΖΑ της δένει τα χέρια; Άλλος ένα μύθος καταρρέει».
Στήριξη σε Παρασκευόπουλο
Ο πρωθυπουργός διατύπωσε τη στήριξή του στον Νίκο Παρασκευόπουλο ως τον επικεφαλής της επιτροπής του υπουργείου Παιδείας για τη βία στα Πανεπιστήμια.
«Εμείς δουλεύουμε χωρίς κραυγές για το καλύτερο αποτέλεσμα.Είμαστε η μόνη Κυβέρνηση που δήλωσε δημοσίως ότι υπάρχει πρόβλημα παραβατικότητας και πώς η αντιμετώπιση του είναι κάτι το εξαιρετικό για αυτό και δεν μείναμε με δεμένα τα χέρια. Γι’ αυτό με πρωτοβουλία του Υπουργείου Παιδείας προχωρήσαμε στη μελέτη του προβλήματος.
Κι εδώ έρχεται η άλλη υποκρισία σας που αφορά το πόρισμα της Επιτροπής Παρασκευόπουλου, όπως την λέτε. Τον στοχοποιείτε, προκειμένου να αναδεετε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι με την παραβατικότητα, επειδή εκείνος έφτιαξε έναν νόμο για την αποσυμφόρηση των φυλακών. Και της Επιτροπής για την μελέτη ζητημάτων της ακαδημαϊκής ελευθερίας και ειρήνης στα Πανεπιστήμια.
Ένα πόρισμα το οποίο περιλαμβάνει πολύ σοβαρές προτάσεις τις οποίες και για να διαφωνήσει κανείς πρέπει πρώτα να τις διαβάσει. Το πόρισμα δεν το έβγαλαν πέντε ΣΥΡΙΖαίοι. Το έβγαλε μια επιτροπή στην οποία συμμετείχε ο Πρόεδρος της Συνόδου των Πρυτάνεων των Πανεπιστημίων, ο Πρόεδρος της Συνόδου των Πρυτάνεων των ΤΕΙ, ένας αντιεισαγγελέας ως εκπρόσωπος της εισαγγελίας, μία εκπρόσωπος της αστυνομίας, πανεπιστημιακοί εγκληματολόγοι και επιστήμονες ειδικοί για θέματα ναρκωτικών.
Αυτοί είναι οι «ιδεοληπτικοί και αδιόρθωτοι»; Αυτοί είναι που τους κατηγορείτε πως θέλουν να ελέγχουν τα πανεπιστήμια οι «συμμορίες»; Οι εκπρόσωποι των πανεπιστημίων, της εισαγγελίας και της αστυνομίας; Τόσο πολύ έχει διαβρώσει ο διαβολικός ΣΥΡΙΖΑ όλους τους θεσμούς αυτής της χώρας;»
Σύμφωνα με τον ίδιο το πόρισμα της επιτροπής στο τέλος διατυπώνει τέσσερις συνθετικές θέσεις:
«1. Την δημιουργία σε κάθε Πανεπιστήμιο ενός δικτύου ανθρώπων στο οποίο να μετέχουν εκπρόσωποι όλων των άμεσα ή έμμεσα υπευθύνων φορέων (Πρυτάνεις, Εισαγγελέας, Αστυνομία, φοιτητές) για να φροντίζει μέσα στη διάρκεια όλης της χρονιάς -και όχι μόνο όταν προκύπτει πρόβλημα- για τα ζητήματα του ασύλου. Να προλαμβάνει, δηλαδή, αντί να θεραπεύει
2. Με δεδομένο ότι το άσυλο δεν απαγορεύει με κανέναν τρόπο στην αστυνομία να επέμβει αν βλέπει πως γίνεται εμπόριο ναρκωτικών και άλλα κακουργήματα, να οριστούν σε κάθε ίδρυμα τα κριτήρια με τα οποία θα καλείται η αστυνομία για τα χαμηλότερα εγκλήματα, πχ σε ποιος χώρους γίνονται
3. Να μπαίνουν ξεκάθαρα και ορατά όρια στους πανεπιστημιακούς χώρους όταν αυτοί είναι ανοιχτοί
4. Να ενισχυθεί η έρευνα και η Εκπαίδευσης για θέματα πρόληψης ναρκωτικών.
Το θέμα των ναρκωτικών στα Πανεπιστήμια δεν λύνεται με την αστυνόμευση
«Αυτός είναι ο διάλογος που λέτε ότι επιδιώκετε; Με τι διαφωνείτε;» αναρωτήθηκε ο πρωθυπουργός και επικεντρωνόμενος στο θέμα της διακίνησης ναρκωτικών είπε «για το θέμα των ναρκωτικών μπορεί να λυθεί μόνο με την αστυνόμευση; Σε ποια χώρα έχει γίνει αυτό;
Κι επειδή κι εδώ δεν έχετε μελετήσει, ξέρετε τι λέει το πόρισμα της Επιτροπής Ναρκωτικών του ΟΗΕ; Ο μοναδικός τρόπος για την αντιμετώπιση της διακίνησης των ναρκωτικών, παντού στον κόσμο αλλά και στα Πανεπιστήμια, είναι η συνδυασμένη εφαρμογή πολιτικών κατά της ζήτησης και πολιτικών κατά της προσφοράς, από όλους τους φορείς».
Ο πρωθυπουργός κατηγόρησε τον πρόεδρο της ΝΔ για επιλεκτική όραση για τα πανεπιστημια. «Εσείς βλέπετε μόνο τον Ρουβίκωνα μεσα στα πανεπιστημια. Δεν βλέπετε πιο μέσα. Η ΔΑΠ συνεληφθη στο ίδιο πανεπιστήμιο να έχει στήσει φαμπρικα για τις εξετάσεις. Αυτοί είναι οι άριστοι για εσας κυριε Μητσοτάκη, αυτή είναι λογική που έχετε. Εμείς δεν θέλουμε να δημιουργούμε εντυπώσεις, δεν δημαγωγούμε. Γιατί αυτό κάνετε. Οχι αφορισμούς, αυτά ήταν στο Μεσαίωνα ελάτε με επιχειρήματα. Και αρθρώστε μία πρόταση. Αν είστε εχθρός του δημοσιου παναπυσντνιου πείτε το ανοιχτά».
«Μήπως επιτρέπετε σε αυτές τις ομάδες να κάνουν ανώδυνη εκπαίδευση;» η δευτερολογία Μητσοτάκη
Κατά την δευτερολογία του ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε ότι
– Δεν αντιλαμβάνεστε τι γίνεται στην χώρα ή δεν θέλετε να ακούσετε. Σας περιέγραψα την κατάσταση που καταγγέλλουν φοιτητές και καθηγητές. Ανέχεστε τις καταλήψεις δημόσιων χώρων ναι ή όχι;
– Υπάρχει πανεπιστήμιο σήμερα στην Ευρώπη που να παρουσιάζει την εικόνα πλήρους εγκατάλειψη του ΑΠΘ και του Μετσόβιου
– Ισχυρίζεστε ότι επειδή εμείς αναδεικνύουμε ένα πρόβλημα που αναφέρουν οι φοιτητές και καθηγητές θέλουμε να μειώσουμε τα δημόσια πανεπιστήμια;
– Για λόγους που σας βολεύουν παρουσιάζετε και στο ζήτημα αυτό μια ωραιοποιημένη εικόνα. Μήπως βολεύεστε με αυτή την κατάσταση; Μήπως η προκλητική ανοχή σε γκρουπούσκουλα είναι μια προετοιμασία για το τι θα γίνει την επόμενη ημέρα; Μήπως επιτρέπετε σε αυτές τις ομάδες να κάνουν ανώδυνη εκπαίδευση για να ξεχυθούν στους δρόμους και να κάψουν την Αθήνα όταν περάσετε στην αντιπολίτευση όπως έκαναν το 2008 που εσείς δεν είχατε πει κουβέντα. Δεν είστε άμοιροι ευθυνών. Εχετε την ιστορία σας.
– Διαστρεβλώνετε όσα λεω. Η μήτρα της εγχώριας ελληνικής τρομοκρατίας όπως εκφράστηκε από την 17 Νοέμβρη είναι η μήτρα της άκρας εξωκοινοβουλευτικής αριστεράς.
– Αναφερθήκατε σε σύμπραξη Πολυτεχνείου και Κολούμπια όμως τι είναι το Κολούμπια; Μήπως είναι μη κρατικό;
– Λέτε ότι είστε των ίσων ευκαιριών αλλά είστε υποκριτές και κολλημένοι όχι στον περασμένο αιώνα αλλά στον μεσαίωνα
– Αν έρθει το ίδρυμα Νιάρχος και Ωνάση και πει ότι θέλει να διαθέσει 500 εκατ ή 1 δις για να κάνει μη κερδοσκοπικο πανεπιστήμιο δεν μπορεί και εσείς στερείτε αυτή την δυνατότητα λόγω ιδεοληψιών.
– Με την αλαζονική σας πρώτη τοποθέτηση περιφρονήσατε φοιτητές και καθηγητές που εκφράζουν καθημερινά την απελπισία τους. και τους βοηθήσατε να καταλάβουν ότι δεν μπορούν να περιμένουν τίποτα από εσάς.
Υποστηρίζουμε ένα σύστημα που θα στηρίζει τους άριστους ανεξαρτήτως τάξης
Κλείνοντας την συζήτηση ο κ. Τσίπρας υποστήριξε:
– έχετε ιδεοληψία σε σχέση με τα ιδιωτικά πανεπιστήμια
– Είπατε ότι σε αυτόν το τόπο το αίμα από τρομοκρατικές πρακτικές έχει συγκεκριμένη ιδεολογική αναφορά. Κάνετε διπλό λάθος να επιμένετε σε αυτή την τοποθέτηση και κάνετε διπλό λάθος γιατί νεκροί υπήρξαν και από τις δύο πλευρές του ιδεολογικού χάρτη. Δεν είναι τα φαινόμενα του σήμερα. Αναφέρθηκα στον Παύλο Φύσσα. Τα τάγματα εφόδου της Χ.Α. έχουν θύματα μετανάστες. Θα αναφερθώ και στο πρόσφατο παρελθόν. Για εμάς έχει αξία και το αίμα του Νίκου Τεμπονέρα.
– Εμμονή έχετε και στο άρθρο 16. Εμείς υπερασπιζόμαστε το δημόσιο πανεπιστήμιο που δεν είναι ιδεολογική σύλληψη της αριστεράς.
– Αντιλαμβάνεστε την καθολική πρόσβαση στην γνώση ως ισοπέδωση.
– Εμείς υποστηρίζουμε σύστημα που θα γεννά άριστους και άξιους ανεξάρτητα από την ταξική θέση του καθενός. Εσείς δεν ενδιαφέρεστε γι αυτό. Εχετε αποφασίσει ποιοι είναι οι εκλεκτοί.
– Θέλετε την γνώση προσδεδεμένη σε συμφέροντα, υποταγή των πανεπιστημίων στην αγορά.
– Εχετε την εντύπωση ότι θα χτιστούν στην Ελλάδα παραρτήματα από Κολούμπια, Γειλ και τα άλλα μεγάλα πανεπιστήμια;
– Η πολιτική της ΝΔ επιχειρεί να δημιουργήσει πελατεία για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια.