ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΜΕΡΙΣΜΑ: Για τη μείωση του ΕΝΦΙΑ και το κοινωνικό μέρισμα, όπου εισήχθηκε με τροπολογία χτες το απόγευμα στην Βουλή, μίλησε μεταξύ άλλων ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στη Βουλή.
Ο πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι το κοινωνικό μέρισμα θα το λάβουν 14 Δεκεμβρίου 1,3 εκατ. πολίτες.
Προχωράμε ήδη με γοργά βήματα και με ασφάλεια
«Προχωράμε ήδη με γοργά βήματα στο στάδιο της υλοποίησης ενός σχεδίου που μας έφερε με ασφάλεια στην έξοδο από τα μνημόνια και σε ένα ασφαλές δημοσιονομικό περιθώριο, πιάνοντας τους στόχους του προγράμματος που κάποιοι αμφισβήτησαν ότι θα πιάναμε», είπε ο Αλ. Τσίπρας.
Και τόνισε: «Σήμερα που η χώρα σηκώνει ξανά κεφάλι, έχει έρθει η ώρα να αποκαταστήσουμε σταδιακά τις αδικίες που μας άφησε κληρονομιά, όχι μόνο η κρίση, αλλά η διαχείριση της κατά την καταστροφική πενταετία 2010-2014.
Και συνέχισε: «Προχωράμε σήμερα στην υλοποίηση ακόμη δύο πολύ σημαντικών παρεμβάσεων για την ελάφρυνση των φορολογικών βαρών πολιτών και επιχειρήσεων:
Η πρώτη αφορά στη μείωση των φορολογικών συντελεστών για επιχειρηματική δραστηριότητα νομικών προσώπων. Η δεύτερη αφορά στη μείωση του ΕΝΦΙΑ.
Η ομιλία και η συζήτηση στη Βουλή
Σημειώνεται ότι, σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, το κοινωνικό μέρισμα θα δοθεί σε 1,3 – 1,4 εκατ. δικαιούχους και θα αφορά περίπου 3,5 εκατ. νοικοκυριά.
Eως και τη Δευτέρα η υπουργική απόφαση για το μέρισμα
Η υπουργική απόφαση θα εκδοθεί ως την ερχόμενη Δευτέρα, την ερχόμενη Τρίτη θα ανοίξει η σχετική ηλεκτρονική πλατφόρμα για τις αιτήσεις και η εκταμίευση θα γίνει στις 14 Δεκεμβρίου. Το ποσό του μερίσματος θα φτάσει τα 710 εκατ. ευρώ.
Το σχόλιο για την απουσία του Μητσοτάκη
«Κύριε Τσιάρα κάθεστε στη θέση του αρχηγού σας, μάλλον δεν θα έρθει και σήμερα. Λογικό είναι γιατί είναι άλλη μια μέρα στο ελληνικό κοινοβούλιο που φέρνουμε προς ψήφιση μέτρα ελάφρυνσης για τις πολύπαθες κατηγορίες των πολιτών, μεσαία και χαμηλότερα στρώματα που σήκωσαν τα βάρη», είπε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας μιλώντας στη Βουλή και σχολιάζοντας την απουσία του προέδρου της ΝΔ.
Μιλώντας για την ελάφρυνση που ψηφίζεται σήμερα στη Βουλή για μείωση του ΕΝΦΙΑ, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας άσκησε κριτική σε όσους «κουνούν το δάκτυλο», και είναι οι «εμπνευστές του ΕΝΦΙΑ», επειδή η κυβέρνηση «δεν τον κατήργησε».
Τι λέει η τροπολογία
Κατατέθηκε λίγο μετά τις 11:00 το πρωί στη Βουλή και η τροπολογία για το κοινωνικό μέρισμα, όπως είχε προαναγγείλλει πριν από λίγο στην εθνική αντιπροσωπεία ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος.
Το ποσό του μερίσματος θα φτάσει τα 710 εκατ. ευρώ. Θα είναι αφορολόγητο και ακατάσχετο και οι δικαιούχοι θα προσδιοριστούν με υπουργική απόφαση που θα ακολουθήσει, πιθανότατα εντός της εβδομάδας.
«Είχαμε διάφορες διαφωνίες τον τελευταίο χρόνο για τον προϋπολογισμό, για το Μεσοπρόθεσμο, όπου η αντιπολίτευση μας έλεγε διάφορα πράγματα που τώρα αποδεικνύεται ότι δεν ισχύουν. Είναι αλήθεια ότι τα τελευταία χρόνια δώσαμε μέρισμα. Έχουμε εξηγήσει τους λόγους που είχαμε υπεραπόδοση. Διαφωνούμε για τους λόγους. Ποτέ δεν είχαμε εμείς στόχο να έχουμε υπεραπόδοση και δίναμε μέρισμα. Έτσι και φέτος θα δώσουμε μέρισμα περίπου 710 εκατομμύρια. Στα ίδια πρότυπα που ήταν πέρυσι το μέρισμα, έτσι θα δοθεί και φέτος», είπε ο υπουργός Οικονομικών.
Ο κ. Τσακαλώτος ενημέρωσε ότι οι παράμετροι για την απόδοση μερίσματος δεν θα αλλάξουν, με βάση την τροπολογία που θα κατατεθεί στη Βουλή. Είπε ακόμη ότι τώρα που έχουμε βγει από το Πρόγραμμα, δεν έχουμε ανάγκη να στοχεύουμε σε υπερπλεόνασμα επειδή μας αναγκάζει το ΔΝΤ που έλεγε ότι η απόδοση κάποιων μέτρων θα αποδειχθεί χαμηλότερη και συνεπώς μπορούμε να λαμβάνουμε μέτρα εκ των προτέρων», είπε ο Ε. Τσακαλώτος και πρόσθεσε ότι τα μέτρα θα είναι μόνιμου χαρακτήρα που η κυβέρνηση πιστεύει ότι θα βοηθήσουν την οικονομία.
Τροπολογία για το Μάτι
Εξαιρετικά σημαντική παρέμβαση, ο καθορισμός των όρων για την αποκατάσταση των πληγών στο Μάτι της Αττικής. Ιδιαίτερη αναφορά έκανε και στην τροπολογία που ψηφίζεται σήμερα και με την οποία καθορίζονται οι όροι για την αποκατάσταση των πληγών στο Μάτι της Αττικής, έκανε ο Αλέξης Τσίπρας, που χθες βρέθηκε στην περιοχή και συνομίλησε με το συντονιστικό των κατοίκων.
Όπως είπε:
«Η μια τροπολογία που καλούμαστε να ψηφίσουμε σήμερα, αφορά παρέμβαση εξαιρετικά σημαντική γιατί καθορίζονται οι όροι για την αποκατάσταση των πληγών στο Μάτι της Αττικής», είπε ο Αλέξης Τσίπρας, μιλώντας στη Βουλή.
Είπε ότι χθες βρέθηκε στην περιοχή και συνομίλησε με το συντονιστικό των κατοίκων. «Οι άνθρωποι εκεί δίνουν καθημερινή μάχη για να επουλώσουν τις πληγές τους και, παρά τις μεγάλες γραφειοκρατικές δυσκολίες που αντιμετωπίζουμε, έχουμε καταφέρει σε πολύ μεγάλο βαθμό να σταθούμε δίπλα τους», είπε.
Αναφέρθηκε στις ενέργειες που έχουν γίνει έως σήμερα αυτούς τους τέσσερις μήνες, τις αυτοψίες, τους χαρακτηρισμούς των κτιρίων, τα οικονομικά μέτρα ενίσχυσης που έχουν ήδη δοθεί και την απομάκρυνση του αμίαντου, την κατεδάφιση κτιρίων και την πορεία της υλοτόμησης.
Με τη σημερινή τροπολογία, τόνισε ο πρωθυπουργός, δίνεται μεταξύ άλλων η δυνατότητα να προχωρήσουμε στην έκδοση των αδειών, στην συνολική ανοικοδόμηση στα κόκκινα κτίρια με όρους που δεν θα επαναλαμβάνουν τα λάθη του παρελθόντος.
Ευχαρίστησε και δημόσια τον Νίκο Αναστασιάδη που σε επιστολή του τον ενημέρωσε ότι έγινε αποδεκτή η εισήγηση του κ. Τσίπρα ώστε η Κυπριακή Δημοκρατία να συμβάλει στην ανέγερση ενός δημόσιου νοσοκομείου στην πληγείσα περιοχή της Αττικής.
Eιδικότερα, τόνισε ότι έχουν πραγματοποιηθεί 5.262 αυτοψίες από 385 μηχανικούς και 1.072 επανέλεγχοι. Μετά τις αυτοψίες υπάρχουν 565 κτήρια που χαρακτηρίστηκαν κατεδαφιστέα (κόκκινα προς χρήση), 1.545 κτήρια προσωρινώς ακατάλληλα προς χρήση (κίτρινα) και 2.963 κατάλληλα προς χρήση.
Έχουν έως σήμερα λάβει την αποζημίωση των 5.000 ευρώ για κάθε νοικοκυριό και 8.000 ευρώ για κάθε πληγείσα επιχείρηση, συνολικά 3.265 νοικοκυριά και 85 επιχειρήσεις. Έχουν εκταμιευθεί συνολικά 16.543.000 ευρώ και έχει δοθεί και το επίδομα των 1.200 ευρώ σε κάθε πληγέν νοικοκυριό για τις τηλεπικοινωνιακές ανάγκες.
Επίσης, είπε ότι έχει ανατεθεί η απομάκρυνση του αμιάντου από 193 κτήρια, σε πρώτη φάση απομακρύνεται από τα κατεδαφιστέα κτήρια και παράλληλα έχουν κατεδαφιστεί 55 κτήρια και θα κατεδαφιστούν άλλα 50 το επόμενο διάστημα. Επισήμανε ότι προχωρά γοργά και η διαδικασία υλοτόμησης.
Αναφορικά με τη σημερινή τροπολογία, είπε ότι «δίνεται η δυνατότητα να προχωρήσουμε στην αποκατάσταση των ζημιών, στην έκδοση των αδειών, τη συνολική ανοικοδόμηση στα κόκκινα κτήρια, με όρους όμως που δεν θα επαναλαμβάνουν τα λάθη του παρελθόντος». Πρόσθεσε ότι έχουμε αναστολή έκδοσης αδειών και απαγόρευση δόμησης σε κρίσιμες για τον απρόσκοπτο σχεδιασμό του Ειδικού Χωρικού Σχεδίου που εκπονούμε και αφορά συγκεκριμένες υποπεριοχές (μέσα στα ρέματα, μπροστά στην παραλιακή ζώνη).
Πρόσθεσε ότι θεσμοθετούνται κίνητρα για την άμεση διάνοιξη οδών που καθορίζουν το σχεδιασμό ασφαλούς οδικού δικτύου με την οπισθοχώρηση άμεσα των κτηρίων που έχουν καταστραφεί, την απομάκρυνση κτηρίων από τις περιοχές που διέπονται από τη δασική νομοθεσία ή που βρίσκονται εντός του μεγάλου αυτού ρέματος, με πρόβλεψη να αποζημιωθούν οι ιδιοκτήτες με εισοδηματικά κριτήρια, έχοντας ήδη θεσπίσει και για την περίπτωση της Μάνδρας το λεγόμενο έκτακτο επίδομα στέγασης για κοινωνικούς λόγους.
Τέλος, είπε ότι θεσμοθετείται το απαραίτητο νομικό πλαισίο για την επιτάχυνση των διαδικασιών για τη συμπλήρωση του οδικού δικτύου, για την απόδοση σε κοινή χρήση των τμημάτων του παραλιακού μετώπου που θα υποδεικνύονται από το Ειδικό Χωρικό Σχέδιο ως δίοδοι προς το θαλάσσιο μέτωπο του δικτύου κυκλοφορίας των πεζών.
Η χώρα θα συνεχίσει με ασφάλεια, με σχέδιο και με πολλή δουλειά
Στο ρητορικό ερώτημα γιατί δεν φέρνει διάταξη η κυβέρνηση σήμερα να ψηφίσει και για τον ΕΝΦΙΑ του 2020, ο Αλ. Τσίπρας είπε ότι «η απάντηση είναι πολύ απλή έντιμη και καθαρή»: Συγκεκριμένα, «εμείς στον ελληνικό λαό, τον περασμένο Σεπτέμβρη είπαμε λίγα πράγματα και σταράτα. Και τα υλοποιούμε ένα προς ένα.
Και μάλιστα τα είπαμε και πιο μαζεμένα -όταν έχει κανείς δίπλα του τον Τσακαλώτο και τον Χουλιαράκη αυτό συνήθως συμβαίνει, γιατί ο σχεδιασμός είναι νοικοκυρεμένος- από όσο τελικά κάνουμε. Μιλήσαμε για μέτρα 700 περίπου εκατομυρίων το 2019, προκύπτει τελικά μεγαλύτερος χώρος 900 εκατ. για τα ίδια μέτρα».
«Εμείς δεν είπαμε στη ΔΕΘ ασυναρτησίες για τον ΕΝΦΙΑ που είναι σε πλήρη αντίθεση με το ίδιο το Σύνταγμα και θα διαλύσουν την Αυτοδιοίκηση. Ό,τι είπαμε είναι μετρημένο, είναι δίκαιο και γίνεται τώρα», τόνισε. Πρόσθεσε δε, πως «το ίδιο ισχύει και για αυτά που έχουμε πει για το 2020, το ’21 και το ’22».
«Η χώρα θα συνεχίσει με ασφάλεια, με σχέδιο και με πολλή δουλειά να βγαίνει από τη κρίση, η οικονομία να ανακάμπτει και η κοινωνία να ανασαίνει». Επιπλέον, «Όλα αυτά όμως υπό τη προϋπόθεση ότι η Ελλάδα δε θα γυρίσει πίσω», υπογράμμισε.
«Δεν θα γυρίσει πίσω στη διευρυμένη διαφθορά, την κατασπατάληση και τη διασπάθιση του δημόσιου χρήματος, στην εποχή των ελλειμμάτων, στην αδιαφανή διαχείριση των δημόσιων οικονομικών, πίσω στις νεοφιλελεύθερες ιδεοληψίες που την οκταετία των μνημονίων τις επέβαλε στη χώρα μας το ΔΝΤ και τώρα οικειοθελώς υπόσχεται να τις εφαρμόσει ο κ. Μητσοτάκης αν εκλεγεί πρωθυπουργός. Δεν θα συμβεί».
«Οι πρώτες 100 μέρες εκτός μνημονίου θα είναι μόνο η αρχή»
«Στις 21 Αυγούστου ανακοινώσαμε την έξοδο της χώρας μετά από 8 χρόνια από τα μνημόνια, που συρρίκνωσαν την οικονομία, διέλυσαν την κοινωνία, αναδιαμόρφωσαν το πολιτικό σύστημα», είπε ο πρωθυπουργός, σχολιάζοντας πως όταν παρουσίαζε από την Ιθάκη την έξοδο, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης αμφισβητούσε από το γραφείο του ότι έχουμε αυτή την έξοδο από τα μνημόνια και μίλησε πάλι για το τέταρτο μνημόνιο.
Επίσης, ο κ. Τσίπρας σχολίασε ότι από τότε που θυμάται τον εαυτό του κάθε κυβέρνηση συνήθιζε να κάνει έναν απολογισμό τις πρώτες 100 μέρες. «Εμείς τις πρώτες πραγματικά δικές μας 100 μέρες τις κλείνουμε αύριο, που κλείνουμε 100 μέρες από την έξοδο της χώρας από τα μνημόνια», τόνισε και προέβη σε σύντομο απολογισμό:
« – Νομοθετήσαμε την αποκατάσταση της αδικίας με την απόδοση των αναδρομικών στους ένστολους και τους δημόσιους λειτουργούς.
– Προχωρήσαμε στη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών για ελεύθερους επαγγελματίες και νέους επιστήμονες.
– Νομοθετούμε την ουσιαστική μείωση του ΕΝΦΙΑ για πάνω από 5 εκατομμύρια συμπολίτες μας που διαθέτουν χαμηλή ή μεσαία περιουσία.
– Προχωρούμε στη μείωση των φορολογικών συντελεστών των επιχειρήσεων.
– Καταθέτουμε και σύντομα διανέμουμε κοινωνικό μέρισμα για 1,4 εκατ. νοικοκυριά.
– Συνεχίζουμε με την κατάργηση του μέτρου της μείωσης των συντάξεων, με μέτρα ενίσυχσης των φτωχών νοικοκυριών, της μεσαίας διαστρωμάτωσης, συνεχίζουμε ώσπου η μεγάλη πλειοψηφία του λαού να μπορέσει να αισθανθεί στην καθημερινότητά της την έξοδο από την αυτή την καταστροφική οκταετία».
Η αποκατάσταση των αδικιών συνεχίζεται
Ο πρωθυπουργός είπε ότι «οι πρώτες δικές μας 100 μέρες θα είναι μόνο η αρχή, η αποκατάσταση των αδικιών και η κοινωνική και οικονομική ανασυγκρότηση θα συνεχιστούν με ακόμα πιο γοργά, ακόμα πιο αποφασιστικά βήματα και με τη θέληση του ελληνικού λαού και μετά τον Οκτώβριο του 2019, έχοντας υπογράψει μαζί του το δικό μας «μνημόνιο», το «μνημόνιο» για τη στήριξη της κοινωνίας, των χαμηλών στρωμάτων για την οριστική έξοδο της χώρας και της οικονομίας από την κρίση».
Εξηγώντας από το βήμα της Βουλής, το λόγο που ο ίδιος και το οικονομικό επιτελείο αποφάσισαν να μην ψηφιστεί σήμερα και η μείωση επιπλέον 20% του ΕΝΦΙΑ για το 2020, ο Αλέξης Τσίπρας είπε ότι «τον Οκτώβριο του ‘19, πριν από το 2020 που είναι μετεκλογική χρονιά, ο ελληνικός λαός θα κληθεί να αποφασίσει και πρέπει να είναι φανερό στο λαό μεταξύ ποιων εκδοχών θα κληθεί να αποφασίσει:
Από τη μια μεριά αυτή η μελετημένη, στοχευμένη, νοικοκυρεμένη προσπάθεια, ο δημοσιονομικός χώρος που δεν είναι τεράστιος αλλά είναι αυτός που δίνει ελαφρύνσεις στοχευμένα στις κοινωνικές κατηγορίες που επλήγησαν και από την άλλη το σχέδιο της ΝΔ που αφορά μόνο την ελίτ».
«Για να ξέρει ο κάθε πολίτης και ειδικότερα τα χαμηλά και μεσαία στρώματα, οι εργάτες, οι εργαζόμενοι, οι άνεργοι, οι μικρομεσαίοι», πρόσθεσε, «ότι αυτά που έχουμε εξασφαλίσει με κόπο και ιδιαίτερα ο δημοσιονομικός χώρος που εξασφαλίσαμε και όλα όσα μέχρι σήμερα ψηφίζουμε, δεν ήταν νομοτέλεια να γίνουν».
«Ούτε η μείωση επιπλέον 20% του ΕΝΦΙΑ, για τα λαϊκά στρώματα να φτάσει το 50%, θα είναι νομοτέλεια το 2020», είπε, για να υπογραμμίσει ότι «θα συμβεί και θα αξιοποιηθεί για τους φτωχούς και τους μεσαίους και δεν θα γίνει καπνός και είδη πολυτελείας για την ελίτ, μόνο αν ο ίδιος ο λαός αποτρέψει με την ψήφο του και την εντολή του την παλινόρθωση του καθεστώτος που μας έριξε στα βράχια της χρεοκοπίας – αν ο ίδιος ο λαός αποτρέψει τη παλινόρθωση του μνημονιακού εφιάλτη που έζησε ο τόπος μας».
Ο πρωθυπουργός δήλωσε βέβαιος ότι αυτό θα συμβεί, για να σχολιάσει: «Άρα μη βιάζεστε. Και του χρόνου εδώ θα ‘μαστε και θα νομοθετούμε με νωπή εντολή και την περαιτέρω μείωση του ΕΝΦΙΑ για τα λαϊκά νοικοκυριά, αλλά και περαιτέρω μέτρα ελάφρυνσης για τους πολλούς».
Για τη μείωση της φορολογίας των επιχειρήσεων
Επιπρόσθετα, μιλώντας, από το βήμα της Βουλής, για την έτερη δέσμευσή του από τη ΔΕΘ, για τη διάταξη που αφορά τη μείωση κατά μια μονάδα της φορολογίας των επιχειρήσεων με στόχο να φτάσουμε σταδιακά σε 5 μονάδες μείωση έως το 2022, -δηλαδή από το 29% που είναι σήμερα να φτάσει στο 25% το 2022.
ο Αλ. Τσίπρας είπε ότι είναι μια μείωση φορολογικών συντελεστών για επιχειρηματική δραστηριότητα νομικών προσώπων που «εντάσσεται κι αυτή σε ένα γενικότερο σχέδιο ενίσχυσης της παραγωγικής δραστηριότητας στη χώρα μας».
Ο πρωθυπουργός είπε ότι είναι «ένα σχέδιο που περιέχει την ελάφρυνση των φορολογικών βαρών από τη μία, από την άλλη όμως βρίσκεται η αποκατάσταση της εργασιακής κανονικότητας. Δίνουμε λοιπον ένα σαφές σήμα προς τις επιχειρήσεις να αξιοποιήσουν αυτή την ελάφρυνση, προχωρώντας σε νέες επενδύσεις, νέες προσλήψεις εργαζόμενων με αξιοπρεπείς μισθούς, με πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα».