Στις πρόσφατες δηλώσεις του επικεφαλής του Eurogroup T. Βίζερ ο ευρωπαίος αξιωματούχος ανέφερε μία αγαπημένη φράση των κυβερνητικών στελεχών στην Αθήνα σημειώνοντας ότι «η Ελλάδα περνάει την κλειστή στροφή» αφήνοντας να εννοηθεί ότι η χώρα βρίσκεται λίγο πριν την τελική φάση που θα οδηγήσει στην ανάκαμψη και σε μέτρα διευθέτησης του χρέους. Πάντα όμως υπό την προϋπόθεση της ολοκλήρωσης των μεταρρυθμίσεων που ορίζονται από τα Μνημόνια τα οποία έχει υπογράψει η κυβέρνηση με τους δανειστές.
Αντίστοιχα το Μέγαρο Μαξίμου δίνει έμφαση ότι σε αυτή είναι η τελευταία δύσκολη αξιολόγηση και πως ο Πρωθυπουργός μπορεί «να μην φορέσει γραβάτα» για την άμεση διευθέτηση του χρέους αλλά καλλιεργείται η ελπίδα ότι μετά την επίσκεψη Ομπάμα και την ομιλία του απερχόμενου Προέδρου των ΗΠΑ στην Αθήνα, ο Αλέξης Τσίπρας πρέπει να προετοιμάζεται για θετικές εξελίξεις όσον αφορά το ελληνικό χρέος. Αν και ο Β. Σόιμπλε με τις επαναλαμβανόμενες δηλώσεις του κόβει τις ελπίδες για διευθέτηση του ελληνικού χρέους, η ελληνική κυβέρνηση δεν χάνει τις ελπίδες της και φαίνεται να τα δώσει όλα μέχρι τέλους προκειμένου να καταγράψει μία μικρή νίκη στο θέμα του χρέους πριν τα τέλη του 2016. Σε αντίθετη περίπτωση οι προοπτικές που ανοίγονται για την χώρα δεν θα απέκλειαν ακόμα και το ενδεχόμενο των εκλογών μέχρι τον Μάρτιο.
[irp posts=”79603″ name=”Εκλογές τον Μάρτιο – Το σχέδιο του Μαξίμου”]
Στους κυβερνητικούς κύκλους κατά την διάρκεια της διαπραγμάτευσης δεν ακούγεται η λέξη «εκλογές». Το Μέγαρο Μαξίμου μετά τον πρόσφατο ανασχηματισμό έχει δείξει τις προθέσεις του: το επιτελείο του Πρωθυπουργού και τα περισσότερα μέλη του υπουργικού συμβουλίου επιθυμούν να ολοκληρώσουν την διαπραγμάτευση από την οποία θα επιδιώξουν να «σώσουν ότι σώζεται» κυρίως στον τομέα των εργασιακών όπου το ΔΝΤ πιέζει για ανατροπές στον τομέα των εργασιακών σχέσεων και των δικαιωμάτων των εργαζομένων, προκειμένου να εξασφαλίσει μία ευνοϊκή ρύθμιση για το χρέος που θα ανοίξει την συζήτηση για την συνολική διευθέτηση του ελληνικού χρέους από τους δανειστές. Για τον σκοπό αυτό επελέγησαν υπουργοί που σε καίρια υπουργεία όπως ο Γ. Σταθάκης ή ο Δ. Παπαδημητρίου, που έχουν ανοίξει διαύλους επικοινωνίας με την αγορά προκειμένου να προωθηθούν επενδύσεις στην χώρα και να ανοίξουν θέσεις εργασίας.
Το Μέγαρο Μαξίμου επιδιώκει να αξιοποιήσει το Momentum της επίσκεψης του Μπ. Ομπάμα στην Αθήνα για να πάρει έστω και μία θετική δήλωση από το Eurogroup της 5ης Δεκεμβρίου για το χρέος, την οποία θα εμφανίσει ως σημαντική πολιτική νίκη της Αθήνας. Με τον τρόπο αυτό η κυβέρνηση επιδιώκει να κερδίσει πολιτικό χρόνο ακολουθώντας την τακτική του «αριστερού success story» όπου θα παρουσιάζονται τα μακροοικονομικά μεγέθη της ελληνικής οικονομίας δίνοντας την ελπίδα ότι έρχεται σύντομα η ανάπτυξη.
Παράλληλα το Μ. Μαξίμου έχει επενδύσει στην μάχη με την διαφθορά αφού ανοίγει μέτωπα από την μία πλευρά στον χώρο του ποδοσφαίρου και από την άλλη με τους Έλληνες φοροφυγάδες προσπαθώντας να αλλάξει την ατζέντα και να τονίσει την διαχωριστική γραμμή με τα κόμματα του παλαιού πολιτικού συστήματος. Την επόμενη περίοδο αναμένεται να ανακινηθεί ξανά το θέμα των διαφόρων λιστών από το εξωτερικό όπου κυκλοφορούν φήμες ότι περιλαμβάνονται σημαντικά πολιτικά πρόσωπα και συγγενείς τους σε αυτούς που έβγαλαν καταθέσεις στο εξωτερικό μετά το 2010.
Στα ανώτερα κομματικά και κυβερνητικά κλιμάκια, πέραν ελαχίστων εξαιρέσεων (ομάδα στελεχών των 53+, Ν. Φίλης και Π. Σκουρλέτης), φαίνεται ότι έχουν αποφασίσει να παραμείνουν στην κυβέρνηση όσο μεγαλύτερο χρονικό διάστημα μπορούν μέχρι το 2019, δεδομένων των πολιτικών συνθηκών που επικρατούν στην χώρα. Το χαρτί των εκλογών όμως κρατιέται από το Μ. Μαξίμου για να τραβηχτεί εάν χρειαστεί, την κατάλληλη στιγμή. Από τρείς παράγοντες θα κριθεί το ενδεχόμενο να στηθούν κάλπες εντός του 2017 και πιθανότατα μέχρι τον Μάρτιο οπότε και ολοκληρώνεται το χρονικό διάστημα όπου θα μπορούσαν να γίνουν εκλογές με λίστα, όπως υποστηρίζουν κυβερνητικά στελέχη.
Από την στάση των εταίρων: εάν διαφανεί ότι οι δανειστές επιμείνουν στην αλλαγή των εργασιακών σε σημείο που δεν θα μπορεί να δικαιολογήσει η κυβέρνηση την στάση της σε συνδυασμό με την απειλή του «κόφτη» το 2017 και χωρίς να υπάρχει φως στο τούνελ του ελληνικού χρέους, τότε ενδέχεται η κυβέρνηση να καταφύγει σε εκλογές προκειμένου να διασώσει ότι μπορεί από την στήριξη του εκλογικού σώματος κάνοντας ηρωική έξοδο μέσω κάλπης. Σε μία τέτοια περίπτωση αναμένεται να υπάρχουν πολιτικές εξελίξεις στην χώρα μέχρι τον Μάρτιο σύμφωνα με συνταγματολόγους, λήγει το 18μηνο για την λίστα από τις τελευταίες εκλογές. Διαφορετικά, μετά τον Μάρτιο αναμένεται να υπάρξουν διαφοροποιήσεις από βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ στο εσωτερικό της ΚΟ λόγω της εκλογής με σταυρό, όποτε γίνουν οι εκλογές.
Από την αντίδραση της κοινωνίας: πυκνώνουν οι αντιδράσεις κοινωνικών ομάδων κατά της κυβέρνησης και του ΣΥΡΙΖΑ. Στις πρόσφατες εκδηλώσεις για το Πολυτεχνείο οι κομματικές οργανώσεις του ΣΥΡΙΖΑ δέχτηκαν επιθέσεις από πολίτες σε όλη την επικράτεια με αποτέλεσμα να μην μπορούν να διαδηλώσουν . Αντίστοιχα από τον Ιανουάριο αναμένεται να ξεκινήσουν κινητοποιήσεις οι αγρότες και οι ελεύθεροι επαγγελματίες ενώ ο νέος συνδικαλιστικός νόμος ενδέχεται να ξαναζωντανέψει τα συνδικάτα στον δημόσιο και ιδιωτικό τομέα που ετοιμάζονται για κινητοποιήσεις μαζί με τις οργανώσεις των συνταξιούχων.
Από την ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ: αντιδράσεις βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ υπό την πίεση των κοινωνικών αντιδράσεων ενδέχεται να προκαλέσουν προβλήματα στην ΚΟ του κόμματος. Σε μια τέτοια περίπτωση που ενδέχεται να λάβει χώρα κατά την διάρκεια ψήφισης των εργασιακών η οποία αναμένεται να πραγματοποιηθεί μετά τις γιορτές, θα προκαλέσει ντόμινο αντιδράσεων που πιθανολογείται ότι θα καταλήξουν σε εκλογές μέχρι τον Μάρτιο της επόμενης χρονιάς.