ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ: Στις 21 Νοεμβρίου ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα βρεθεί στην Κύπρο για να συμμετάσχει στην τριμερή Σύνοδο Ελλάδας – Κύπρου – Ιορδανίας
Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από το tilegrafimanews.gr
Στο δρόμο προς τις κάλπες ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ενισχύει το ηγετικό του προφίλ ακολουθώντας δυο τακτικές. Αυτή που δείχνει την αναγνώριση που έχει στο εξωτερικό και αυτή που αντανακλά τις μεγάλες διαφορές που έχει με τον αρχηγό του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα στο εσωτερικό επιλέγοντας τις πράξεις έναντι της σκανδαλογίας στην οποία καταφεύγει ο ΣΥΡΙΖΑ.
Ιδιαίτερα ικανοποιημένοι είναι στο Μέγαρο Μαξίμου από το άνοιγμα του Κυριάκου Μητσοτάκη στις χώρες της Βαλτικής, στη Λιθουανία και την Εσθονία, από όπου επιστρέφει σήμερα, καθώς επιβεβαιώθηκε το εξαιρετικό επίπεδο των σχέσεων με αυτές. Ειδικά στη Λιθουανία συζητήθηκαν οι κοινές προκλήσεις, όπως, η απειλή του αναθεωρητισμού, η εργαλειοποίηση των μεταναστευτικών ροών και η ενεργειακή κρίση, για την οποία υπήρξε σύμπνοια στην ανάγκη ενιαίας ευρωπαϊκής αντιμετώπισης των υψηλών τιμών ενέργειας.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ενημέρωσε τους συνομιλητές του για τις τελευταίες εξελίξεις σχετικά με την επιθετική συμπεριφορά και ρητορική της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο και την αμφισβήτηση ελληνικής κυριαρχίας. Ο πρωθυπουργός σε αυτό το πλαίσιο θα συνεχίσει τις επισκέψεις του στο εξωτερικό. Την Πέμπτη θα βρεθεί στο Βερολίνο για τη Διαδικασία για τα Δυτικά Βαλκάνια που διοργανώνει η γερμανική κυβέρνηση και θα συσφίξει ακόμη περισσότερο τις σχέσεις με τη Γερμανία και τον καγκελάριο Όλαφ Σολτς, ο οποίος πριν μια εβδομάδα βρέθηκε στην Αθήνα.
Η ημερομηνία που έχει όμως κυκλωθεί με κόκκινο είναι αυτή της 6ης και 7ης Νοεμβρίου καθώς ο Έλληνας πρωθυπουργός θα ταξιδέψει στην Αίγυπτο για τη Διάσκεψη του ΟΗΕ για την κλιματική αλλαγή που διοργανώνεται στο Σαρμ Ελ Σεϊχ της Αιγύπτου και θα αποτελέσει μια μεγάλη σύναξη Ευρωπαίων ηγετών από τη μια και από την άλλη θα επιδιωχθεί μια συνάντηση με τον πρόεδρο της Αιγύπτου Αλ Σίσι, καθώς οι εξελίξεις στη Λιβύη και το παράνομο Τουρκολοβυκό Σύμφωνο είναι ένα φλέγον ζήτημα. Η Αθήνα επιδιώκει συμμαχίες απέναντι στις νέες συμφωνίες που συνάπτει η Άγκυρα με τη Λιβύη και επιζητά να υπάρξει μια οργανωμένη αντίδραση θέτοντας το ζήτημα ότι η Κυβέρνηση της Λιβύης δεν μπορεί να συνάπτει συμφωνίες που δεσμεύουν τη χώρα στο μέλλον
Η Ελλάδα χαιρετίζει ως ιδιαίτερα σημαντική εξέλιξη το γεγονός ότι το Συμβούλιο Ασφαλείας του Ο.Η.Ε. υιοθέτησε ομόφωνα απόφαση για την ανανέωση της Αποστολής του Ο.Η.Ε. στη Λιβύη για ένα χρόνο. Ιδιαίτερα σημαντικό είναι το γεγονός ότι στο κείμενο της απόφασης γίνεται, για πρώτη φορά, ρητή αναφορά στο άρθρο 6 της Συμφωνίας του φόρουμ πολιτικού διαλόγου της Λιβύης, που προβλέπει ότι η Κυβέρνηση της Λιβύης δεν μπορεί να συνάπτει συμφωνίες που θα δεσμεύουν τη χώρα στο μέλλον και μπορεί να είναι επιβλαβείς για την εξωτερική πολιτική της χώρας.
Στις 21 Νοεμβρίου ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα βρεθεί στην Κύπρο για να συμμετάσχει στην τριμερή Σύνοδο Ελλάδας – Κύπρου – Ιορδανίας.
Σε αυτήν ακριβώς την κατηγορία εμπίπτει και η υπογραφή μεταξύ της Κυβέρνησης της Τρίπολης και της Τουρκίας του «memorandum» για τους υδρογονάνθρακες. Δικαιώνονται έτσι -και μάλιστα με ομόφωνη απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του Ο.Η.Ε.- οι θέσεις που από την πρώτη στιγμή ανέπτυξε η χώρα μας.
Μάχη με την ακρίβεια – «Όχι» στη σκανδαλογία
Στο εσωτερικό, η γραμμή που έδωσε ο Πρωθυπουργός στους συνεργάτες του είναι να μην «τσιμπάνε» στην προσπάθεια να εγκαθιδρυθεί ένα κλίμα σκανδαλολογίας ως πλαίσιο στο δρόμο προς τις κάλπες που επιθυμεί ο Αλέξης Τσίπρας. Η κυβέρνηση έχει να επιδείξει απτά έργα και εκεί πρέπει να κριθεί. Έτσι η κυβέρνηση απαντά με πράξεις σε όσα της καταλογίζει ο ΣΥΡΙΖΑ.
Η μεγάλη μάχη που δίνει είναι με την ακρίβεια, στοχεύοντας στο κέντρο και στους πολίτες που του απασχολεί πολύ η οικονομία.
Από αύριο Τετάρτη έρχεται το «καλάθι του νοικοκυριού» μετά την ψήφιση από τη Βουλή της σχετικής τροπολογίας.
Όλες οι μεγάλες αλυσίδες σούπερ μάρκετ με ετήσιο τζίρο άνω των 90 εκατ. ευρώ υποχρεούνται να μπουν στο καλάθι, αλλιώς θα έχουν πρόστιμο. Θα μπορούν όμως να συμμετέχουν εφόσον το θέλουν και μικρότερες επιχειρήσεις. Παράλληλα, δεν απαγορεύεται σε καμία αλυσίδα να προσθέτει προϊόντα πέραν των 51 που προβλέπονται. Μπορεί να έχει και παραπάνω. Δεν μπορεί όμως να έχει κάτω από 51.
Τα προϊόντα που εντάσσονται στο «καλάθι» θα ελέγχονται, κατά προτεραιότητα, από τη ΔΙΜΕΑ και οι έλεγχοι αυτοί θα είναι αυστηροί και εντατικοί.
Πάντως στην κυβέρνηση είναι ικανοποιημένοι καθώς η ελληνική οικονομία αποδεικνύεται ανθεκτική απέναντι στη διπλή απειλή του πληθωρισμού και της ύφεσης.
Σύμφωνα με τις νεότερες εκτιμήσεις της Eurostat, ο ετήσιος πληθωρισμός στην ευρωζώνη ανήλθε τον Οκτώβριο σε νέο ιστορικό υψηλό 10,7%, έναντι 9,9% τον Σεπτέμβριο.
Παρά τις έντονες πιέσεις που παρατηρούνται σε ευρωπαϊκό επίπεδο, ο ετήσιος πληθωρισμός στην Ελλάδα αμβλύνθηκε τον Οκτώβριο, με τον εναρμονισμένο τιμάριθμο της Eurostat να υποχωρεί στο 9,8%, έναντι 12,1% τον Σεπτέμβριο, και να βρίσκεται κάτω από τη μέτρηση για την ευρωζώνη για πρώτη φορά από τις αρχές του έτους.
thestandard.gr/ Ειρήνη Μπέλλα