Warning: Undefined array key 1 in /var/www/vhosts/tilegrafimanews.gr/staging.tilegrafimanews.gr/wp-content/themes/jnews-child/functions.php on line 184
Χωρίς να κατονομάζει Ερντογάν και Τουρκία, ο πρωθυπουργός κάνει λόγο, σε άρθρο του στο Politico, για «εχθρικούς παράγοντες» που «χρησιμοποιούν τη γλώσσα της δυσαρέσκειας, του αναθεωρητισμού και της αυτοκρατορικής νοσταλγίας»
Την επικίνδυνη ρητορική της Τουρκίας τις τελευταίες εβδομάδες, με τις αλλεπάλληλες απειλές που εξαπολύουν ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και άλλοι αξιωματούχοι του κυβερνώντος κόμματος της γειτονικής χώρας «φωτογράφισε» ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε άρθρο του στο Politico, που φέρει τον τίτλο «Έφτασε η ώρα να επανέλθει η ευρωπαϊκή διεύρυνση στο σωστό δρόμο».
Γράφοντας με αφορμή τη Σύνοδο Κορυφής της Διαδικασίας Συνεργασίας Νοτιοανατολικής Ευρώπης (SEECP), που πραγματοποιείται «σε μια κρίσιμη στιγμή» στη Θεσσαλονίκη, «ένα σπουδαίο κέντρο εμπορίου και ιδεών για πολλούς αιώνες», και η οποία «αποτελεί μια ευκαιρία να συναντηθούμε και να ανταλλάξουμε εμπεριστατωμένες ιδέες με τους συναδέλφους μου ηγέτες και να κάνουμε έναν απολογισμό του πού βρισκόμαστε και τι πρέπει επειγόντως να γίνει», ο πρωθυπουργός κάνει επίσης λόγο για «εχθρικούς παράγοντες» που «νομίζουν ότι μπορούν να συντρίψουν το ανθρώπινο πνεύμα με τον εκφοβισμό και τη στρατιωτική δύναμη».
mitsotakis_politico
Συγκεκριμένα, στο σημείο που «φωτογραφίζει» την Τουρκία, ο κ. Μητσοτάκης αναφέρει: «Στα Βαλκάνια, όπως και αλλού, υπάρχουν εχθρικοί παράγοντες που επιδιώκουν να υπονομεύσουν τις προσπάθειές μας. Έχουν μια ανταγωνιστική κοσμοθεωρία και φιλοδοξίες που καταπατούν τα ανθρώπινα δικαιώματα, το κράτος δικαίου και τις θεμελιώδεις ελευθερίες. Χρησιμοποιούν τη γλώσσα της δυσαρέσκειας, του αναθεωρητισμού και της αυτοκρατορικής νοσταλγίας. Νομίζουν ότι μπορούν να συντρίψουν το ανθρώπινο πνεύμα με εκφοβισμό και στρατιωτική δύναμη. Δεν μπορούμε να επιτρέψουμε να δημιουργηθεί ένα κενό για να δρουν τέτοιοι παράγοντες – ένα κενό στο οποίο νομίζουν ότι μπορούν να επιτύχουν».
Για τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η ΕΕ ως προς τη διεύρυνσή της, ο πρωθυπουργός σημείωσε: «Εστιάζοντας στην ευρύτερη περιοχή, η ΕΕ πρέπει να αποδεχτεί το γεγονός ότι το νέο γεωπολιτικό τοπίο έχει επιβάλει μια διαφορετική πραγματικότητα, η οποία περιλαμβάνει χώρες όπως η Ουκρανία και η Μολδαβία στην προοπτική της ΕΕ. Αυτό αντικατοπτρίζεται στην κοινή δήλωση της συνόδου κορυφής που θα εγκριθεί σήμερα. Η ΕΕ θα πρέπει να το δει αυτό όχι ως αντιπερισπασμό ως προς την εξέλιξή της, αλλά ως ευκαιρία για μετασχηματισμό», ενώ σε άλλο σημείο ανέφερε: «Είναι σαφές ότι τέτοιες βαθιές αλλαγές στον κόσμο γύρω μας απαιτούν από την ΕΕ να διεξαγάγει επειγόντως μια σοβαρή και ειλικρινή εσωτερική συζήτηση για το μέλλον της διεύρυνσης – για το πώς και το πότε. Πρέπει να σκεφτούμε και να αποφασίσουμε πώς βλέπουμε τους εαυτούς μας να αναπτύσσονται και να εξελίσσονται».
Κάνοντας αναφορά στο ενταξιακό των Δυτικών Βαλκανίων, ο πρωθυπουργός είπε πως «η ΕΕ συνεχίζει να μιλάει για συγκεκριμένη δέσμευση έναντι των Δυτικών Βαλκανίων και αναμένει την πλήρη εκπλήρωση των όρων και των μεταρρυθμίσεων που έχει θέσει. Ωστόσο, η περιοχή το ερμηνεύει αυτό ως κόπωση της ΕΕ στο θέμα της διεύρυνσης και ως συνεχή μετακίνηση των στόχων. Ο πόλεμος στην Ουκρανία έχει επιτείνει την αίσθηση ότι η ΕΕ μετατοπίζει την εστίασή της», συμπληρώνοντας σε άλλο σημείο πως «το μήνυμά μου σήμερα είναι σαφές: Σύμφωνα με τα καθορισμένα κριτήρια, ας προσφέρουμε την ένταξη όλων των Δυτικών Βαλκανίων στην ΕΕ έως το 2033 – ένα φιλόδοξο αλλά εφικτό χρονοδιάγραμμα. Αυτό έχει καθυστερήσει εδώ και καιρό. Και το πρώτο βήμα πρέπει να είναι μια απόφαση σε δύο εβδομάδες στις Βρυξέλλες για να ξεμπλοκάρει ο δρόμος της Βόρειας Μακεδονίας και της Αλβανίας».