Στην απόφαση να «παγώσει» τη νομοθετική-ρύθμιση για τον νόμο-γέφυρα που θα αφορούσε το προσωρινό καθεστώς αδειών των τηλεοπτικών σταθμών προχωρά το Μέγαρο Μαξίμου, μετά την αποτυχία συγκρότησης του ΕΣΡ στη συνεδρίαση της Διάσκεψης των Προέδρων που προηγήθηκε.
Ειδικότερα, όπως ανέφεραν πηγές από το Μέγαρο Μαξίμου, μετά την ολοκλήρωση της Διάσκεψης των Προέδρων έγινε στο Μαξίμου σύσκεψη με τη συμμετοχή και του προέδρου της Βουλής Νίκου Βούτση. Με δεδομένη την ευρεία πλειοψηφία που διαμορφώθηκε, αποφασίστηκε να μην επισπευσθεί η νομοθετική ρύθμιση για το προσωρινό καθεστώς, αλλά να συγκληθεί εκ νέου η διάσκεψη των προέδρων, με την ίδια πρόταση για τα πρόσωπα, σε μια περαιτέρω προσπάθεια να καμφθεί η αδιαλλαξία της ΝΔ, ανέφεραν οι ίδιες πηγές.
Νωρίτερα, το γραφείο Τύπου του πρωθυπουργού είχε επιχειρήσει να ρίξει το μπαλάκι στη ΝΔ αναφέροντας τα εξής: «Για πρώτη φορά, σήμερα, μετά από 5 συνεδριάσεις, διαμορφώθηκε, στην Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής, ευρεία πλειοψηφία, πολύ κοντά στην συνταγματικά απαιτούμενη των 4/5. Διαμορφώνονται, έτσι, ισχυρές τάσεις συναίνεσης για την άμεση συγκρότηση του ΕΣΡ, που αποτελεί συνταγματική υποχρέωση. Η νέα αυτή πραγματικότητα υποχρεώνει την ηγεσία της ΝΔ, να μετακινηθεί, επιτέλους, στην επόμενη συνεδρίαση της Διάσκεψης των Προέδρων, από την ανοιχτή υπονόμευση σε θέση ευθύνης».
Το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας
Δεκαέξι «ΝΑΙ» και έξι «Παρών» ένα «ΟΧΙ» και …«απών» από τη Χρυσή Αυγή ήταν το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας επί της δεύτερης πρότασης Βούτση για το ΕΣΡ, αφού πρώτα κάηκε η υποψηφιότητα του Βύρωνα Πολύδωρα για την προεδρία της Ανεξάρτητης Αρχής. Ειδικότερα, στη Διάσκεψη των Προέδρων, «Ναι» ψήφισαν οι βουλευτές από ΣΥΡΙΖΑ, ΑΝΕΛ, Δημοκρατική Συμπαράταξη και Ποτάμι, «παρών» οι βουλευτές της ΝΔ και του ΚΚΕ, «όχι» ο εκπρόσωπος της Ένωσης Κεντρώων, ενώ απουσίαζε από την ψηφοφορία ο εκπρόσωπος της Χρυσής Αυγής.
[irp posts=”77242″ name=”ΝΔ: Οι κόκκινες γραμμές για ΕΣΡ και τηλεοπτικές άδειες”]
Η τελική πρόταση που έκανε ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης και η οποία δεν κατάφερε να συγκεντρώσει τα απαιτούμενα 4/5 της Διάσκεψης των Προέδρων είχε ως εξής: Πρόεδρος Ρ. Μορώνης, Αντιπρόεδρος Ν. Κιάος και μέλη οι Βασίλης Μουλόπουλος, Πόπη Διαμαντάκου, Βασίλης Καραποστόλης, Λίλιαν Μήτρου, Δήμητρα Παπαδοπούλου, Αγγελική Σγώρα και Ι. Τζανετάκος.
Τι προηγήθηκε
Νωρίτερα, Μαξίμου και πρόεδρος της Βουλής «έκαψαν» την υποψηφιότητα Πολύδωρα για το ΕΣΡ μετά την άρνηση των κομμάτων της αντιπολίτευσης στη Διάσκεψη των Προέδρων και προχώρησαν σε νέο τακτικισμό με νέα αναμορφωμένη πρόταση.
Ο Νίκος Βούτσης δεν έβαλε καν σε ψηφοφορία την πρόταση για τον κ. Πολύδωρα λέγοντας ότι το είχε ζητήσει ο ίδιος ο πρώην υπουργός το μεσημέρι στη συνάντησή τους αν τα κόμματα επέμεναν στην αρνητική τους στάση.
Ο πρόεδρος της Βουλής έριξε αργά το βράδυ στο τραπέζι τη νέα πρόταση για το ΕΣΡ – Πρόεδρος Ρ. Μορώνης, αντιπρόεδρος ο Β. Μουλόπουλος ενώ ως μέλος, για να συμπληρωθεί ο αριθμός μετά την απόσυρση του κ. Πολύδωρα,ο κ. Νικ. Κιάος. – ζητώντας να γίνει ψηφοφορία.
Ο Ν. Δένδιας επέκρινε τον πρόεδρο της Βουλής για την κατάθεση της νέας πρότασης και τη διεξαγωγή ψηφοφορίας.
« Στην πραγματικότητα δεν επιδιώκετε την σύσταση του ΕΣΡ» ανέφερε ο κ. Δένδιας και ζήτησε να σταματήσει η συζήτηση στη Διάσκεψη και να συμφωνηθεί η διατύπωση της νέας τροπολογίας που θα επαναφέρει τις αρμοδιότητες στο ΕΣΡ.
«Δεν πρόκειται να ψηφίσουμε αυτή ή καμιά αλλά πρόταση ( για ΕΣΡ) αν δεν συμφωνηθεί και δεν ψηφιστεί το κείμενο της τροπολογίας που θα επαναφέρει τις αρμοδιότητες στο ΕΣΡ» ήταν η καθαρή θέση της ΝΔ.
Η αξιωματική αντιπολίτευση τελικά ψήφισε «παρών».
Δημοκρατική Συμπαράταξη και Ποτάμι «έβαλαν» φρένο στο Β. Μουλόπουλο για θέση αντιπροέδρου
Από τη Δημοκρατική Συμπαράταξη ο κ. Λοβέρδος επέμεινε στην ανάγκη για κατάργηση και όχι για αναστολή του επίμαχου άρθρου 2Α του νόμου Παππά όπως αναφέρει η τροπολογία που κατατέθηκε στη Βουλή. Και διατύπωσε ισχυρές επιφυλάξεις για την τοποθέτηση του Βασίλη Μουλόπουλου στη θέση αντιπροέδρου ζητώντας αντί του κ. Μουλόπουλου να πάει στη θέση του ο κ. Κιάος.
Και ο Σ. Δανέλης από το Ποτάμι διατύπωσε ενστάσεις για τον κ. Β. Μουλόπουλο και την τοποθέτησή του σε θέση αντιπροέδρου.
Ο κ. Βούτσης δέχθηκε τις ενστάσεις και άλλαξε την πρόταση: πρόεδρος ο Ρ. Μορώνης, αντιπρόεδρος ο Ν.Κιάος, αποσπώντας την υπερψήφιση από Δημοκρατική Συμπαράταξη.
Ο Μάριος Γεωργιάδης από την Ενωση Κεντρώων εξέφρασε τη λύπη του για το «άδειασμα Πολύδωρα» και δήλωσε πως το κόμμα του δεν συναινεί στην νέα πρόταση Βούτση αν δεν έχουν ξεκαθαρίσει τα πάντα.
Το ΟΧΙ από κόμματα στον Πολύδωρα – οι ενστάσεις στη νέα τροπολογία Παππά
Είχε προηγηθεί η άρνηση των κομμάτων στην επιλογή Πολύδωρα αλλά και απαίτηση της ΝΔ για απόσυρση του νόμου Παππά στο σύνολό του αντί της τροπολογίας μερικής αναστολής την οποία κατέθεσε η κυβέρνηση.
Ο κ. Δένδιας σημείωσε ως θεσμικά παράδοξο ότι η επιλογή του Βύρωνα Πολύδωρα έγινε από την κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό και όχι τον πρόεδρο της Βουλής ενώ απέρριψε ως μη επαρκή την τροπολογία που κατατέθηκε για μερική αναστολή και όχι κατάργηση του νόμου Παππά.
Αίσθηση προκάλεσε και η τοποθέτηση του πρώην προέδρου της ΝΔ αλλά και της Βουλής Β. Μεϊμαράκη που εμφανίστηκε για πρώτη φορά στη Διάσκεψη μετά από καιρό. Ο κ Μεϊμαράκης εκτίμησε πως ο πρωθυπουργός με τον τρόπο που κινήθηκε στο ζήτημα του Προέδρου του ΕΣΡ πιθανότατα ήθελε να «κάψει» τη συγκεκριμένη προσπάθεια συγκρότησής του.
«Οι ανακοινώσεις ονομάτων δημοσίως τουλάχιστον αυτό δείχνουν προς τα έξω» ισχυρίστηκε ο κ. Μεϊμαράκης ο οποίος τόνισε «ηταν ατόπημα, όταν πας για συναίνεση δεν αιφνιδιάζεις» .Σημείωσε μάλιστα πως η κυβέρνηση δεν βοηθά το έργο του Ν. Βούτση που έχει δείξει τα εχέγγυα ότι μπορεί να τον εμπιστευτούν τα κόμματα.
Ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης «κάλυψε» τον πρωθυπουργό λέγοντας «Δεν αισθάνθηκα θιγμένος καθώς η κορύφωση της σύγκρουσης είχε φτάσει στο ανώτατο επίπεδο».
Παρεμβαίνοντας ο Σπύρος Λυκούδης σημείωσε ότι ο κ. Τσίπρας θα έπρεπε να απαντήσει πολιτικά και όχι να κάνει ραντεβού στο Μαξίμου με τον υποψήφιο για το ΕΣΡ. Κάλεσε τον Νίκο Βούτση να αναλάβει πρωτοβουλία για αναδιατύπωση της τροπολογίας για την αναστολή του νόμου Παππά αλλά και να ξανασκεφτεί το θέμα του προέδρου. Οπως είπε η πρόταση για τον Βύρωνα Πολύδωρα δεν είναι συναινετική.
Εκ μέρους της Δημοκρατικής Συμπαράταξης ο Ανδρέας Λοβέρδος τόνισε ότι συναινέσει στη συγκρότηση του ΕΣΡ εφόσον στην τροπολογία Παππά η λέξη «αναστέλλεται» αντικατασταθεί με τη λέξη «καταργείται» και ο πρόεδρος της Βουλής εγγυηθεί προσωπικά ότι δεν θα επανέλθει με άλλη τροπολογία που θα αναιρεί την παρούσα.
«Απορρίπτουμε την πρόταση Πολύδωρα…καθόλου δεν συμφωνούμε με την πρόταση. Στο μυαλό εμένα μου έρχονται οι ζαρντινιέρες. Δεν μπορεί με τέτοια κριτήρια να λέμε ότι θα κάνουμε ανεξάρτητες αρχές» ανέφερε ο κ. Λοβέρδος.
Απέρριψε το παιχνίδι της διαίρεσης λέγοντας «Αν θέλουμε να βγούμε από εδώ διαιρεμένοι, θα μπορούσαμε να πούμε “Πολύδωρα εσείς; Αλαβάνο ή Λαφαζάνη εμείς” για πρόεδρο του ΕΣΡ».
Και πρότεινε για πρόεδρο του ΕΣΡ τον συνταγματολόγο Γιώργο Σωτηρέλη
Επίσης κατά της υποψηφιότητας Πολύδωρα τάχθηκε η Ένωση Κεντρώων, οπως δηλωσε ο Μάριος Γεωργιάδης.
Το ΚΚΕ δήλωσε ότι θα κρατήσει τη σταθερή του θέση, δηλαδή να ψηφίσει «παρόν».
Η δε Χρυσή Αυγή αξιοποιώντας όπως πάντα την αναταραχή μέσω του Χρήστου Παππά κατέθεσε την πολιτική και προσωπική εκτίμηση στον Βύρωνα Πολύδωρα.
Βούτσης : Εγγυώμαι ότι δεν υπάρχει πολιτική επιφύλαξη
Ο Πρόεδρος της Βουλής ξεκαθάρισε ότι εγγυάται πως δεν θα υπάρξει οποιαδήποτε υπαναχώρηση από την κυβέρνηση στο θέμα της επιστροφής των αρμοδιοτήτων στο ΕΣΡ. Η διατύπωση «αναστέλλεται» εξήγησε είναι νομικά ορθή για να μην υπάρξουν νομικές αιτιάσεις και απαιτήσεις έναντι του Δημοσίου από τους υπερθεματιστές μέχρι την ολοκλήρωση της διαδικασίας ανακοίνωσης του σκεπτικού του ΣτΕ. Δεν έχει να κάνει με επιφύλαξη της κυβέρνησης σε πολιτικό επίπεδο.
Τον αντίλογο διατύπωσε και πάλι ο Ευ.Μεϊμαράκης επισημαίνοντας πως η λέξη αναστολή δεν θα αποτρέψει τις αξιώσεις από τους υπερθεματιστές του διαγωνισμού.
Το πινγκ πονγκ Χριστοδουλοπούλου – Κακλαμάνη
«Το ΕΣΡ είχε πάντα τις αρμοδιότητες να κάνει διαγωνισμό, να κάνει την αδειοδότηση. Δεν το έκανε ποτέ. Τους εγκάλεσε κανείς γι΄αυτό; Έλειπε η πολιτική βούληση που το ΕΣΡ δεν είχε το σθένος να προχωρήσει το διαγωνισμό», είπε η Τασία Χριστοδουλοπούλου.
Προσπέρασε την κριτική για την επιλογή του κ. Πολύδωρα λέγοντας «πραγματικά δεν είναι θέμα προσώπου» αλλά εκείνο που απαιτείται είναι να συγκροτηθεί το ΕΣΡ.
Ο κ. Κακλαμάνης την ρώτησε ευθέως αν θα ψηφίσει τον κ. Πολύδωρα και εκείνη του επέστρεψε το ερώτημα γνωρίζοντας ότι τους συνδέει μακρά φιλία.
«Εγώ νομίζω ότι εσείς θα τον ψηφίσετε, αλλά μπορεί να πέφτω κι έξω», του είπε.
«Πέφτετε έξω» της απάντησε ο Ν. Κακλαμάνης.
Για να ολοκληρώσει η Τασία Χριστοδουλοπούλου: «Γιατί έχετε άγχος, θα δείτε στο τέλος».
Κακλαμάνης: Φίλος μου ο Πολύδωρας αλλά μάλλον θέλει την θέση της Γεροβασίλη
Ο κ. Κακλαμάνης λαμβάνοντας το λόγο λίγο αργότερα έσφαξε με το βαμβάκι τον κ. Πολύδωρα.
« Είμαι φίλος με τον Βύρωνα έχουμε πολλούς κοινούς αγώνες αλλά αυτό δεν θα με έκανε να διαφοροποιηθώ από τη συντεταγμένη θέση του κόμματός μου» είπε. Αλλά άφησε στο τέλος το καλύτερο « πάντως από την χθεσινή του συνέντευξη στην ΕΡΤ δεν μου φάνηκε ότι ενδιαφέρεται για τη θέση του προέδρου του ΕΣΡ αλλά για τη θέση της Γεροβασίλη. Ούτε εσείς θα τα λέγατε τόσο καλά για τον Τσίπρα είπε στους βουλέυτές του ΣΥΡΙΖΑ.