ΑΛΕΞΗΣ ΤΣΙΠΡΑΣ: Στην ανάγκη να διευρυνθεί η αλληλεγγύη της ΕΕ προς τις χώρες υποδοχής των μεταναστευτικών ροών αναφέρθηκε ο μεσημέρι της Τετάρτης (24/01/2018) ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, κατά την ομιλία του στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ που διεξάγεται στο Νταβός της Ελβετίας.
Σε παρέμβασή του στο πάνελ «Σταθεροποιώντας τη Μεσόγειο», ο πρωθυπουργός ανέδειξε,παράλληλα την αδυναμία που έχει επιδείξει η ΕΕ έως τώρα στην αντιμετώπιση του μεταναστευτικού, και στηλιτεύοντας παράλληλα μια νοοτροπία κατά την οποία τα προβλήματα κρύβονται κάτω από το χαλί.
Απέναντι σε αυτά αντέτεινε ότι απαιτείται δυναμισμός στην αναζήτηση λύσεων και στη λήψη πρωτοβουλιών, σημείωσε ότι το πρόβλημα δεν είναι ελληνικό ή ιταλικό, αλλά ευρωπαϊκό, και έθεσε μετ’ επιτάσεως την αναγκαιότητα η ΕΕ να λάβει γενναίες αποφάσεις και να μην αντιμετωπίζονται τα προβλήματα α λα καρτ, αλλά με τους κανόνες, οι οποίοι και ισχύουν για όλους.
Ο Έλληνας πρωθυπουργός ουσιαστικά υπογράμμισε ότι στην Ελλάδα παίρνουμε προοδευτικές και τολμηρές αποφάσεις για τον 21ο αιώνα και πως το ίδιο περιμένουμε και από την Ευρώπη.
Χαρακτηριστικά ανέφερε ότι «υπάρχουν δύο τρόποι να αντιμετωπίζει κανείς τα προβλήματα: Ο ένας τρόπος είναι να περιμένουμε και να κρύβουμε το πρόβλημα κάτω απ’ το χαλί. Ο άλλος είναι να προσπαθούμε και να βρίσκουμε λύσεις, καμιά φορά με δυσκολίες, αλλά να παίρνουμε πρωτοβουλίες με δυναμισμό για να λύνουμε προβλήματα». Ο πρωθυπουργός είπε ότι αυτή είναι η δική του στρατηγική για την αντιμετώπιση των δυσκολιών στην Ελλάδα, μεταδίδει το newsbomb.gr.
Με αφορμή τη συζήτηση για το μεταναστευτικό, ο κ. Τσίπρας είπε ότι η ΕΕ χρειάζεται να λάβει γενναίες αποφάσεις και να καταλάβουν όλοι ότι η Ευρώπη δεν είναι α λα καρτ, ότι δεν είναι έτσι, αλλά ότι έχουμε κανόνες. Σχολίασε πως όταν η Ελλάδα αντιμετώπιζε τις δυσκολίες της οικονομικής κρίσης, ο κ. Σόιμπλε είπε σε όλους ότι οι κανόνες είναι κανόνες, «οπότε αυτό είναι κάτι που ο φίλος μου ο Βίκτορ Όρμπαν πρέπει να το καταλάβει».
Σημείωσε ότι το πρόβλημα δεν είναι μόνο της Ελλάδας, της Ιταλίας, της Ισπανίας, αλλά είναι ευρωπαϊκό πρόβλημα. Χρειαζόμαστε μια κοινή μεταναστευτική πολιτική και να εφαρμοστούν οι συμφωνίες. Πρόσθεσε ότι η συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας είναι μια πολύ δύσκολη συμφωνία αν θέλεις να την εφαρμόσεις με σεβασμό, ταυτόχρονα, στο διεθνές δίκαιο. Είναι πολύ δύσκολη, αλλά απαραίτητη συμφωνία, τόνισε. Ο πρωθυπουργός υπογράμμισε, τέλος, την αναγκαιότητα για κοινή μεταναστευτική πολιτική της ΕΕ, κάτι που θα σημαίνει νόμιμες ροές και όχι φράχτες, όπως έγινε στα βόρεια σύνορα μας.
[irp posts=”171522″ name=”Τσίπρας: Κρίσιμη συνάντηση σήμερα με τον Ζάεφ στο Νταβός”]
Τα κυριότερα σημεία της ομιλίας του πρωθυπουργού
– Εγω και ο Πάολο Τζεντιλόνι προσπαθήσαμε πάρα πολύ για να πείσουμε τους εταίρους μας ότι είναι απαραίτητο να αντιμετωπίσουμε αυτό το πρόβλημα (σ.σ. την προσφυγική και μεταναστευτική κρίση), όχι ως ένα μεσογειακό πρόβλημα που συνδέει μόνο την Ελλάδα κα την Ιταλία μόνο, αλλά ως ένα ευρωπαϊκό και διεθνές πρόβλημα. Συνεπώς, φοβάμαι ότι ποτέ δεν καταφέραμε να φτάσουμε στην ρίζα του προβλήματος.
– Η Ελλάδα βρέθηκε σε μια πάρα πολύ δύσκολη κατάσταση, καθώς είχε να αντιμετωπίσει δύο μεγάλες, παράλληλες κρίσεις, τη χρηματοπιστωτική κρίση, αλλά και το μεταναστευτικό, με τις ροές των προσφύγων και των μεταναστών να είναι οι μεγαλύτερες που έχουν καταγραφεί από την περίοδο του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.
– Αντιμετωπίσαμε αυτή την κατάσταση με αξιοπρέπεια και μέσα από μια ανθρωπιστική σκοπιά, τόσο εμείς όσο και η Ιταλία, χάρη στις ενέργειες του Πάολο (σ.σ. Τζεντιλόνι).
– Δεν πρέπει να θεωρούμε ότι η αλληλεγγύη είναι κάτι που θα πρέπει να δίνεται «α λα καρτ» κι αυτό είναι το πρόβλημα, ότι το πιστεύουν πάρα πολλές χώρες στο εσωτερικό της Ευρώπης αυτό. Όμως, αν πιστεύουμε κάτι τέτοιο, τότε κινούμαστε σε λάθος δρόμο.
– Τα αποτελέσματα των πολιτικών λιτότητας δημιούργησαν μεγάλο πρόβλημα στις ευρωπαϊκές κοινωνίες, ενώ πλέον θα πρέπει να αναχαιτίσουμε και τις βλέψεις των λαϊκιστικών ακροδεξιών δυνάμεων στην Ευρώπη.