Ολοκληρώθηκε η συνεδρίαση της Διάσκεψης των Προέδρων της Βουλής για τον προγραμματισμό της συζήτησης της υπόθεσης με τις παρακολουθήσεις της ΕΥΠ με την ΝΔ, το ΚΚΕ, την Ελληνική Λύση και το ΜεΡΑ25 να υπογραμμίζουν την ανάγκη χρονικής επέκτασης της διερεύνησης και στα πεπραγμένα των προηγούμενων κυβερνήσεων.
Υπενθυμίζεται πως εως αυτή την ώρα έχει κατατεθεί μια πρόταση για σύσταση εξεταστικής από το ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ που περιορίζει την έρευνα στους χειρισμούς της παρούσας κυβέρνησης. Με την συγκεκριμένη πρόταση συμφωνεί και ο ΣΥΡΙΖΑ. Είναι ενδεικτικό ότι υψηλόβαθμο στέλεχος της ΚΟ της αξιωματικής αντιπολίτευσης δήλωσε πως το κόμμα του δεν πρόκειται να δεχθεί την επέκταση της έρευνας στα πεπραγμένα της περιόδου 2015-19.
Ωστόσο, κατά την διάρκεια της Διάσκεψης των Προέδρων οι εκπρόσωποι της ΝΔ, του ΚΚΕ, της Ελληνικής Λύσης και του ΜεΡΑ25 ζήτησαν χρονική διεύρυνση.
Σε κάθε περίπτωση, τα μέλη της Διάσκεψης αποφάσισαν το εξής χρονοδιάγραμμα
– Σύγκληση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας την Τετάρτη 24/8 για την ακρόαση του νέου διοικητή της ΕΥΠ πρέσβη Θεμιστοκλή Δεμίρη καθώς με τις πρόσφατες αλλαγές που επέφερε η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου απαιτείται η έγκριση του διορισμού του από τα μέλη της συγκεκριμένης κοινοβουλευτικής επιτροπής.
– Την Παρασκευή 26/8 η προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών στην Ολομέλεια της Βουλής προκειμένου να εκφραστούν οι θέσεις και οι απόψεις των κομμάτων για τα πρόσφατα γεγονότα αλλά και για το θεσμικό πλαίσιο εντός του οποίου θα πρέπει να κινούνται οι μυστικές υπηρεσίες της χώρας.
– Την Δευτέρα 29/8 η συζήτηση στην Ολομέλεια της πρότασης του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ για σύσταση εξεταστικής επιτροπής που θα διερευνήσει την υπόθεση παρακολούθησης του κινητού τηλεφώνου του κ. Νίκου Ανδρουλάκη και ενδεχόμενες παράτυπες ενέργειες της ΕΥΠ την τελευταία τριετία.
– Την Τρίτη 30/8 ή Τετάρτη 31/8 η έναρξη των εργασιών της επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας για την εξέταση της ίδιας υπόθεσης αλλά και για την διερεύνηση αντίστοιχων καταγγελιών που αφορούν την τελευταία δεκαετία (2012 – 2022). Υπενθυμίζεται πως ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ έχουν καταθέσει σχετικά αιτήματα για την ακρόαση του τέως διοικητή της ΕΥΠ Παναγιώτη Κοντολέοντα, του τέως γ.γ. της κυβέρνησης Γρηγόρη Δημητριάδη, της εισαγγελέως της ΕΥΠ Βασιλικής Βλάχου και του προέδρου της ΑΔΑΕ Χρήστου Ράμμου. Επίσης, ο Περισσός εκτός από τα συγκεκριμένα πρόσωπα ζητά την διερεύνηση των δικών του καταγγελιών για «συνακροάσεις» στα κεντρικά του γραφεία επι κυβερνήσεως ΣΥΡΙΖΑ ενώ δεν αποκλείεται να υπάρξει πρόταση από την ΚΟ της ΝΔ για διερεύνηση του τρόπου λειτουργίας της ΕΥΠ από το 2012 έως σήμερα.
Ποιοι στηρίζουν την εξεταστική επιτροπή
Επι της αρχής όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης συμφωνούν για την ανάγκη σύστασης εξεταστικής επιτροπής που θα διερευνήσει την υπόθεση παρακολουθήσεων, ωστόσο φαίνεται πως διαφωνούν ως προς τον χρονικό ορίζοντα της έρευνας.
Να σημειωθεί ότι εως τώρα έχει κατατεθεί μια πρόταση για σύσταση εξεταστικής από την ΚΟ του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ.
Τα ερωτήματα προς διερεύνηση που θέτουν οι βουλευτές της Χαριλάου Τρικούπη αφορούν αποκλειστικά την υπόθεση παρακολούθησης του κινητού τηλεφώνου του κ. Ανδρουλάκη και περιορίζουν την έρευνα στην περίοδο διακυβέρνησης της ΝΔ.
Υπο αυτά τα δεδομένα ο ΣΥΡΙΖΑ θα στηρίξει την συγκεκριμένη πρόταση καθώς όπως αναφέρουν αξιωματούχοι της ΚΟ «δεν πρόκειται να δεχθούμε καμία αναδρομικότητα ακόμα και αν αφορούσε άλλα κόμματα».
Ωστόσο, το κείμενο του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ αναφέρεται και την υπόθεση με τις παρακολουθήσεις των τηλεφώνων του Κομουνιστικού Κόμματος Ελλάδας το 2016, υπόθεση που είχε φέρει στο φως η ηγεσία του ΚΚΕ αλλά δεν διερευνήθηκε από την τότε κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ.
Εάν η συγκεκριμένη αναφορά ερμηνευτεί ως δυνατότητα επέκτασης της έρευνας και στα πεπραγμένα της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ τότε το ΚΚΕ θα υπερψηφίσει αλλά θα καταψηφίσει ο ΣΥΡΙΖΑ.
Πηγές πάντως από τον Περισσό δεν αποκλείουν να κατατεθεί ξεχωριστή πρόταση από το ΚΚΕ για εξεταστική επιτροπή.
Σύμφωνα επίσης με πληροφορίες χρονική επέκταση της έρευνας και για τις προηγούμενες κυβερνήσεις ζητούν Ελληνική Λύση και ΜεΡΑ25