Την περασμένη Τετάρτη (21/12) το βράδυ , ένα μόνο πράγμα ενδιέφερε τους βουλευτές. Να ολοκληρωθεί γρήγορα η ψηφοφορία για το «πάγωμα» της αύξησης του ΦΠΑ στα νησιά της Δωδεκανήσου ώστε να ξεκινήσει η αποφόρτιση των Χριστουγέννων.
Επρόκειτο για την τελευταία ημέρα εργασιών του Κοινοβουλίου πριν κλείσει για τις γιορτές. Έτσι το αίτημα της Δημοκρατικής Συμπαράταξης για ονομαστική ψηφοφορία για την συγκεκριμένη τροπολογία έμοιαζε περισσότερο σαν χριστουγεννιάτικο καψώνι.
Για κάποιους πάντως αυτή η καθυστέρηση κάθε άλλο δυσάρεστη ήταν. Επρόκειτο για τα στελέχη της Δημοκρατικής Συμπαράστασης που η στήριξη της πρότασης τους και από άλλους βουλευτές θα μπορούσε να αποτελέσει τη μαγιά για ευρύτερες συνεργασίες.
Μια ημέρα πριν στο κείμενο των δέκα θέσεων που δημοσιοποίησε η Δημοκρατική Συμπαράταξη είχε προτάξει ως κύριο, μεταξύ των άλλων στόχων, την ενίσχυση και διεύρυνση του κόμματος.
Το αίτημα της ονομαστικής ψηφοφορίας υπέγραψαν εκτός από τους «πράσινους» και ο Αχμέτ Ιλχάν από το Ποτάμι αλλά και οι ανεξάρτητοι βουλευτές Λεωνίδας Γρηγοράκος (πρώην ΠΑΣΟΚ), ο Δημήτρης Καρράς (πρώην Ένωση Κεντρώων) και ο Στάθης Παναγούλης (πρώην ΣΥΡΙΖΑ). Κατά πληροφορίες ως θετική έκριναν την πρωτοβουλία και η οι ανεξάρτητοι προερχόμενοι από το Ποτάμι Κατερίνα Μάρκου και Χάρης Θεοχάρης. Ο τελευταίος μάλιστα άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο να συμμετάσχει στο Συνέδριο της Δημοκρατικής Συμπαράταξης. Αλλά και το όνομα της Κατερίνας Μάρκου έχει «παίξει» ως πιθανή μεταγραφή στην Δημοκρατική Συμπαράσταση, όπως διαβάζουμε στο thetoc.gr, όταν άφησε πίσω της το Ποτάμι. Η προοπτική αυτή είχε προκαλέσει – κατά πληροφορίες -εκνευρισμό στον βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Γιώργο Αρβανιτίδη που εκλέγεται στην Β Θεσσαλονίκης
[irp posts=”91563″ name=”Έρχεται ο πολιτικός θάνατος” του Τσίπρα;”]
Στο στόχαστρο της Δημοκρατικής Συμπαράταξης βρίσκεται και ο Αχμέτ Ιλχάν. Ο βουλευτής μεταφέρει μαζί του πολλούς ψηφοφόρους της μουσουλμανικής μειονότητας σε ένα νομό (Ροδόπη) που η Χαριλάου Τρικούπη δεν έχει εκπρόσωπο.
Η στήριξη της πρότασης της Δημοκρατικής Συμπαράταξης από τον κ. Ιλχάν θεωρήθηκε ως μια πρώτη κίνηση προσέγγισης όταν μάλιστα ο «πράσινος» Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος είχε καταστήσει σαφές ότι το αίτημα του κόμματος του είχε στόχο να «αδειάσει» την ΝΔ το Ποτάμι και την Ένωση Κεντρώων που μετέβαλλαν στάση και από την αποχή ή το «παρών» στη καταβολή του επιδόματος για τους συνταξιούχους, σύρθηκαν στο «ναι» της μη αύξησης του ΦΠΑ στα νησιά.
Στελέχη της Δημοκρατικής Συμπαράταξης δεν κρύβουν ότι το κόμμα θα ήταν δύσκολο να πει «όχι» στην επιστροφή του Λεωνίδα Γρηγοράκου αλλά και σε μια ενδεχόμενη συνεργασία με τον κ. Καρρά.
Οι πιο αισιόδοξοι ελπίζουν ότι το τέλος των διεργασιών αυτών μπορεί να φέρει νέους βουλευτές στην Κοινοβουλευτική Ομάδα καθιστώντας τη Δημοκρατική Συμπαράταξη τρίτη δύναμη στην παρούσα Βουλή.
Ίδωμεν…