ΡΟΥΒΙΚΩΝΑΣ: Στα πρόθυρα νευρικής κρίσης, με παραληρηματικά ξεσπάσματα, βρίσκεται πλέον το κυβερνητικό στρατόπεδο, μετά το περιορισμό της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας στους 152 βουλευτές και τη διαφαινόμενη διάψευση των προσδοκιών ότι υπάρχει «πάγκος», όπως έλεγε προ καιρού ο Αλέξης Τσίπρας, ώστε να αναπληρωθούν πιθανές σοβαρές απώλειες εδρών.
Μετά την αγωνιώδη προσπάθεια του Μεγάρου Μαξίμου να διαβεβαιώσει ότι η κυβέρνηση παραμένει σταθερή και να χρεώσει τις διαφοροποιήσεις βουλευτών των ΑΝΕΛ για το Σκοπιανό, σε σχέδια αποστασίας, ήλθε η παταγώδης γκάφα, που έκαναν ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης και ο υπουργός Άμυνας Πάνος Καμμένος σχετικά με την εισβολή ακραίων στοιχείων στο γραφείο του Κώστα Κατσίκη.
Ο συγκεκριμένος βουλευτής αναφερόταν σε διάφορα σενάρια ως ένας εκ των πιθανών στελεχών των ΑΝΕΛ, που θα αποχωρήσουν από τον κυβερνητικό συνασπισμό λόγω του Σκοπιανού, μειώνοντας κι άλλο τη δύναμη της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας.
Ο βουλευτής είχε εκτιμήσει στις δηλώσεις του ότι «τέτοια συμπεριφορά παραπέμπει ίσως σε τρομοκρατική ενέργεια. Ευτυχώς αμέσως είχαμε παρουσία αστυνομικής δύναμης». Συνέδεσε δε την απόπειρα αυτή «απόλυτα με τα σενάρια περί αποστασίας» .
Η υπόθεση έγινε αμέσως αφορμή για να φουντώσει και πάλι η θεωρία της κυβέρνησης περί σχεδίου υπονόμευσης της κυβέρνησης. Και μάλιστα με βροντώδεις δηλώσεις από τους κυρίους Βούτση και Καμμένο, που επιδόθηκαν σε ακρότητες.
Ο υπουργός Άμυνας ήταν σίγουρος ότι πρόκειται για… προσπάθεια ανατροπής του πολιτεύματος και έφτασε στο σημείο να ζητά την παρέμβαση εισαγγελέα για να ξεκινήσει έρευνα για το αδίκημα των προκαταρκτικών πράξεων, που έχουν τέτοιο σκοπό!
Ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης κάλεσε σε επαγρύπνηση τα πολιτικά κόμματα και τις δημοκρατικές δυνάμεις της χώρας υποστηρίζοντας ότι «ολιγάριθμες ακροδεξιές ομάδες βίας» απειλούν βουλευτές του ελληνικού κοινοβουλίου!
Όλα αυτά το πρωί και ενώ όλοι προσπαθούσαν να καταλάβουν τι έγινε. Η έκπληξη για τους κυβερνώντες ήρθε λίγες ώρες αργότερα, εκθέτοντας ανεπανόρθωτα όσους κατέφυγαν σε εύκολες και βολικές ερμηνείες, απλώς και μόνο για να στηρίξουν τις απίθανες θεωρίες του Μαξίμου περί σχεδίου αποστασίας.
Ήταν ο Ρουβίκωνας και τα αγαπημένα στην κυβέρνηση μέλη του, που έβαλαν στόχο τον κ. Κατσίκη!
«Σήμερα το πρωί στις 9:45 σύντροφοι/ισσες της ομάδας επιχείρησαν να μπούνε στο γραφείο του βουλευτή Κωνσταντίνου Κατσίκη στη Βασιλίσσης Σοφίας 10, στον 2ο όροφο. Δυστυχώς η είσοδος της ομάδας στο βουλευτικό γραφείο δεν κατέστη εφικτή. Ό,τι αναφέρεται σχετικά με το γεγονός είναι ψέμα. Κανείς δεν μπήκε στο γραφείο εκτοξεύοντας απειλές», ήταν η ανάρτηση που έκανε ο Ρουβίκωνας στο διαδίκτυο αφήνοντας ενεούς τους κυβερνώντες, που δεν περίμεναν τέτοια εξέλιξη και βιάστηκαν να… φωτίσουν τα πράγματα.
Την κατάσταση ανέλαβε να διορθώσει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος, κάνοντας όμως χειρότερα τα πράγματα. Σε μία μακροσκελή του δήλωση κατέφυγε με τη σειρά του στην προσφιλή του θεωρία ότι για όλα φταίει ο… Κυριάκος Μητσοτάκης, ενώ μπερδεύει τον Μπαρμπαρούση με τον Μπουτάρη και το 1965 με τα… Μνημόνια. Ούτε λέξη για τον Ρουβίκωνα, ούτε μία αναφορά στην «παρεξήγηση» που έγινε από τους κυρίους Βούτση και Καμμένο.
Σε ένα ανερμάτιστο κείμενο, που φανερώνει αμηχανία και σύγχυση, ο κ. Τζανακόπουλος κάνει λόγο για «συντονισμένο σχέδιο εκφοβισμού και τραμπούκικων επιθέσεων σε βουλευτές και μέλη της ελληνικής κυβέρνησης από περιθωριακές ακροδεξιές ομάδες και οργανωμένους προβοκάτορες».
Κατά την θεωρία Τζανακόπουλου «οι επιθέσεις αυτές υποδαυλίζονται και υποστηρίζονται από ολιγαρχικά επιχειρηματικά συμφέροντα και μερίδα του κίτρινου ακροδεξιού Τύπου που έχει αναλάβει εργολαβία το εμπόριο δήθεν πατριωτισμού».
Επιρρίπτει ευθύνες στη ΝΔ για τις επιθέσεις, κατηγορεί τον κ. Μητσοτάκη ότι προσπαθεί να οργανώσει νέα αποστασία, όπως έγινε το 1965 και διαμηνύει με στόμφο ότι «η χώρα σε ενάμιση μήνα από σήμερα θα βρίσκεται εκτός Μνημονίων».
Αλλά και η Έλενα Κουντουρά σχολίασε σχετικά: «Καταδικάζω και καταγγέλλω τις επαναλαμβανόμενες επιθέσεις, απειλές και εκφοβισμούς κατά κυβερνητικών βουλευτών και υπουργών, και τις μεθοδευμένες προσπάθειες τρομοκράτησης στελεχών των Ανεξαρτήτων Ελλήνων και των οικογενειών τους. Όλες αυτές οι υποκινούμενες ενέργειες έχουν ένα και μόνο στόχο, την αποσταθεροποίηση της κυβερνητικής πλειοψηφίας και την πτώση της κυβέρνησης, για να εμποδίσουν την οριστική έξοδο από τα Μνημόνια, να αποτρέψουν την πάταξη της διαφθοράς και να ανατρέψουν την αναπτυξιακή πορεία της χώρας. Καλώ τις υγιείς δημοκρατικές δυνάμεις να καταδικάσουν ξεκάθαρα και χωρίς περιστροφές, κάθε αντιδημοκρατική ενέργεια που οδηγεί σε πολιτική εκτροπή, πλήττει το εθνικό συμφέρον και υπονομεύει το μέλλον της πατρίδας μας».
Έλλειψη… πάγκου
Η απώλεια ψυχραιμίας από τα κυβερνητικά στελέχη πιθανόν να σχετίζεται με τη διαπίστωση ότι βουλευτές από εκείνους, που το Μαξίμου αναμένει να αναπληρώσουν τα κενά όσων αποχωρούν ή ενδεχομένως αποχωρήσουν στη συνέχεια, δείχνουν απρόθυμοι να κάνουν… μεταγραφή.
Για παράδειγμα, ο Γιώργος Κατσιαντώνης της Ένωσης Κέντρου, ξεκαθάρισε, μιλώντας στον ΘΕΜΑ 104,6 ότι δεν πρόκειται να πάει στον ΣΥΡΙΖΑ, ενώ αντίθετα άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να μεταπηδήσει στη ΝΔ.
Ιδιαίτερα συγκρατημένος εμφανίζεται πλέον και ο ανεξάρτητος Χάρης Θεοχάρης, τον οποίο κυβερνητικοί παράγοντες εμφάνιζαν… «σίγουρο» για ένταξη στον ΣΥΡΙΖΑ.
Αντιθέτως, ο Σπύρος Δανέλλης εμφανίζεται ακόμη «ζεστός» για συμπόρευση με τον ΣΥΡΙΖΑ, υποτηρίζοντας ότι σε περίπτωση και άλλων διαρροών από τους ΑΝΕΛ, το Ποτάμι θα πρέπει να βάλει πλάτη στην κυβέρνηση μέχρι τις εκλογές όποτε και αν γίνουν αυτές, γράφει το protothema.gr.