ΤΣΑΚΑΛΩΤΟΣ: Επίσκεψη του έλληνα υπουργού Οικονομικών την Παρασκευή στο Βερολίνο. Στο επίκεντρο αναμένεται να βρεθεί η ελάφρυνση του χρέους, αλλά και τα μεσοπρόθεσμα αναπτυξιακά σχέδια της Αθήνας που θα υποβληθούν στους θεσμούς.
Το ελληνικό υπουργείο Οικονομικών αρκέστηκε σε μια λυτή ανακοίνωση πως την Παρασκευή το πρωί στις 11 π.μ. ελληνική ώρα θα συναντηθούν στο Βερολίνο οι υπουργοί Οικονομικών της Ελλάδας Ευκλείδης Τσακαλώτος και της Γερμανίας Όλαφ Σολτς. Κάπως περισσότερες πληροφορίες αποκόμισε η Deutsche Welle από εκπρόσωπο του γερμανικού υπουργείου. Η συνάντηση έχει το χαρακτήρα «επίσκεψης γνωριμίας» όπως άλλωστε και μια σειρά άλλων συναντήσεων που πραγματοποιεί αυτές τις ημέρες στο Βερολίνο ο κ. Σόλτς. Με τα μέχρι στιγμής δεδομένα οι δύο υπουργοί δεν πρόκειται ούτε πριν και ούτε μετά τη συνάντηση να προβούν σε δηλώσεις. Από ελληνική πηγή η Deutsche Welle πληροφορήθηκε πως ο κ. Τσακλώτος θα έρθει αργά το βράδυ της Πέμπτης στο Βερολίνο και θα αναχώρησει για την Αθήνα το μεσημέρι της Παρασκευή μετά τη συνάντηση του με τον γερμανό ομόλογό του. Σε ό,τι αφορά την ατζέντα της συνάντησης το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών αρκέστηκε στην πληροφορία πως θα συζητηθούν «επίκαιρα θέματα της ευρωπαϊκής πολιτικής».
Η μυστικότητα που τηρούν τα δύο υπουργεία για τη συνάντηση σχετίζεται με την κρίσιμη φάση της προετοιμασίας της εξόδου της Ελλάδας από το πρόγραμμα προσαρμογής. Μέχρι το τέλος του μήνα το Eurogroup προτίθεται να αποφασίσει σχετικά με το μεσοπρόθεσμο αναπτυξιακό σχέδιο της Αθήνας όπως και να καταλήξει σε μια κατ΄ αρχήν συμφωνία με το ΔΝΤ σε ό,τι αφορά τη μεταμνημονιακή εποπτεία, αλλά και την ελάφρυνση του χρέους. Θα πρέπει να λοιπόν να αναμένεται ότι οι δύο υπουργοί Οικονομικών θα αναφερθούν σε μέτρα ελάφρυνσης του χρέους που προτείνουν ΕΜΣ και Γαλλία και τα οποία δημοσίευσε πρόσφατα η οικονομική εφημερίδα Handelsblatt. Δημοσίως, πάντως, το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών κρατά κλειστά τα χαρτιά του για τη στάση που θα τηρήσει στο ελληνικό ζήτημα. Είναι ωστόσο σαφές ότι ο σοσιαλδημοκράτης υπΟικ Σολτς θέλει να βρεθεί μια λύση στο θέμα του χρέους.
Οι δυσκολίες που αντιμετωπίζει ο Όλαφ Σόλτς
Τα πρώτα χρόνια μετά το ξέσπασμα της οικονομικής κρίσης υποστήριζε πως η Ελλάδα θα πρέπει να παραμείνει στην Ευρωζώνη και ότι η χώρα «δικαιούται» την αλληλεγγύη των ευρωπαίων εταίρων. Παράλληλα όμως τόνιζε πως η Ελλάδα θα πρέπει να σταθεροποιήσει τα δημοσιονομικά της, να βελτιώσει τη φορολογική συμμόρφωση και να αυξήσει τη λειτουργικότητα της δημόσιας διοίκησης. Στο θέμα της ελάφρυνσης του χρέους ο κ. Σολτς δεν έχει τοποθετηθεί δημόσια. Δεδομένου όμως ότι ανήκει στη δεξιά πτέρυγα του κόμματος του η θέση του είναι σαφής. Επανειλημμένα στο παρελθόν στελέχη αυτής της ισχυρής πτέρυγας του SPD όπως οι επικεφαλής του «Κύκλου Ζέεχαϊμ» (Seeheimer Kreis) Γιοχάνες Καρς και Κάρστεν Σνάιντερ είχαν επικρίνει τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε για τη σκληρή του στάση απέναντι στην Ελλάδα. Ενώ πιστοποιούσαν στην ελληνική κυβέρνηση πρόοδο στις μεταρρυθμίσεις υποστήριζαν την αναγκαιότητα της διευθέτησης του ελληνικού χρέους. Ως υπουργός Οικονομικών ενός συνασπισμού με χριστιανικά κόμματα ο Όλαφ Σολτς είναι αναγκασμένος να κινείται προσεκτικά.
Για τη γερμανική κυβέρνηση το ελληνικό ζήτημα συνιστά πολιτικό ναρκοπέδιο. Όχι μόνο επειδή τα δύο μεγαλύτερα κόμματα της αντιπολίτευσης Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD) και Φιλελεύθεροι (FDP) είναι κάθετα αντίθετα με την ελάφρυνση του χρέους. Πιθανολογείται ότι και η πλειοψηφία των βουλευτών των δύο χριστιανικών κομμάτων έχει παρόμοιες απόψεις. Θα καταφέρει όμως η ηγεσία της Κ.Ο. των Συντηρητικών στη βουλή να περιορίσει τον αριθμό των βουλευτών που καταψηφίσουν μια λύση στο ζήτημα του χρέους;
Ένας άλλος μέχρι στιγμής αστάθμητος παράγοντας είναι οι εκλογές στο κρατίδιο της Βαυαρίας τον Οκτώβριο. Σε μια προσπάθεια να κερδίσει ξανά τους ψηφοφόρους που μετακινήθηκαν στο λαϊκίστικο και εθνικιστικό AfD οι βαυαροί Χριστιανοκοινωνιστές έχουν κάνει σε αρκετά ζητήματα δεξιά στροφή. Το ζητούμενο είναι κατά πόσο αυτός ο προσανατολισμός που μέχρι στιγμής αφορά θέματα όπως το προσφυγικό, το μεταναστευτικό και την εσωτερική ασφάλεια θα έχει επίδραση και στη στάση του κόμματος προεκλογικά στο ζήτημα του ελληνικού χρέους.