Warning: Attempt to read property "term_id" on int in /var/www/vhosts/tilegrafimanews.gr/staging.tilegrafimanews.gr/wp-content/themes/jnews-child/functions.php on line 185
TI EIΠΕ Ο ΤΣΙΠΡΑΣ ΣΕ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ ΣΤΟ ΣΚΑΪ
Την πρόθεσή του να κάνει δημοψήφισμα για την αναβάθμιση των αρμοδιοτήτων του Προέδρου της Δημοκρατίας και την εκλογή του από το λαό, ανακοίνωσε ο Αλέξης Τσίπρας.
Σε τηλεοπτική του συνέντευξη στον ΣΚΑΪ και στον Αλέξη Παπαχελά, μιλώντας εφ’ όλης της ύλης ο Πρωθυπουργός χαρακτήρισε ώριμες τις συνθήκες για εκλογή προέδρου της Δημοκρατίας από τον λαό. «Όταν έχεις τη δυνατότητα να εκλεγείς κοινοτάρχη, όταν έχεις τη δυνατότητα να εκλέγεις δήμαρχο, να μην έχεις άποψη για τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας;» διερωτήθηκε. Είπε επίσης ότι θέλει να κάνει δημοψήφισμα προκειμένου να επικυρωθεί η βούληση του ελληνικού λαού επ’ αυτού. «Το δημοψήφισμα ενδεχομένως να γίνει συμβουλευτικά. Θεσμικά, αυτό που κατοχυρώνει την συμμετοχή του λαού στην αναθεώρηση, είναι η απλή αναλογική» σχολίασε.
Ο κ. Τσίπρας δήλωσε «πρόθυμος» να κουβεντιάσει για το θέμα των αρμοδιοτήτων του ΠτΔ, ξεκαθαρίζει πάντως ότι δεν επιθυμεί δυαρχία εξηγώντας πως δεν είναι εποικοδομητική.
Ο Πρωθυπουργός έδειξε έτσι τις προθέσεις του σε σχέση με την συνταγματική αναθεώρηση που επίκειται, μετά την αλλαγή του εκλογικού νόμου που προωθεί.
Επιπλέον, παραδέχθηκε ότι ο ίδιος έδωσε εντολή στον Γιάνη Βαρουφάκη να μελετήσει τις επιπτώσεις εξόδου της χώρας από το ευρώ, αν και σημείωσε ότι ήταν θεωρητική μελέτη. Οπως ομολόγησε, όταν είδε την μελέτη και τις επιπτώσεις στα λαϊκά στρώματα, έδωσε εντολή να γίνει ό,τι είναι δυνατόν για να παραμείνει η χώρα στο ευρώ. Αποκάλυψε ότι ο Β. Σόιμπλε ετοίμαζε εξευτελιστική συμφωνία για έξοδο από το ευρώ, ενώ αίσθηση προκάλεσε η θετική του αναφορά στον Κώστα Καραμανλή.
Οι απαντήσεις του Αλέξη Τσίπρα:
Τι έμαθα ως Πρωθυπουργός
Σε ερώτηση του τι έμαθε από τον ενάμιση χρόνο πρωθυπουργίας του ο Αλέξης Τσίπρας απάντησε:
Το να είναι κανείς κυβέρνηση έχει πολύ μεγάλη διαφορά από αυτό που νομίζεις.
Από την πρώτη ημέρα που βρέθηκα σ’ αυτή την καρέκλα, χωρίς εμπειρία βεβαίως αλλά με πλήρη επίγνωση των δυσκολιών πέρασα στιγμές πολύ μεγάλης αγωνίας αλλά και στιγμές πολύ μεγάλης ευφορίας και λαϊκής ανάτασης.
Είχα την τύχη και την ατυχία τον τελευταίο ενάμιση χρόνο να περάσω τις πιο κρίσιμες στιγμές της νεώτερης ελληνικής ιστορίας τουλάχιστον μετά την δικτατορία.
Πέρασα όμως και στιγμές μεγάλης λαϊκής ανάτασης.
Πέρασα συμπυκνωμένα στιγμές που ίσως να μην έχει περάσει άλλος πρωθυπουργός στη νεώτερη ελληνική ιστορία.
Ψάχνω λύσεις στα προβλήματα αλλά δεν έχω αλλάξει ως προς τις αξίες μου και τους στόχους μου.
Σίγουρα έχω επίγνωση των διεθνών συσχετισμών και των δυνατοτήτων που έχει η χώρα.
Δεν είναι αλήθεια ότι δεν είχαμε προετοιμαστεί.
Ισως υπολογίζαμε διαφορετικά και με ρομαντισμό ότι οι κυρίαρχες δυνάμεις στην Ευρώπη θα υπολόγιζαν το πολιτικό κόστος από την εφαρμογή μιας κυνικής πολιτικής, που τελικά προκάλεσε ζημιά στην ίδια την Ευρώπη
Οι προοδευτικές φωνές από την Ευρώπη δεν ήταν τόσο ισχυρές
Η Ευρώπη μοιάζει με υπνοβάτη που βαδίζει προς τον γκρεμό και κάποιος πρέπει να την αφυπνίσει. Σήμερα μοιάζει να αφυπνίζεται κάπως, αλλά από την άκρα δεξιά.
Σήμερα αριστερό και προοδευτικό είναι ότι μπορεί να δώσει προοπτική ανάκαμψης της οικονομίας και δημιουργία θέσεων εργασίας
Για το Plan X εξόδου από το ευρώ
Προφανώς και είχα ζητήσει από τον τότε υπουργό Οικονομικών να μου πει τι θα συνέβαινε αν η χώρα βρισκόταν εκτός Ευρωζώνης.
Ένας από τους λόγους που συνέτειναν στο να κάνω ότι είναι δυνατόν για να μην βρεθούμε εκτός, είναι κι αυτά που διάβασα στην μελέτη του.
Δεν ήταν ο μόνος λόγος – ήταν και η δική μου επιλογή, το όραμά μου για το ευρωπαϊκό γίγνεσθαι
Θα ήταν τραγικές οι συνέπειες για τα στρώματα που εμείς υποστηρίζουμε – όχι γι’ αυτούς που έβγαζαν τα χρήματα από τη χώρα στο εξωτερικό
Ηταν θεωρητικό το σχέδιο, στην πράξη δεν θα μπορούσε να γίνει πράξη
Δεν μπορώ να παρακολουθήσω τον κ. Βαρουφάκη σε όσα λέει
Για την εμπλοκή του στρατού
Οταν ρωτήθηκε για τα όσα είδαν το φως της δημοσιότητας σχετικά με την εμπλοκή των Ενόπλων Δυνάμεων ο Αλέξης Τσίπρας υποστήριξε πως «δεν υπήρξε καμία συζήτηση εμπλοκής του στρατού σε περίπτωση “Plan B”».
Οπως είπε έγινε μια συζήτηση με τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη η οποία αφορούσε περίοδο παρατεταμένης κρίσης.
Ρωσία – Κίνα δεν μας έδωσαν χρήματα
Ρωσία και Κίνα μας είπαν ότι ήθελαν να επενδύσουν στην Ελλάδα, αλλά ότι δεν μπορούν να καλύψουν αυτές τις τεράστιες δανειακές ανάγκες.
Εξάλλου, δεν ψάχναμε πηγές δανειοδότησης από εκεί.
Δεν είπα ποτέ ότι θέλω να βγάλω τη χώρα από το ευρώ
Ποτέ δεν είπα ότι θέλω να βγάλω τη χώρα από το ευρώ
Τι πέτυχα με το δημοψήφισμα
Σε αντίθεση με τη συμφωνία που ετέθη στο δημοψήφισμα που ήταν επώδυνη και χωρίς χρηματοδότηση, οδηγώντας στην ανάγκη νέου δανεισμού, είπε, με το δημοψήφισμα επετεύχθη μια νέα συμφωνία που καλύπτει τις ανάγκες σε χρηματοδότηση τρία χρόνια, επιτεύχθηκαν χαμηλότερα πρωτογενή πλεονάσματα, διατηρήθηκαν οι κύριες συντάξεις, αποφεύχθηκε η ρήτρα μηδενικού ελλείμματος, προστατεύθηκε η πρώτη κατοικία.
Ηταν επώδυνος ο συμβιβασμός με το ΕΚΑΣ
Πρόσθεσε ότι υπήρξε επώδυνος συμβιβασμός στο ΕΚΑΣ (σταδιακή περικοπή αντί για άμεση), με στόχο το 2018, με την εθνική σύνταξη να φτάσουμε σε αντίστοιχες αποδοχές για τους συνταξιούχους που βρίσκονται στα όρια της φτώχειας. “Κανείς δεν μπορεί να μας κατηγορήσει για ανεντιμότητα”, ίσως θα μπορούσαν να μας κατηγορήσουν ότι δεν καταφέραμε περισσότερα, “κανείς όμως δεν λέει ότι με τον Σαμαρά θα ήμασταν καλύτερα”, είπε ο κ. Τσίπρας.
Σε κάθε περίπτωση, υπογράμμισε ότι υπάρχουν επώδυνες ισορροπίες και συμβιβασμοί, αλλά χωρίς το δημοψήφισμα και αν δεν είχε συντελεστεί πολιτική αλλαγή τα πράγματα θα ήταν χειρότερα.
Ο Στουρνάρας μας ζητούσε νωρίτερα capital controls
Οπως είπε ο διοικητής της ΤτΕ ζητούσε capital controls από τον Φλεβάρη. Τόνισε ότι η επιλογή της κυβέρνησης δεν ήταν τα capital controls, αλλά η συμφωνία και πως στο δημοψήφισμα υποσχέθηκε μεριά των εταίρων μας ότι το πρόγραμμα θα παραταθεί για να αποφασίσει ο κόσμος με ηρεμία, όμως προχώρησαν σε ενέργειες που εκ των πραγμάτων μας ανάγκασαν να πάμε στα capital controls.
Πότε συνειδητοποίησα το σχέδιο Σόιμπλε για Grexit
O Βόλφκαγκ Σόιμπλε στην διαπραγμάτευση είχε ετοιμάσει μια ατιμωτική, εξευτελεστική συμφωνία για ταμείο 50 δισ. στο Λουξεμβούργο
Γαλλία και Ιταλία συνέβαλαν να μην υπάρξει ατιμωτική συμφωνία.
Οταν ο Γ. Βαρουφάκης μας μετέφερε μήνυμα Σόιμπλε “να τα βρούμε για να φύγετε από το ευρώ”, συνειδητοποίησα πλήρως το σχέδιο του αντίπαλου.
Η Καγκελάριος Μέρκελ δεν ήταν σ’ αυτόν τον σχεδιασμό.
Κόμμα διαμαρτυρίας η ΝΔ
Χαρακτήρισε “κόμμα διαμαρτυρίας” τη ΝΔ, προσθέτοντας ότι η αντιπολίτευση έχει ως βασικό χαρακτηριστικό την διαμαρτυρία και ότι έχει συνολική αντίθεση χωρίς στρατηγική και πως από την πρώτη στιγμή της εκλογής του Κυρ. Μητσοτάκη στη ΝΔ, ζητούν εκλογές. Τόνισε πως η κριτική είναι καλοδεχούμενη αλλά χρειάζεται και συναίσθηση ευθυνών. Απέκρουσε τις κατηγορίες για “βόλεμα” κομματικών, λέγοντας ότι “οι προηγούμενοι τις μοίραζαν εξόφθαλμα με το 4-4-2”, ενώ π.χ. η κυβέρνηση έκανε διαγωνισμό για τις θέσεις των διοικητών νοσοκομείων.
Για τη συμφωνία με Cosco
Αναφερόμενος στη συμφωνία με την COSCO, ο Αλέξης Τσίπρας χαρακτήρισε αδικαιολόγητο τον θόρυβο που έγινε παραμονή του ταξιδιού του στην Κίνα, καθώς δεν υπήρξαν αλλαγές στον νόμο και πως το κρίσιμο της διαπραγμάτευσης είχε τελειώσει έναν μήνα πριν. Επισήμανε ότι ο Θ. Δρίτσας στη συμφωνία προστάτευσε τις εργασιακές σχέσεις.
Για το Ελληνικό
Ο πρωθυπουργός τόνισε την προσπάθεια βελτίωσης των όρων των συμφωνημένων ιδιωτικοποιήσεων που βρήκε. Είπε ότι στο Ελληνικό το τίμημα είναι χαμηλό και πάει όλο στο χρέος, ωστόσο πέτυχε 1,2 δισ. άμεσες επενδύσεις, 2.000 στρέμματα πρασίνου, μείωση της δόμησης, ανοιχτό μέτωπο στην θάλασσα, διατήρηση των αθλητικών εγκαταστάσεων. Ανέφερε ότι η συμφωνία για το Ελληνικό δεν έχει καμία σχέση με αυτήν που βρήκε η κυβέρνηση.
«Ανοιγμα» σε Καραμανλή
Ως προς τις σχέσεις Ελλάδας-Κίνας, αναφέρθηκε στις κινήσεις που είχε κάνει ο πρώην Πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής. «Ο Καραμανλής είχε ανοίξει ένα μονοπάτι προς την Κίνα, τώρα αυτό γίνεται λεωφόρος, γιατί η στρατηγική της Κίνας για ταχύτερη μεταφορά των εμπορευμάτων στην Ευρώπη, συμπίπτει με την ελληνική στρατηγική για αξιοποίηση της γεωγραφικής μας θέσης» είπε.
“Η χώρα μας είναι σημαντικός διεθνής παίκτης”, υπογράμμισε και τόνισε, αναφερόμενος στις συναντήσεις που είχε εντός λίγων ημερών με Ομπάμα, Πούτιν, Σι Τζινπίνγκ, σημείωσε ότι “η Ελλάδα δεν είναι πια η χώρα της καρπαζιάς και το μαύρο πρόβατο της Ευρώπης”.
Η κυβέρνηση βρήκε το βηματισμό της
Οπως υποστήριξε η κυβέρνηση «έχει βρει τον βηματισμό της, λύνοντας τα προβλήματα συλλογικά».
Εχουμε λύσει χρόνια προβλήματα. Προχωρήσαμε ιδιωτικές επενδύσεις, ξεκολλήσαμε έργα με δημόσιο όφελος όπως τους πέντε οδικούς άξονες.
Δεν πρέπει να είναι ο στόχος μας να ανταγωνιστούμε σε επίπεδο φορολογίας και εργασιακού κόστους τη Βουλγαρία, αλλά πρέπει να δημιουργήσουμε ένα πιο φιλικό περιβάλλον σε επενδυτές, και ο αναπτυξιακός νόμος που δίνει ένα πρώτο διάστημα σταθερής φορολογίας είναι ένα πρώτο βήμα.
Πώς θα χαλαρώσει η φορολογία
Για την αντιμετώπιση του προβλήματος της οικονομίας πρέπει να κινηθεί η αγορά, να πάνε καλά -όπως πάνε- τα έσοδα, ώστε να χαλαρώσει η φορολογία, είπε ο Αλέξης Τσίπρας, προσθέτοντας ότι γίνονται συνεχείς παρεμβάσεις για την οικονομία.
Τα πλεονάσματα
Ως προς το θέμα των πλεονασμάτων υπογράμμισε πως το 3,5% του 2019 δεν είναι για να το διατηρήσουμε και πως καμία οικονομία δεν μπορεί να έχει συνέχεια τέτοια πλεονάσματα. Τόνισε ότι η κυβέρνηση είναι σε φάση διαπραγμάτευσης για μικρότερα πλεονάσματα.
Θέλουμε επενδύσεις, όχι πλιάτσικο
Τόνισε ότι η Ελλάδα έχει πλεονεκτήματα στην προσέλκυση επενδύσεων και πρέπει να δημιουργήσει και άλλα, μιλώντας για φιλικό περιβάλλον σε επενδυτές και για ταχύτερη δικαιοσύνη, για να σχολιάσει ότι χρειάζεται πραγματική δικαιοσύνη, “όχι σαν τις εικόνες ντροπής που είδαμε πρόσφατα”. Επίσης είπε ότι χρειάζεται καταπολέμηση της διαφθοράς και σταθερό φορολογικό περιβάλλον, το οποίο με τον αναπτυξιακό νόμο δίνεται για 12 χρόνια. Στοχεύουμε, τόνισε, σε επενδυτές που θα θα αφήσουν κάτι, δεν θα έρθουν για πλιάτσικο.
Έχουμε κάνει σφάλματα, άλλωστε και η Κριστίν Λαγκάρντ παραδέχτηκε ότι έχει κάνει, είπε ο πρωθυπουργός.
Για εκλογικό νόμο
Ο πρωθυπουργός απέκρουσε αιτιάσεις ότι η κυβέρνηση φέρνει αργά τον εκλογικό νόμο, εξηγώντας ότι προηγήθηκε η περυσινή διαπραγμάτευση, οι εκλογές, η πρώτη αξιολόγηση, και πως “τώρα είναι η ώρα να κουβεντιάσουμε τις μεγάλες μεταρρυθμίσεις και αλλαγές που χρειάζεται ο τόπος”. Σημείωσε ότι η απλή αναλογική είναι πάγια θέση της Αριστεράς και ότι έχει κλείσει ο κύκλος της Μεταπολίτευσης με κόμματα του 40%-45%.
Ανέφερε ότι τα κόμματα της κεντροαριστεράς στις εκλογές του Σεπτέμβρη έλεγαν ότι δεν μπαίνουν σε κυβέρνηση χωρίς τη ΝΔ και τους έστειλε μήνυμα ενόψει της ψήφισης του εκλογικού νόμου, τονίζοντας πως “η ψήφιση του εκλογικού νόμου είναι ιστορική πρόκληση” και ότι “σε λίγο καιρό κανείς δεν θα θυμάται τι είχε στο μυαλό της η κ. Γεννηματά, αλλά ποια είναι η τοποθέτηση της σε σχέση με όσα έλεγε λίγο καιρό πριν”. Θεωρώ, συμπλήρωσε, αδικαιολόγητη μια τέτοια στάση πλήρους άρνησης.
Ανέφερε ότι χρειάζεται απλή αναλογική για να έχει δημοψηφισματικό χαρακτήρα η συνταγματική αναθεώρηση, ότι έχει κόστος και πως όμως εντάσσεται σε ένα συνολικό όραμα που έχει για τις μεγάλες αλλαγές που χρειάζεται ο τόπος.
Αν δεν περάσει ο εκλογικός νόμος θα πάρουμε τις 50 έδρες
Είπε ότι δεν γνωρίζει αν θα συγκεντρωθούν 200 ψήφοι και πως “εμείς κάνουμε το καθήκον μας”. Σημείωσε ότι δεν αλλάζει η θέση για κατάργηση του μπόνους των 50 εδρών και ότι δεν κάνει μικροϋπολογισμούς η κυβέρνηση, αλλά ότι πάει τον κοινό παρονομαστή των συζητήσεων που έγιναν με τα άλλα κόμματα: Κατάργηση μπόνους και ψήφο στα 17.
Αν δεν ψηφιστεί ο νέος εκλογικός νόμος θα πάρουμε τις 50 έδρες, γιατί εμείς θα τις πάρουμε»
Δεν αποκλείω μείωση του 3%
Ανέφερε ότι δεν έχει δογματική προσέγγιση για το κατώφλι του 3%, ότι αν συμφωνούσαν και άλλοι μπορεί να το μείωναν, για να προσθέσει ότι όμως δεν το βλέπει πιθανόν να αλλάξει, αν και δεν το αποκλείει και ότι πάντως δεν είναι αυτό το βασικό θέμα.
Σημείωσε ότι η κυβέρνηση δεν συνυπολογίζει τις ψήφους της ΧΑ και πως θέλει να πείσει τα κόμματα του δημοκρατικού χώρου, υπογραμμίζοντας: “Αν δεν ψηφίσουν θα είναι ιστορικός αυτοχειριασμός και δημοκρατικό ατόπημα” και προσθέτοντας πως το ίδιο λάθος έκανε η αριστερά το 1989.
Το σοβαρό επεισόδιο με την Τουρκία
Πέρυσι δεν φθάσαμε κοντά σε νέα Ίμια, ήταν σοβαρό το γεγονός, αλλά δεν φθάσαμε κοντά σε νέο επεισόδιο, ήταν κάποιοι πρόσφυγες που έφθασαν σε νησί και εκατέρωθεν υπήρχαν σκάφη της ακτοφυλακής, ελληνικά και τουρκικά. Τελικά έπεσαν στην θάλασσα προς την ελληνική πλευρά και τους περισυλλέξαμε.
Ήταν οι ώρες που ψηφίζαμε στην Βουλή την συμφωνία και νομίζοντας ότι θα υπήρχαν λίγες ώρες ανάπαυσης και σε μερικές ώρες ήμασταν πάλι στο πόδι.
Καλά κάναμε και ζητήσαμε να έρθει το ΝΑΤΟ στο Αιγαίο
Καλά κάναμε και ζητήσαμε την συνδρομή του ΝΑΤΟ, στις δύσκολες στιγμές για την χώρα αφήνεις στην άκρη τις όποιες ιδεοληψίες σου.
Με την παρουσία του ΝΑΤΟ περιορίστηκαν οι προσφυγικές ροές, και υπάρχουν ζητήματα στην άλλη πλευρά.
“Σεβόμαστε τη δικαιοσύνη, αλλά όχι τους επίορκους δικαστικούς”
Αναφερόμενος στις εξελίξεις με την υπόθεση Siemens, ο Αλέξης Τσίπρας σημείωσε ότι “σεβόμαστε τη δικαιοσύνη, αλλά όχι τους επίορκους δικαστικούς”.
Συγκεκριμένα, είπε ότι “ο κόσμος καταλαβαίνει ότι η χώρα περνάει δύσκολα, θα υποστούμε ενδεχομένως και θυσίες με μια προοπτική, αλλά αυτό που δεν μπορεί να δεχτεί ο κόσμος είναι τη μεγάλη αδικία: κάποιοι να περνάνε ζάχαρη κι ο κόσμος να πληρώνει, και κάποιοι να τα έχουν κάνει πλακάκια με κάποιους επίορκους δικαστικούς και να μην αποδίδεται δικαιοσύνη σε αυτόν τον τόπο”.
Είπε ότι ‘η Siemens παντού διέφθειρε, αλλά κάποιοι μπήκαν στην φυλακή, κάποιοι πλήρωσαν”, ενώ “στην Ελλάδα το παλιό πολιτικό σύστημα είχε 2% στα ‘μαύρα ταμεία’ και κανένας δεν έχει πληρώσει και κάποιοι τα κάνουν πλακάκια για να αναβάλλονται οι δίκες”. “Ε αυτό πρέπει να σταματήσει”, σημείωσε και πρόσθεσε: “Όλοι σεβόμαστε τη δικαιοσύνη, τον θεσμό, τη λειτουργία του, την αυτονομία του, όχι τους επίορκους δικαστικούς όμως, και κάποιοι πρέπει να πουν τη γλώσσα της αλήθειας και να λειτουργήσουν με μια προοπτική αυτοκάθαρσης”.
Απομονώθηκε το ΔΝΤ
Είχαμε σημαντικές νίκες αλλά και υποχωρήσεις. Το ΔΝΤ απομονώθηκε. Έτσι είναι η ζωή, το θέμα είναι να μην χάσεις τον προσανατολισμό σου.
Δεν έχω πια την «ερωτική σχέση» που είχα με τον κόσμο
Η επαφή μου με τον κόσμο δεν έχει αλλάξει. Βεβαίως δεν είναι η “ερωτική σχέση” όταν ήμασταν στην αντιπολίτευση, αλλά η σχέση υπάρχει. Θα κερδίσουμε αυτόν τον κόσμο με τα αποτελέσματα της πολιτικής μας, το φθινόπωρο του ’19.
Ο κόσμος καταλαβαίνει ότι η χώρα περνάει δύσκολα, ο κόσμος δεν ανέχεται την αδικία.
Κάποιοι τα κάνουν πλακάκια για να αναβάλλονται οι δίκες. Κάποιοι πρέπει να πουν την γλώσσα της αλήθειας και να λειτουργήσουν με λογική αυτοκάθαρσης.
Για τις τηλεοπτικές άδειες
Κανείς δεν κατάφερε να ακουμπήσει το δάχτυλό του “επί τον τύπο των ήλων”.
Το “τέσσερις άδειες” προέκυψε από την προσπάθεια να δημιουργηθεί ένα υγιές περιβάλλον.
Είπαμε ότι η διαφημιστική πίτα είναι περίπου 200 εκ. ευρώ ετησίως. Ένα κανάλι για να μπορέσει να λειτουργεί και με τον αριθμό των εργαζομένων, κοστίζει γύρω στα 150 εκατομμύρια. Από εκεί βγήκε το “τέσσερα”.
Ένα μεγάλο κανάλι έχει μετόχους που δεν μπορούν να βάλουν ούτε ένα ευρώ.
Μακριά από μας η κατηγορία ότι θέλουμε να φιμώσουμε ή να ελέγξουμε.
Τις άδειες θα τις πάρουν αυτοί που θα πληρώσουν περισσότερο, αρκεί να έχουν φορολογική και τραπεζική ενημερότητα και να τηρούν τους νόμους.
Επιδιώκουμε να μην υπόκειται η άδεια ενός καναλιού στην διαπλοκή του με την εξουσία.
Όλοι σήμερα είναι παράνομοι και δεν είναι βιώσιμα τα σχήματα.
Σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες πλην Ιταλίας λόγω Μπερλουσκονισμού, είναι περιορισμένος ο αριθμός πανεθνικής εμβέλειας.