«Νομίζω ότι ξέφυγε και νομίζω ότι δεν το πήρε χαμπάρι ο πρωθυπουργός», είπε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Γιώργος Δημαράς, σχετικά με τη διάταξη που επιτρέπει τη συμμετοχή πολιτικών προσώπων σε υπεράκτιες εταιρείες.
Μιλώντας στα Παραπολιτικά 90.1, ο προερχόμενος από τους Οικολόγους βουλευτής, σημείωσε μεταξύ άλλων: «Εγώ αυτό που δεν μπορώ να κατανοήσω είναι ποιος σκέφτηκε και έβαλε αυτή τη διάταξη στο νόμο. Ποιος υπουργός;».
Και συνέχισε: «Εγώ εκείνο που περίμενα στα αντίστοιχα τμήματα της ΚΟ που ασχοληθήκαμε με το νομοσχέδιο κάποιος να μας πει ότι ξέρετε μας ζητάνε οι δανειστές να βάλουμε αυτό τον όρο και να το συζητήσουμε. Δεν συζητήθηκε! Αυτό κάνει πολύ κακό και στην Αριστερά και στην κυβέρνηση και στη χώρα. Η Αριστερά πρέπει να αποδεικνύει κάθε μέρα στην πράξη ότι κάνει έντιμη διαχείριση, ότι είναι οικονομικά με τους αδύναμους, ότι είναι ικανή να λύσει προβλήματα, ότι είναι ανεξάρτητη και ότι υπερασπίζεται το δημόσιο συμφέρον. Αυτά τα ζητήματα ηθικής μας βλάπτουν και εγώ αυτές τις αρχές της ηθικής και της έντιμης διαχείρισης θα τις υπερασπιστώ ανεξαρτήτως εάν κάποιους θα τους στενοχωρήσω.
Ζητώ συγνώμη αλλά στο χρόνο αυτό που υπήρχε πραγματικά δώσαμε το βάρος σε άλλα άρθρα και δεν το είδα αυτό και μάλιστα όπως είναι διατυπωμένο σε μια γρήγορη ανάγνωση δεν το βλέπεις γιατί δεν μιλάει για off shore… Εγώ για αυτό το άρθρο λέω συγνώμη γιατί εγω πολεμώ τις off shore γιατί είναι διεθνής γάγγραινα, είναι φορολογικοί παράδεισοι, καλύπτουν το μαύρο χρήμα, αποσταθεροποιούν χώρες και πρέπει να βρούμε συμφωνίες διεθνείς να τις καταργήσουμε τις off shore. Δεν μπορούμε εμείς τώρα εδώ εμμέσως να φέρουμε τέτοια άρθρα. Νομίζω ότι ξέφυγε και νομίζω ότι δεν το πήρε χαμπάρι ο πρωθυπουργός».
«Να αποσυρθεί αμέσως»
Για το τι θα πρέπει να γίνει τώρα είπε: «Ο υπουργός που το έφερε έχει ευθύνη και νομίζω ότι αυτό πρέπει να το αποσύρουμε συντόμως, αμέσως. Πρέπει να έρθει αυτήν την εβδομάδα μια τροπολογία στη Βουλή, να μην αφήσουμε καθόλου χρόνο και να μην επιτρέψουμε και την αναδρομική ισχύ του. Ζητώ συγνώμη γιατί ήταν ένα άρθρο το οποίο δεν το πρόσεξα, ήταν πολλές οι σελίδες λίγος ο χρόνος μεγάλη η πίεση σε εμένα και συναισθηματική γιατί πολλά έχουμε απολέσει ως χώρα αυτά τα χρόνια και βλέπεις μια διαρκή εξάρτηση μέχρι αναξιοπρέπεια. Υποταγή σε μεγάλες δυνάμεις, σε πολυεθνικές…»
Στο ερώτημα αν φανταζόταν ποτέ ότι θα τα ψήφιζε όλα αυτά απάντησε: «Όχι δεν το φανταζόμουν. Δεν φανταζόμουν ότι θα φτάναμε σε αυτό το σημείο, ήξερα ότι θα κάναμε συμβιβασμούς, ήξερα ότι παίρνοντας τη διαχείριση του συστήματος γιατί στην κατάσταση που είναι η χώρα θα κάνουμε χοντρο-συμβιβασμούς αλλά δεν φανταζόμουνα ότι θα φτάσουμε τόσο πολύ να χάσουμε την αξιοπρέπειά μας κάνοντας συνδιοίκηση σχεδόν σε όλη την ακίνητη περιουσία, σε λειτουργούσες επιχειρήσεις».
Και τέλος, στο ερώτημα γιατί τελικά τα ψήφισε, γιατί δεν παραιτήθηκε ή γιατί δεν καταψήφισε απάντησε: «Πρέπει να συνεκτιμούμε όλους τους παράγοντες και επειδή ειπώθηκε ότι «ο Δημαράς μπορεί να έμεινε για το μισθό του βουλευτή» να σας πληροφορήσω ότι το 50% το δίνω στους Οικολόγους, ένα μέρος στο ΣΥΡΙΖΑ, ότι δεν έχω αστυνομικούς, καλύπτω τις δαπάνες μου. Δεν είναι οικονομικό το ζήτημα, είναι θέμα ηθικής τάξεως και ξέρουμε ότι η παραίτηση αυτή τη στιγμή δύο –τριών βουλευτών ή καταψήφιση θα έπρεπε να ρίξει την κυβέρνηση, να μην έχεις αξιολόγηση σε αυτά που ελπίζουμε ότι η χώρα πλέον μπορεί να σταθεροποιήσει μια κατάσταση οικονομική και να αρχίζει να ανακάμπτει και να ανακτήσουμε την αξιοπρέπειά μας. Αυτή η λογική κυριάρχησε σε εμένα όπως νομίζω και η πλειοψηφία των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ κάνανε κάτι που δεν το πιστεύανε, είναι έξω από τη λογική τους».