Κάτι παραπάνω από σίγουρη ήταν η παραίτηση του γενικού γραμματέα Πρώτης Υποδοχής, μετά τις αποκαλύψεις στις οποίες προέβη, αλλά και κατόπιν της συνεχιζόμενης δυσκολίας που αντιμετωπίζει, καθώς δεν μπορεί να πάρει τις απαραίτητες αποφάσεις.
Σε συνέντευξή του στο Βήμα FM, ο κ. Βουδούρης χαρακτήρισε τις δομές φιλοξενίας προσφύγων και μεταναστών «ακυβέρνητες», ενώ ανέφερε πως δεν έχει κανένα δικαίωμα να τοποθετεί Διοικητές, στα νησιά που έχουν τη μεγαλύτερη ανάγκη, καθώς, δεν του το έχει εκχωρήσει ο κ. Μουζάλας, με τον οποίο, όπως κατήγγειλε, προσπαθεί να επικοινωνήσει εδώ και δύο μήνες.
Μάλιστα προχώρησε στην αποκάλυψη πως η Νορβηγία ξοδεύει λιγότερα ανά πρόσφυγα, απ’ ότι η Ελλάδα, τονίζοντας μάλιστα, ότι σε σύγκριση πληθυσμών, η Νορβηγία έχει δεχτεί περισσότερους: «Η Νορβηγία έχει περισσότερους πρόσφυγες συγκριτικά με τον πληθυσμό της, από ότι έχουμε εμείς. Πόσο ξοδεύει η Νορβηγική κυβέρνηση, ανά πρόσφυγα και ανά έτος; Ξοδεύει λιγότερο, από τα χρήματα που ξοδεύουμε εμείς. Το μέσο κόστος ενός πρόσφυγα στη Νορβηγία, ανά έτος, είναι της τάξεως των 12.000 (ευρώ). Στην Ελλάδα είναι 15.000», δήλωσε.
Υπό αυτά τα σοβαρότατα δεδομένα, λίγο νωρίτερα, ο κ. Βουδούρης είχε δηλώσει στον ΣΚΑΙ πως είναι «πιο έντιμο να υποβάλω την παραίτησή μου», σημειώνοντας πως υπάρχει ζήτημα στις σχέσεις του με τον κ. Μουζάλα. Σε επιστολή του προς τον υπουργό, αφού με προσεκτικές διατυπώσεις του επισημαίνει ότι ακόμη δεν έχει εκδοθεί η υπουργική απόφαση με την οποία θα του εκχωρηθούν επισήμως αρμοδιότητες σύμφωνα με το νόμο, ο κ.Βουδούρης σημειώνει ότι πλέον οι συνθήκες είναι δραματικές, όχι μόνο για τους πρόσφυγες, αλλά και τις τοπικές κοινωνίες «και τη χώρα μας συνολικά».
Ο κ. Βουδούρης επισημαίνει επίσης ότι οι δύσκολες καιρικές συνθήκες του χειμώνα πλησιάζουν ενώ το πολιτικό γραφείο του κ.Μουζάλα, που διαχειρίζεται αυτά τα ζητήματα, δεν έχει ακόμη καταλήξει για το μέλλον των δομών φιλοξενίας, παρά τις εισηγήσεις τις οποίες η Γενική Γραμματεία Υποδοχής σε συνεργασία με την Ύπατη Αρμοστεία για τους πρόσφυγες θέτουν στη διάθεση του αναπληρωτή υπουργού από τον Ιούλιο. Στην ίδια επιστολή, που απεστάλη στις 8 Σεπτεμβρίου και παραμένει χωρίς απάντηση, ο κ.Βουδούρης προβλέπει επίσης ότι «η απειλή δυσμενών εξελίξεων σε σχέση με την Τουρκία, είναι ορατή». O κ.Βουδούρης κλείνει την επιστολή σημειώνοντας ότι είναι έτοιμος να υποβάλλει την παραίτησή του στον πρωθυπουργό.
Δεκτή έκανε την παραίτηση Βουδούρη ο Αλ.Τσίπρας
Το απόγευμα της Τρίτης έγινε γνωστό ότι ο πρωθυπουργός Αλέξης τσίπρας έκανε δεκτή την παραίτηση του γενικού γραμματέα Πρώτης Υποδοχής και Ταυτοποίησης Οδυσσέα Βουδούρη.
Ο Οδυσσέας Βουδούρης ανέλαβε τη θέση του Γενικού Γραμματέα τον Απρίλιο στην ομώνυμη Γενική Γραμματεία που τότε συστάθηκε με τον νόμο 4375/2016. Ωστόσο έκτοτε δεν έχει επισήμως αναλάβει αρμοδιότητες εφόσον ο αρμόδιος αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γιάννης Μουζάλας δεν έχει υπογράψει το σχετικό ΦΕΚ.
Μάλιστα ο αναπληρωτής υπουργός με έγγραφό του προς το γραφείο του Γενικού Γραμματέα στις 3 Αυγούστου ζητά από τον Οδυσσσέα Βουδούρη να τον ενημερώνει για κάθε του απόφασή του ώστε να τις εγκρίνει, εως την έκδοση του σχετικού ΦΕΚ.
Η επιστολή του κ. Βουδούρη προς τον Γιάννη Μουζάλα, μεταξύ άλλων, αναφέρει:
«Η Γενική Γραμματεία Υποδοχής, βάσει του Νόμου 4375/2016, έχει την ευθύνη, υπό την εποπτεία του αρμόδιου υπουργού, να συντονίζει και να μεριμνά για την εύρυθμη λειτουργία όλων των δομών φιλοξενίας προσφύγων. Στο πλαίσιο αυτό έχουμε, οι συνεργάτες μου και εγώ, να παρουσιάσουμε ένα σημαντικό έργο. Οι δράσεις των πρώτων πέντε μηνών καταγράφονται σε ένα τεύχος, το οποίο θα σου σταλεί τις επόμενες μέρες.
Ολες αυτές οι δράσεις επιτεύχθηκαν υπό εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες καθότι δεν έχει ακόμα εκδοθεί η υπουργική απόφαση η οποία εκχωρεί στον Γενικό Γραμματέα τη δυνατότητα ανάληψης αποφάσεων. Συμπληρωματικά, με επιστολή σου της 3ης Αυγούστου 2016, μου ζήτησες εγγράφως να απέχω από κάθε απόφαση. Επίσης, δεν έχουν εφαρμοστεί οι βασικές διατάξεις του Νόμου, οι οποίες αφορούν τόσο στη διοίκηση των φορέων που υπάγονται στην ΓΓΥ όσο και των περιφερειακών δομών της.
Αγαπητέ Γιάννη,
σήμερα πλέον καθίσταται επικίνδυνο να προχωρήσουμε χωρίς την άμεση εφαρμογή των οργανωτικών μέτρων που προβλέπει ο Νόμος. Οι συνθήκες είναι δραματικές, όχι μόνο για τους πρόσφυγες και τις τοπικές κοινωνίες, αλλά και για τη χώρα μας συνολικά. Οι δύσκολες καιρικές συνθήκες του χειμώνα πλησιάζουν, ενώ το πολιτικό σου γραφείο, που διαχειρίζεται τα θέματα αυτά, δεν έχει ακόμα καταλήξει για το μέλλον των δομών, παρά τις εισηγήσεις τις οποίες η ΓΓΥ σε συνεργασία με την Υπατη Αρμοστεία για τους Πρόσφυγες θέτουν στη διάθεσή σου από τον Ιούλιο. Η απειλή δυσμενών εξελίξεων, σε σχέση με την Τουρκία, είναι ορατή.
Η πολιτική η οποία χαράχτηκε από την κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό τον περασμένο Μάρτιο είναι σωστή. Δεν μπορεί όμως να καρποφορήσει με το υπάρχον έλλειμμα σε οργανωτικό και διαχειριστικό επίπεδο. Η καθυστέρηση της εφαρμογής του Νόμου 4375/2016 ενδέχεται να αποβεί ολέθρια. Επιβάλλεται η άμεση εφαρμογή των βασικών διατάξεών του, ήτοι:
♦Υπαγωγή όλων των δομών στην Υπηρεσία Υποδοχής και Ταυτοποίησης της Γενικής Γραμματείας Υποδοχής, βάσει του Αρ. 8, Παρ. 3, 4 και 5 του Ν. 4375/2016.
♦Διορισμό διευθυντών στις ανοιχτές δομές, βάσει του Αρ. 11, Παρ. 5 του Ν. 4375/2016.
♦Διορισμό διοικητών στα Κέντρα Υποδοχής και Ταυτοποίησης, βάσει του Αρ. 11, Παρ. 2 του Ν. 4375/2016.
♦Διορισμό διευθυντή Υπηρεσίας Υποδοχής και Ταυτοποίησης, βάσει του Αρ. 11, Παρ. 1 του Ν. 4375/2016 και βάσει των υποψηφιοτήτων που έχουν ήδη κατατεθεί από τον Ιούνιο.
♦Διορισμό διευθυντή Διεύθυνσης Υποδοχής, βάσει του Αρ. 29, Παρ. 1 του Ν. 4375/2016.
♦Ανάθεση αρμοδιοτήτων στον Γενικό Γραμματέα Υποδοχής, βάσει των Αρ. 49 και Αρ. 50 του ΠΔ 63/2005.
Επισημαίνω ότι οι παραπάνω ενέργειες δεν έχουν δημοσιονομικό κόστος. Αντιθέτως, μεταξύ άλλων θετικών επιπτώσεων, θα βελτιώσουν την αξιοποίηση των κοινοτικών πόρων για το «προσφυγικό». Τολμώ να πω ότι, σήμερα στο θέμα αυτό, δεν υπάρχει τίποτα πιο επαναστατικό από το να εφαρμόσουμε απλά τον νόμο.
Σε αντίθετη περίπτωση, ο σκοπός της αποστολής που μου ανέθεσε ο Πρωθυπουργός και περιέχεται στο γράμμα και το πνεύμα του Νόμου, που ψηφίστηκε κατεπειγόντως πριν από πέντε μήνες, εκ των πραγμάτων αναιρείται.
Στην περίπτωση αυτή, έχοντας εξαντλήσει ευσυνείδητα τα περιθώρια συνεισφοράς μου, θα οδηγηθώ να υποβάλω την παραίτησή μου στον Πρωθυπουργό.
Αναμένοντας τις ενέργειές σου, με εκτίμηση
Ο Γενικός Γραμματέας Υποδοχής, Οδυσσέας Βουδούρης»