ΚΕΑ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: Στο Περιφερειακό Συνέδριο Θεσσαλίας μίλησε η Θεανώ Φωτίου, που αναφέρθηκε στις ενέργειες της κυβέρνησης για στήριξη των ευπαθών ομάδων και ανέφερε στοιχεία για το Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης (keaprogram.gr).
Μεταξύ άλλων στην ομιλία της είπε:
«Στόχος της κυβέρνησής μας αποτελεί η έξοδος της χώρας από την κρίση με τρόπο που δεν θα οδηγήσει στην επανάληψη της ίδιας οδυνηρής ιστορικής εμπειρίας. Αντιμετωπίζουμε τις βαθύτερες αιτίες και όχι μόνο τα συμπτώματα. Ανάπτυξη για μας σημαίνει ανάπτυξη κοινωνικά δίκαιη, κοινωνικά αποδεκτή, κοινωνικά ανταποδοτική. Ανάπτυξη για τους πολλούς, με σεβασμό στο περιβάλλον και στις εργασιακές σχέσεις, με την ανάπτυξη ενός ισχυρού κράτους κοινωνικής προστασίας», τόνισε η Αναπληρώτρια Υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Θεανώ Φωτίου, κατά την ομιλία της στο 4ο Περιφερειακό Συνέδριο για την Παραγωγική Ανασυγκρότηση που πραγματοποιείται στη Λάρισα.
Όπως υπογράμμισε η κα. Φωτίου «δημιουργούμε ένα σύγχρονο αλληλέγγυο και διαφανές κράτος πρόνοιας, βασιζόμενοι σε πρωτοποριακές πολιτικές που θα υλοποιούνται από δύο πυλώνες, τα Κέντρα Κοινότητας (μέρος του εθνικού μηχανισμού) και τον ενιαίο φορέα κοινωνικών επιδομάτων, τον ΟΠΕΚΑ που αντικαθιστά τον ΟΓΑ. Μακριά από την επιδοματική και ιδρυματική λογική του μεταπολεμικού «Κράτους Πρόνοιας», η κυβέρνηση χτίζει ένα κοινωνικά αλληλέγγυο κράτος με διαφάνεια και ισχυρές δομές κοινωνικής προστασίας και καινοτόμες παρεμβάσεις».
Η θέση της Θεσσαλίας στο νέο υπόδειγμα ανάπτυξης:
Α. ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΗΣ ΦΤΩΧΕΙΑΣ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΜΕΣΩΝ ΑΝΑΓΚΩΝ
1. Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης (ΚΕΑ): Το 7,3% του πληθυσμού, δηλαδή 53.537 άτομα, είναι ενταγμένο στο πρόγραμμα με άθροισμα μηνιαίας επιδοματικής ενίσχυσης 5.388.550 €.
‘Άμεση είναι η διασύνδεση δικαιούχων ΚΕΑ με προγράμματα και υπηρεσίες όπως τα χαμηλά τιμολόγια για ηλεκτρικό ρεύμα και νερό, η ένταξη παιδιών σε βρεφονηπιακούς σταθμούς, η δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη κλπ. Το 10% των ανέργων-δικαιούχων του ΚΕΑ θα μπουν στην αγορά εργασίας, με προγράμματα του ΟΑΕΔ. Αυτό σημαίνει εκατοντάδες νέες θέσεις εργασίας στην Περιφέρεια.
[irp posts=”153984″ name=”ΚΕΑ-keaprogram: Τα SOS των αιτήσεων”]
2. Σχολικά γεύματα: Θα καλυφθούν οι ανάγκες σίτισης σε 55 δημοτικά σχολεία, όπου θα διανεμηθούν συνολικά 8.268 ζεστά γεύματα.
3. Ταμείο Ευρωπαϊκής Βοήθειας προς τους Απόρους: Μετά τη διασύνδεση του ΚΕΑ με το ΤΕΒΑ οι ωφελούμενοι στην Περιφέρεια Θεσσαλίας αυξάνονται από 17.433 σε 37.734 νοικοκυριά.
Β. ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΟ ΔΙΚΤΥΟ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ
Κέντρα Κοινότητας: Στη Θεσσαλία Λειτουργούν σήμερα 3 Κέντρα Κοινότητας και μέχρι το τέλος του 2017 θα λειτουργήσουν 20 ακόμη, για την υποδοχή, εξυπηρέτηση και διασύνδεση όλων των πολιτών με κοινωνικά προγράμματα και υπηρεσίες (Δήμων, Δημόσιων Φορέων, εθελοντικών οργανώσεων).
Γ. ΠΑΙΔΙΚΗ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ
Βρεφονηπιακοί σταθμοί: Διαρκής διεύρυνση του αριθμού των παιδιών : 108.000 το 2017 σε σχέση με τις περίπου 80.000 του 2015. Μέσα στο 2018, στην περιφέρεια της Θεσσαλίας, θα επιδοτηθούν 19 δήμοι με σκοπό τη λειτουργία 31 νέων δομών, που θα καλύψουν 775 νέες θέσεις παιδιών, με κόστος εξοπλισμού 1.550.000 €.
Δ. ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΡΟΜΑ
Στη Θεσσαλία υπάρχουν συνολικά 14 οικισμοί Ρομά, με πληθυσμό περίπου 15.000 άτομα. Προβλέπονται παρεμβάσεις όπως στεγαστική υποστήριξη με την ανάπτυξη οικιστικών συγκροτημάτων ή αντικατάσταση παραπηγμάτων με οικίσκους, επιδότηση ενοικίου για νέες οικογένειες, δράσεις για την προώθηση στην απασχόληση με κατάρτιση, επαγγελματική εκπαίδευση κλπ.
Στην Θεσσαλία, η κατάσταση του πληθυσμού Ρομά, χρειάζεται παρεμβάσεις βελτίωσης σε όλους τους τομείς, που θα εξειδικευτούν μέσω των Τοπικών Σχεδίων Δράσης, που καλούνται να εκπονήσουν και να αποστείλουν στην Ειδική Γραμματεία Κοινωνικής Ένταξης των Ρομά, οι αρμόδιοι Δήμοι Σοφάδων, Καρδίτσας, Τύρναβου, Τρικάλων, Βόλου και Λάρισας, ανάλογα με τις ανάγκες, που θα διαπιστώσουν.
ΚΕΑ: ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ