Συντάξεις Σεπτεμβρίου 2019, ΚΕΑ Αυγούστου, ΟΠΕΚΑ Α21 : Οι καταβολές των πληρωμών.
Στις 27-28 Αυγούστου θα γίνει η πληρωμή του Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης.
Η προπληρωμένη τραπεζική κάρτα του δικαιούχου μπορεί να χρησιμοποιηθεί χωρίς κανένα περιορισμό για οποιαδήποτε αγορά, συμπεριλαμβανομένων των ηλεκτρονικών αγορών.
Συντάξεις: Πλαφόν 4.608 ευρώ με τροπολογία
Η πληρωμή γίνεται με πίστωση εξ ημισείας στο λογαριασμό και στην προπληρωμένη κάρτα αγορών, στις περιπτώσεις που το συνολικό καταβαλλόμενο ποσό είναι ίσο με ή υπερβαίνει τα 100 ευρώ ανά μήνα. Η προπληρωμένη τραπεζική κάρτα του δικαιούχου μπορεί να χρησιμοποιηθεί, χωρίς κανέναν περιορισμό για οποιαδήποτε αγορά, συμπεριλαμβανομένων των ηλεκτρονικών αγορών.
Συντάξεις
Αρχίζει από τις 27 Αυγούστου 2019 η καταβολή των συντάξεων.
Αναλυτικά, οι ημερομηνίες για κάθε Ταμείο:
Οι προσωρινές συντάξεις Ενόπλων Δυνάμεων, Σωμάτων Ασφαλείας και Πυροσβεστικού Σώματος του Σεπτεμβρίου 2019 θα καταβληθούν την Πέμπτη 29 Αυγούστου 2019
Το Δημόσιο θα καταβάλει τις συντάξεις την Πέμπτη 29 Αυγούστου 2019
Το ΙΚΑ (ika.gr) θα καταβάλει τις συντάξεις Σεπτεμβρίου 2019 την Πέμπτη 29 Αυγούστου 2019
Ολες οι ειδήσεις από το tilegrafimanews.gr
Επίδομα ΟΑΕΔ 5 ευρώ/ώρα σε άνεργους – Τα υπόλοιπα επιδόματα
Το ΝΑΤ (nat.gr) θα καταβάλει τις συντάξεις την Πέμπτη 29 Αυγούστου 2019
Ο ΟΑΕΕ (oaee.gr) θα καταβάλει τις συντάξεις την Τρίτη 27 Αυγούστου 2019
Ο ΟΓΑ (oga.gr) θα καταβάλει τις συντάξεις την Τρίτη 27 Αυγούστου 2019
Το ΕΤΑΑ (μη Μισθωτών) θα καταβάλει τις συντάξεις την Τρίτη 27 Αυγούστου 2019
Ο ΟΠΕΚΑ (opeka.gr) θα καταβάλει τις συντάξεις των Ανασφάλιστων Υπερηλίκων την Τρίτη 27 Αυγούστου 2019
Τα υπόλοιπα ταμεία του ΕΦΚΑ (Μισθωτών) θα καταβάλουν τις συντάξεις την Πέμπτη 29 Αυγούστου 2019
ΟΠΕΚΑ Α21
Μεταξύ 25 και 26 Σεπτεμβρίου αναμένεται να καταβάλει ο ΟΠΕΚΑ την τέταρτη μηνιαία δόση (Ιουλίου – Αυγούστου) του επιδόματος του παιδιού για το 2019 στους δικαιούχους.
Ο ΟΠΕΚΕΠΕ (opekepe.gr) ανακοίνωσε πως προχώρησε σε πληρωμές περίπου 4,3 εκ. ευρώ προς τους αγρότες.
Επιστροφή χρημάτων για συντάξεις – Τι ψηφίστηκε
Προνοιακά επιδόματα
Στις 26 Αυγούστου θα πιστωθεί η δόση για τα προνοιακά, αναπηρικά και διατροφικά επιδόματα.
Συντάξεις: Οι αλλαγές μετά το νόμο Κατρούγκαλου
Η θεραπεία των αδικιών του νόμου Κατρούγκαλου σε σχέση με την ανταποδοτικότητα εισφορών – παροχών, η ψηφιοποίηση των συντάξεων, η μείωση των εισφορών και η βελτίωση της εξυπηρέτησης των ασφαλισμένων περιλαμβάνονται στις προτεραιότητες που πρέπει να υλοποιήσει η νέα ηγεσία του υπουργείου εργασίας εντός του επομένου εξαμήνου. Όπως έχει επισημανθεί, εδώ και τρία χρόνια που εφαρμόζεται ο νόμος οι συντελεστές αναπλήρωσης στο ανταποδοτικό σκέλος της παροχής ευνοούν τους χαμηλόμισθους με λίγα χρόνια ασφάλισης ενώ ζημιώνουν όσους έχουν καταβάλλει εισφορές για περισσότερα χρόνια. Η τελική σύνταξη είναι μειωμένη έως και 40% σε σχέση με αυτή που θα λάμβανε ο ασφαλισμένος με το προηγούμενο καθεστώς ακόμα κι αν έχει παραμείνει υποχρεωτικά στο σύστημα για 40 έτη. Αυτό σημαίνει ότι περίπου 200.000 νέοι συνταξιούχοι που συνταξιοδοτήθηκαν μετά τις 13/5/2016 (νόμος Κατρούγκαλου) έλαβαν ‘κουτσουρεμένες’ συντάξεις έως και 465 ευρώ τον μήνα.
Το σχέδιο της νέας ηγεσίας του υπουργείου εργασίας (Βρούτσης, Μηταράκης) προβλέπει αλλαγή των συντελεστών αναπλήρωσης προκειμένου να ενισχυθεί η ανταποδοτική σχέση εισφορών – παροχών. Έμφαση θα δοθεί στο πεδίο 25 έως 38 έτη ασφάλισης όπου εντοπίζονται οι μεγαλύτερες αδικίες. Ωστόσο παρέμβαση αναμένεται και στις συντάξεις με 15-25 χρόνια ασφάλισης καθώς η απόδοση που λαμβάνουν έναντι των εισφορών που έχουν καταβάλλει αγγίζει το 180%, αναφέρει το protothema.gr.
Σε ποιους κλάδους όμως παρατηρούνται οι πιο έντονες οι ανισότητες;
«Η μεγαλύτερη αδικία εντοπίζεται στους νέους συνταξιούχους μηχανικούς, γιατρούς, δικηγόρους αλλά και εμπόρους οι οποίοι φτάνουν συνήθως στα 40 χρόνια ασφάλισης, με υψηλές αποδοχές —σημειώνει ο πρώην υπουργός Εργασίας Γιώργος Κουτρουμάνης— Σ’ αυτά τα ταμεία οι απώλειες ανέρχονται έως και σε 38%. Ακολουθούν οι δημόσιοι υπάλληλοι. Οι νέες συντάξεις για την πλειοψηφία του δημοσίου κινούνται γύρω στα 900 ευρώ. Ανισότητα επικρατεί και στον ιδιωτικό τομέα καθώς χαμένοι βγαίνουν όσοι έχουν ασφαλιστικό βίο πάνω από 20 χρόνια. Σε βάθος 5ετίας οι διαφορές θα είναι ακόμη μεγαλύτερες εις βάρος των νέων συνταξιούχων.»
Ενδεικτικό παράδειγμα που δημοσιοποίησε πρόσφατα η ΑΔΕΔΥ αποτελεί η μειωμένη σύνταξη κατά 464,97 ευρώ τον μήνα που έλαβε δημόσιος υπάλληλος μετά από 40 χρόνια υπηρεσίας. Συγκεκριμένα, η σύνταξη του υπαλλήλου αν υπολογιζόταν με τον Ν. 3863/2010 θα ήταν 1.574,02 ευρώ, όπως λέει η απόφαση του ΕΦΚΑ, ενώ με τον νόμο Κατρούγκαλου διαμορφώνεται στα 1.019,05 ευρώ.
Ο κ. Κουτρουμάνης επισημαίνει ότι η μείωση των συντάξεων ιδίως έπειτα από περισσότερα έτη συνεισφοράς στο σύστημα οδηγεί σε εισφοροδιαφυγή και αδήλωτη εργασία με αποτέλεσμα την υπονόμευση των εσόδων του ίδιου του συστήματος.
Και αυτό γιατί ένας χαμηλόμισθος, ύστερα από 15 έτη ασφάλισης, λαμβάνει, σύμφωνα με το ΙΟΒΕ, σύνταξη της τάξης των 413 ευρώ που αντιστοιχεί στο 77% της σύνταξης που θα λάβει κάποιος που θα επιλέξει να ασφαλιστεί για τα διπλάσια (30) έτη.
Οι αρμόδιοι υπουργοί θα εξετάσουν αλλαγές συντελεστών αναπλήρωσης για τον υπολογισμό της ανταποδοτικής σύνταξης μετά την 25ετία ενώ μετά τα 38 έτη μπορεί να αυξηθεί το ποσοστό αναπλήρωσης (σήμερα το πλαφόν είναι 2%).
Ενας τρόπος ενίσχυσης της ανταποδοτικότητας, σύμφωνα με τους ειδικούς της ασφάλισης, είναι να ισχύσουν ενιαίοι συντελεστές για το σύνολο των ετών ασφάλισης αντί για τους κλιμακωτούς συντελεστές αναπλήρωσης με βάση τις περιόδους ασφάλισης που προβλέπει ο νόμος Κατρούγκαλου.
Δηλαδή, για παράδειγμα, ένας εργαζόμενος που έχει διανύσει ασφαλιστικό βίο 35 ετών με μέσο μισθό 1500 ευρώ, με το σημερινό σύστημα θα λάβει ανταποδοτική σύνταξη 509 ευρώ + 384 ευρώ εθνική σύνταξη =893 ευρώ.
Αν ισχύσει ενιαίος συντελεστής 1.31%, θα λάβει ανταποδοτική σύνταξη 687 ευρώ + 384 εθνική σύνταξη=1071 ευρώ.
Αν ο ίδιος εργαζόμενος έχει δουλέψει 40 χρόνια με το σημερινό σύστημα, θα λάβει ανταποδοτική σύνταξη 642 ευρώ + 384 ευρώ εθνική σύνταξη=1026 ευρώ.
Αν υπολογιστεί η σύνταξή του με ενιαίο συντελεστή 1.5%, θα λάβει ανταποδοτική παροχή 900 ευρώ + εθνική σύνταξη 384 ευρώ= 1284 ευρώ.
Ωστόσο πονοκέφαλο για τη νέα κυβέρνηση θα αποτελέσει το πεδίο εφαρμογής των αλλαγών. Αν εφαρμοστούν οι βελτιώσεις για τους συνταξιούχους που θα βγουν στη σύνταξη μετά την ψήφιση του σχετικού νόμου, θα «ξεσηκωθούν» οι 200.000 ήδη συνταξιούχοι που αποχώρησαν με το νέο σύστημα και υπέστησαν τις αδικίες. Νομικοί που ειδικεύονται σε θέματα ασφάλισης επισημαίνουν ότι η νέα ανισότητα θα οδηγήσει σε νέες δικαστικές προσφυγές. Αν ισχύσει για τους εισερχόμενους στην αγορά εργασίας, το όφελος δε θα είναι ούτε μεσοπρόθεσμα μετρήσιμο.
ΕΠΙΔΟΜΑΤΑ: ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ