Warning: Attempt to read property "term_id" on int in /var/www/vhosts/tilegrafimanews.gr/staging.tilegrafimanews.gr/wp-content/themes/jnews-child/functions.php on line 185
CEO summit 2016
Ίσως από το πιο ενδιαφέρον συνέδριο του 2016 ήταν αυτό που διοργανώθηκε την 7 Δεκεμβρίου από την Ελληνική Εταιρεία Διοικήσεως Επιχειρήσεων (Ε.Ε.Δ.Ε) με τον τίτλο «Η ΔΥΝΑΜΗ ΤΟΥ ΕΝΟΣ ΣΤΟ ΜΑΖΙ – CEO summit 2016».
Το CEO summit έχει καθιερωθεί ως ένα από τα σημαντικότερα συνέδρια της Νοτιοανατολικής Ευρώπης και ως ετήσιο σημείο για τη συνάντηση των ελληνικών επιχειρήσεων, της πολιτικής και του ακαδημαϊκού κόσμου στην Ελλάδα. Συνεχίζοντας την παράδοση και φέτος, το παρών έδωσε όλη η αφρόκρεμα της Ελληνικής επιχειρηματικότητας, τόσο πάνω στα πάνελ όσο και στο κοινό.
Η φετινή εκδήλωση ξεκίνησε με καθυστέρηση σχεδόν 1 ώρας, καθώς όλοι περιμέναμε τον Υπουργό Οικονομίας και Ανάπτυξης κ. Δημήτρη Παπαδημητρίου. Ο κ. Υπουργός, δε ζήτησε συγνώμη για την αργοπορία του αλλά μας αποζημίωσε με τα λόγια του: συνοπτικά λοιπόν μας ενημέρωσε, ότι για όλα φταίνε τα προηγούμενα μνημόνια και παράλληλα επέρριψε ευθύνες στην αντιπολίτευση που δεν υποστηρίζει το καλύτερο μνημόνιο όλων: το 3ο το αριστερό! Αναρωτήθηκε γιατί κανείς στον επιχειρηματικό κόσμο και την κοινωνία δε δείχνει εμπιστοσύνη στην κυβέρνηση, η οποία με τις δομικές αλλαγές που επέφερε έχει εισέλθει πακτωλός δις ευρώ στη χώρα!!!! Στη συνέχεια μας γνωστοποίησε ότι οι φόροι του επιβάλει η κυβέρνηση δεν αποτελούν ανασταλτικό παράγοντα για την ανάπτυξη! Τέλος, μας ενημέρωσε για την…….εμπιστοσύνη που δείχνουν οι επενδυτές, οι οποίοι μαλώνουν μεταξύ τους για να επενδύσουν στην Ελλάδα και κάπου εκεί τελείωσε το παραλήρημα της ανάπτυξης. Στο τέλος της ομιλίας του δεν τον χειροκρότησε κανείς πλην της συνοδείας του και ίσως αυτός να ήταν ο λόγος που αποχώρησε αμέσως.
Η συνέχεια ανήκει στους επιχειρηματικούς φορείς και στους CEO. Από τα πολλά ωραία και ενδιαφέροντα που ακούσαμε, κρατήσαμε τα παρακάτω:
Θεόδωρος Φέσσας (πρόεδρος Συνδέσμου επιχειρήσεων & βιομηχανιών): «η οικονομία μας δεν έχει ανταγωνιστικότητα», «η καθυστέρηση έκδοσης διάφορων διαταγμάτων δρα ανασταλτικά για τις επιχειρήσεις», «θα είμαστε αισιόδοξοι αν βάλουμε μπροστά την πραγματική οικονομία».
Κων/νος Λαμπρινόπουλος (πρόεδρος ΔΣ ΕΕΔΕ): «το πρόβλημα της χώρας δεν είναι οικονομικό αλλά πρόβλημα αρχών, γνώσης, κουλτούρας και ηγεσίας».
Δημήτρης Νανόπουλος (Τακτικό μέλος της Ακαδημίας Αθηνών, Διακεκριμένος Καθηγητής Φυσικής Υψηλών Ενεργειών του Πανεπιστημίου Texas A&M): Στο εξωτερικό, η έρευνα και η ανάπτυξη στηρίζεται στα ιδιωτικά κεφάλαια που δίνονται στα πανεπιστήμια, εκεί στηρίζεται η πρόοδος. Στην Ελλάδα αυτό είναι απαγορευμένη έννοια».
[irp posts=”88057″ name=”Υπουργός Οικονομίας: H υψηλή φορολογία δεν επηρεάζει την οικονομία!”]
Ανδρέας Αθανασόπουλος (Διευθύνων Σύμβουλος Κωτσόβολος – Dixons South East Europe): «Στα ξένα πανεπιστήμια, οι φοιτητές εργάζονται σε ομάδες εργασίας που βγαίνουν με αλγόριθμο, έτσι ώστε οι ομάδες αυτές να αποτελούνται από διαφορετικά άτομα, με διαφορετική κουλτούρα, δεξιότητες και ικανότητες. Ο λόγος είναι, ότι και στην πραγματική επιχειρηματική ζωή θα κλιθούν να διαχειριστούν δύσκολες καταστάσεις και επιβάλλεται να προσαρμόζονται από το πανεπιστήμιο σε δυσμενείς επιχειρηματικές συνθήκες».
Ευχάριστη παρουσία που κέρδισε το χειροκρότημα των συνέδρων ήταν ο χρυσός ολυμπιονίκης του Ρίο 2016, Λευτέρης Πετρούνιας. Ο Λευτέρης της Ελλάδας, μας εκμυστηρεύτηκε ότι πρωταγωνιστούσε σε διεθνές επίπεδο πάνω από 7 χρόνια, πλην όμως όλο αυτό τον καιρό βίωνε την απόρριψη από τους αρμόδιους αθλητικούς φορείς. Χωρίς τη βοήθεια και κινητοποίηση του κ. Καρτάλου, δεν θα τα είχε καταφέρει».
Αφήσαμε για το τέλος τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Νέας Ιωνίας και Φιλαδελφείας Γαβριήλ. Ο Σεβασμιώτατος κέρδισε το εγκάρδιο παρατεταμένο χειροκρότημα του κόσμου όχι μόνο για την απλότητα και τη μεστότητα των λόγων του αλλά και για τις επιχειρηματικές του γνώσεις. Και για τι δεν μίλησε: για την παιδεία ως καύσιμο για την οικονομία, για την κρίση ως επακόλουθο της κρίσης αξιών, ελπίδος και οράματος, για τις νέες μορφές επιχειρηματικότητας όπως η ποιοτική γεωργία, για την εξωστρέφεια των ελληνικών επιχειρήσεων, για τους τομείς της ενέργειας και της πληροφορικής, για τη νεανική επιχειρηματικότητα και πολλά άλλα. Τελείωσε με ένα παράπονο: η Εκκλησία από το 2012 έχει δωρίσει στο ελληνικό κράτος αγροτικές εκτάσεις, προκειμένου να δοθούν σε νέους άνεργους γεωργούς. Μετά από 4 χρόνια, δεν υπάρχει καμία ανταπόκριση.
Το Tilegrafima business report, ευχαριστεί τους οργανωτές για την πρόσκληση και για την ευκαιρία που μας έδωσε να απολαύσουμε ένα πραγματικά εξαιρετικό συνέδριο.