Ο «Μονάρχης της Πλαγιάς» (Monarch of the Glen), είναι ένας πίνακας του διάσημου Βρετανού Ζωγράφου Edwin Landseer, o οποίος δημιουργήθηκε από τον καλλιτέχνη το 1851 ως παραγγελία της Βουλής των Λόρδων.
Πρόκειται για έναν αριστοτεχνικό πίνακα της βικτωριανής εποχής, που αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα έργα του 19ου αιώνα με παγκόσμια αναγνώριση. Ο πίνακας εκτέθηκε προς πώληση από τον οίκο δημοπρασιών Christie’s του Λονδίνου στις 8 Δεκεμβρίου.
Ο «Μονάρχης της Πλαγιάς» τα τελευταία χρόνια αποτελούσε το σήμα κατατεθέν γνωστής πολυεθνικής εταιρείας ποτών και το πιο αναγνωρίσιμο στοιχείο της, καθώς είχε συνδεθεί όχι μόνο με την εταιρεία αλλά και με ορισμένα από τα πιο εμπορικά και αναγνωρίσιμα προϊόντα της.
Θα αναρωτιέστε βέβαια τι σχέση έχει αυτός ο πίνακας ζωγραφικής με την εταιρική υπευθυνότητα.
Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της εταιρείας, ο λόγος που πουλήθηκε ο πίνακας είναι, ότι πλέον προτεραιότητα της επιχείρησης αποτελούν τα εμπλεκόμενα μέρη της. Συγκεκριμένα δήλωσε:
«Προτεραιότητα της εταιρείας είναι να εξασφαλίσει ότι όλα μας τα περιουσιακά στοιχεία αφορούν την ανάπτυξη της επιχείρησης μας και την απόδοση της αξίας για τους υπαλλήλους μας, τους μετόχους και τις κοινότητες όπου εργαζόμαστε».
Σήμερα γινόμαστε μάρτυρες της επικράτησης της Εταιρικής Υπευθυνότητας στην επιχειρηματική στρατηγική. Η στρατηγική της επιχείρησης, δεν αντιμετωπίζει τη βιωσιμότητα, το μέλλον και την κερδοφορία της απλά από τη σκοπιά των συμβόλων, της ψυχρής κερδοφορίας ή της στυγνής προσέγγισης των καταναλωτών, αλλά προσεγγίζει την επιχειρηματικότητα μέσω των εμπλεκομένων μερών, επαναπροσδιορίζοντας τους στόχους, τα οράματα και τις αξίες.
Το παράδειγμα της εταιρείας, αποτελεί ένα από τα πιο σημαντικά case studies, που αναδεικνύουν τη σημαντικότητα του όρου «stakeholder engagement» στο σύγχρονο επιχειρηματικό περιβάλλον. Η εταιρεία δε δίστασε να «καθαιρέσει» το πιο αναγνωρίσιμο στοιχείο της με το οποίο είχε ταυτιστεί για 2 δεκαετίες. Το έκανε προκειμένου να δώσει έμφαση και να επαναπροσδιορίσει τη στρατηγική και την ανάπτυξή της, με πυλώνα τα εμπλεκόμενα μέρη της.
Η Εταιρική υπευθυνότητα αποτελεί το θεμέλιο λίθο της σύγχρονης επιχειρηματικότητας και μία προσέγγιση που αφουγκράζεται την επίδραση των εμπλεκομένων μερών στη βιωσιμότητά της. Όσο λοιπόν οι απαιτήσεις για εταιρική υπευθυνότητα εντείνονται από τα εμπλεκόμενα μέρη, τόσο δίνονται οι ευκαιρίες στις επιχειρήσεις να διαφοροποιήσουν τη στρατηγική τους με καινοτόμες και βιώσιμες λύσεις και εν τέλει, να προβούν σε παρεμβατικές τομές στο επιχειρηματικό σύστημα αξιών τους και στην καλλιέργεια της κουλτούρας του «επιχειρείν».