Με τους συντάκτες ραδιοτηλεοπτικού ρεπορτάζ συναντήθηκαν ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΕΡΤ Γιώργος Γαμπρίτσος και ο Πρόεδρος του ΔΣ Κωνσταντίνος Ζούλας, στο πλαίσιο συνέντευξης Τύπου που πραγματοποιήθηκε στο Ίδρυμα Θεοχαράκη.
Κατά τη διάρκεια της συνάντησης παρουσιάστηκε ο σχεδιασμός της διοίκησης για την αναγέννηση της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης σε προγραμματικό, θεσμικό και τεχνολογικό επίπεδο, σε ένα ανταγωνιστικό περιβάλλον στον χώρο των media.
Στην κατάσταση που παρέλαβε την ΕΡΤ η νέα διοίκηση αναφέρθηκε ο Πρόεδρος της εταιρείας Κωνσταντίνος Ζούλας, ο οποίος τόνισε πως τα εξωφρενικά ποσά που αποφασίστηκε από την προηγούμενη κυβέρνηση να διατεθούν για την αγορά των αθλητικών δικαιωμάτων, κυρίως του ελληνικού ποδοσφαίρου, λειτούργησαν υπονομευτικά για την παραγωγή οποιουδήποτε άλλου προγράμματος. Όπως χαρακτηριστικά είπε: «οι προηγούμενες διοικήσεις είχαν μετατρέψει την ΕΡΤ σε ΟΠΑΠ».
Ο κ. Ζούλας υπογράμμισε επίσης, ότι μία από τις πρώτες πρωτοβουλίες που έλαβε η νέα διοίκηση ήταν η αλλαγή στην εικόνα της ενημέρωσης με εκπομπές και δελτία Ειδήσεων που στοχεύουν στην ανάκτηση της πολυφωνίας και της αμεροληψίας δίνοντας βήμα σε όλες τις φωνές, χωρίς περιορισμούς, όπως συνέβαινε μέχρι πρότινος. Πρόσθεσε δε, ότι με τη σύμφωνη γνώμη του Πρωθυπουργού και του Προέδρου της Βουλής, η κάλυψη των κομματικών ομιλιών –μόνο τα τελευταία τρία χρόνια μεταδόθηκαν 389 από την ΕΡΤ- γίνεται πλέον αποκλειστικά από το κανάλι της Βουλής και την ιστοσελίδα της ΕΡΤ, βάζοντας έτσι οριστικό τέλος στην προβληματική πρακτική των συνεχών διακοπών του προγράμματος της ΕΡΤ που αλλοίωναν τη φυσιογνωμία και την ταυτότητα των καναλιών της.
Στην παρουσίασή του ο κ. Γαμπρίτσος ανέφερε ότι η νέα διοίκηση μέσα στους τρεις πρώτους μήνες της θητείας της προχώρησε στον εξορθολογισμό του κόστους των αθλητικών δικαιωμάτων (SL1, SL2) εξοικονομώντας περισσότερα από 20 εκ. ευρώ, τη βελτίωση του ενημερωτικού περιεχομένου, την εκπλήρωση εκκρεμουσών οικονομικών υποχρεώσεων, εφάρμοσε την ΚΥΑ περί συμψηφισμών, επιδιώκοντας παράλληλα τη βελτίωση των οικονομικών όρων για τους εργαζόμενους, ενώ συνεργάζεται με τα αντιπροσωπευτικά σωματεία για μια νέα ΣΣΕ.
Στόχος είναι οι μακρόπνοες προγραμματικές και επιχειρησιακές αλλαγές, όπως η υπό κανόνες απεξάρτηση από τον στενό δημόσιο τομέα και το ενιαίο μισθολόγιο, η αύξηση και η ορθολογικότερη κατανομή των ωφέλιμων οικονομικών πόρων, η ανανέωση του προσωπικού, καθώς και μια σύγχρονη οργανωτική δομή.
Ιδιαίτερο βάρος θα δοθεί στην επικοινωνία με το κοινό και την προβολή της εταιρείας με σύγχρονες μεθόδους μάρκετινγκ. Με πλήρη αξιοποίηση των Νέων Μέσων, η επικοινωνιακή πολιτική της εταιρείας θα προχωρά σε επιλογή και προγραμματισμό περιεχομένου με βάση τις προτιμήσεις του κοινού και τη φυσιογνωμία των καναλιών της ΕΡΤ.
Όσον αφορά στο περιεχόμενο, έμφαση θα δοθεί στη μυθοπλασία και στον πολιτισμό, στο πρόγραμμα για παιδιά και νέους, καθώς και στην ενίσχυση της εγχώριας κινηματογραφικής παραγωγής. Το αθλητικό πρόγραμμα θα περιλαμβάνει κυρίως μείζονος σημασίας γεγονότα (π.χ. Εθνικές Ομάδες, Ολυμπιακοί Αγώνες κ.ά.). Για την εξυπηρέτηση των παραπάνω στόχων παγιώνεται το προφίλ των τηλεοπτικών και ραδιοφωνικών σταθμών, με κυριότερη αλλαγή τη μετατροπή της ΕΡΤ1 σε πολυσυλλεκτικό κανάλι, που εκτός από ενημέρωση θα περιλαμβάνει τη μυθοπλασία και τα σημαντικότερα αθλητικά γεγονότα. Επίσης, επαναπροσδιορίζεται ο σκοπός των Περιφερειακών Σταθμών της ΕΡΤ, οι οποίοι εκτός από τη ραδιοφωνική τοπική εκπομπή θα δίνουν τηλεοπτικό ρεπορτάζ για τις ειδήσεις. Σημαντικό ρόλο θα παίξει το πολυμεσικό περιεχόμενο της ΕΡΤ και τα υβριδικά κανάλια, με στόχο την προσέλκυση νεανικού κοινού εξοικειωμένου με τη μη γραμμική μετάδοση προγράμματος.
Ο οργανωτικός μετασχηματισμός της ΕΡΤ θα βασιστεί στην επικαιροποίηση του Στρατηγικού Σχεδιασμού και του πενταετούς Επιχειρησιακού Προγράμματος, με έμφαση στην ανανέωση του προσωπικού, τη λειτουργική αναδιαμόρφωση του υφιστάμενου οργανογράμματος, καθώς και τον εξορθολογισμό του μισθολογίου, με στόχο και την προσέλκυση στελεχών και εξειδικευμένου προσωπικού από την αγορά. Στο αμέσως επόμενο διάστημα θα προχωρήσει το πρόγραμμα εθελουσίας εξόδου και η κάλυψη των όποιων οικονομικών εκκρεμοτήτων από την παλαιά ΕΡΤ. Παράλληλα, η δημόσια ραδιοτηλεόραση θα υιοθετήσει σύγχρονες tapeless και paperless διαδικασίες, ενώ θα υπάρξουν και σημαντικές χωροταξικές βελτιώσεις των εργασιακών χώρων.