ΕΜΠΛΟΚΗ ΜΕ ΤΙΣ ΑΔΕΙΕΣ;
Το απόγευμα της Δευτέρας ξεκίνησαν οι συναντήσεις του υπουργού Επικρατείας, Νίκου Παππά, με τους τέσσερις προσωρινούς υπερθεματιστές.
Λίγο μετά της 17:00, ολοκληρώθηκε η συνάντηση του κ. Παππά με τον επιχειρηματία, Βαγγέλη Μαρινάκη, και ακολούθησε με τον κ. Καλογρίτσα καθώς και με τον ιδιοκτήτη του ANT1, Θοδωρή Κυριακού, και του Σκάι, Γιάννη Αλαφούζο.
Σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο κ. Παππάς αφού τους συνεχάρη, επισήμανε ότι εκκρεμεί ο έλεγχος του πόθεν έσχες, υπογραμμίζοντας τη μεγάλη ευθύνη που τους αναλογεί για την ενημέρωση του ελληνικού λαού.
Νωρίτερα, οι εκπρόσωποι των καναλαρχών που βρέθηκαν με τον γγ Ενημέρωσης και Επικοινωνίας, Λευτέρη Κρέτσο, ζήτησαν σύμφωνα με πληροφορίες αναβολή στην καταβολή της πρώτης δόσης μεχρι την εκδοση απόφασης του ΣτΕ.
Πληροφορίες αναφέρουν πάντως ότι το επίμαχο αίτημα δεν έγινε αποδεκτό, καθώς αφενός εκτιμάται ότι αποτελεί μία «ντρίμπλα» που εξυπηρετεί την δυσχερή θέση στην οποία έχει έλθει η αντιπολίτευση με αφορμή τις άδειες, επιχειρεί να «ακυρώσει» στα μάτια του κόσμου την επιβολή της νομιμότητας αλλά και την ατζέντα του Αλέξη Τσίπρα στην επικείμενη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης.
Σύμφωνα με όσα δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος του Σκάι, Κώστας Κιμπουρόπουλος, αναμένεται έως την ερχόμενη Παρασκευή η ολοκλήρωση του ελέγχου πόθεν έσχες των επιχειρηματιών, ώστε στη συνέχεια να αναρτηθεί επισήμως ο πίνακας με τους νέους ιδιοκτήτες τηλεοπτικών σταθμών.
Λύση στο γρίφο των εργαζομένων
Την ίδια ώρα επί τάπητος βρίσκεται φόρμουλα επίλυσης του ζητήματος των εργαζομένων των μειοδοτών της δημοπρασίας που είχαν ήδη κανάλια σε λειτουργία (Star, Alpha), καθώς ουδείς στο κυβερνητικό επιτελείο θέλει την επιχειρούμενη από Μέσα και αντιπολίτευση de facto αλλαγή ατζέντας και «κούρεμα» της μεγάλης επιτυχίας με τη συγκέντρωση 246 εκατ. ευρώ από τις άδειες.
Για το θέμα σύμφωνα με πληροφορίες ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας έχει ζητήσει να βρεθεί λύση, με τον αρμόδιο υπουργό Νίκο Παππά να θέτει το θέμα και στους νέους υπερθεματιστές, ζητώντας προτεραιότητα για αυτούς τους δημοσιογράφους στις προσλήψεις για τα νέα κανάλια.
Τέλος στο διευθυντικό δικαίωμα
Για το θέμα των εργαζομένων ο Νίκος Παππάς σε σημερινή του συνέντευξη τόνισε ότι η κυβέρνηση κατήργησε το διευθυντικό δικαίωμα στις απολύσεις, προστατεύοντάς τους, την ώρα που η ΝΔ ήταν αντίθετη στην ειδική αυτή πρόβλεψη του νόμου.
Σε συνέντευξή του στον ραδιοφωνικό σταθμό «στο Κόκκινο – 105,5», ο υπουργός Επικρατείας, Νίκος Παππάς, δήλωσε ότι η πρωτοβουλία της κυβέρνησης για την αναμόρφωση του τηλεοπτικού τοπίου θα βάλει φρένο στην εργοδοτική αυθαιρεσία των καναλαρχών και στις απολύσεις.
Οι καναλάρχες που σήμερα έχουν συμφωνήσει να έχουν τουλάχιστον 400 εργαζόμενους, το προηγούμενο διάστημα ήταν ενάντιοι στο όριο αυτό και θεωρούσαν ότι «καταστρατηγείται το διευθυντικό δικαίωμα», προωθώντας απολύσεις, ελαστική εργασία και καθυστερήσεις στην καταβολή μισθών, τόνισε ο υπουργός Επικρατείας.
Όπως είπε ο κ. Παππάς, ενόψει της συνάντησης με τους καναλάρχες στο Μαξίμου το μεσημέρι, αυτοί που εκφράζουν τις απόψεις τους, είναι οι ίδιοι που σήμερα υποστηρίζουν ότι η παρέμβαση της κυβέρνησης στο τηλεοπτικό τοπίο θα οδηγήσει σε ανεργία.
Αντίθετα, η δική μας παρέμβαση θα βάλει φρένο, τόνισε ο κ. Παππάς. Υφιστάμεθα επιθέσεις ανοίκειες, όταν θίγονται επιχειρηματικά συμφέροντα, βάζουν ως ασπίδα τους εργαζόμενους.
Αυτή την στιγμή στον τηλεοπτικό κλάδο στην Ελλάδα απασχολούνται πάνω από 2.500 εργαζόμενοι ενώ, εάν εξαιρεθεί το Mega που βρίσκεται στην κατάσταση που το έφεραν οι επιλογές των μετόχων του, θα πρέπει να υπολογίζονται περίπου 2.000 άτομα στον κλάδο.
Για τα τέσσερα αδειοδοτημένα πλέον κανάλια, ο νέος νόμος προβλέπει τουλάχιστον 400 άτομα με κανονικές συμβάσεις (σ. σ. δηλαδή τουλάχιστον 1.600 θέσεις) και θα είναι παραπάνω, εκτίμησε ο υπουργός Επικρατείας.
Υπογράμμισε μάλιστα ότι ο όρος αυτός, όπως και άλλοι για τον τεχνολογικό εξοπλισμό και τις κτιριακές εγκαταστάσεις, είναι όρος που αν παραβιαστεί, οδηγεί σε ανάκληση της άδειας, που είναι 10ετής.