H επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής, εξέτασε το αίτημα της ΝΔ να κληθούν στη Βουλή οι τέσσερις νέοι καναλάρχες, ο υπουργός Επικρατείας, Νίκος Παππάς και ο γενικός γραμματέας Ενημέρωσης, Λευτέτης Κρέτσος.
Η πλειοψηφία όχι απλά δεν δέχθηκε το αίτημα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, αλλά αρνήθηκε ακόμη και τη διενέργεια ψηφοφορίας.
Κατόπιν αυτών τα κόμματα της αντιπολίτευσης προχώρησαν σε ελιγμό ζητώντας την παρουσία του κ. Παππά αλλά και τους τέσσερις καναλάρχες στη Βουλή, κάνοντας χρήση δικαιώματος της μειοψηφίας, κάτι που αποδέχθηκε η κυρία Χριστοδουλοπούλου.
Αναπτύσσοντας την θέση της ΝΔ ο Μάκης Βορίδης επισήμανε ότι: «πρώτον, ο νόμος είναι αντισυνταγματικός και πλήττει την πολυφωνία, δεύτερον, ο κ. Κρέτσος επέλεξε να μην ενεργοποιήσει τον ανεξάρτητο εκτιμητή και ανέθεσε τον έλεγχο του πόθεν έσχες στην επιτροπή διενέργειας του διαγωνισμού, τρίτον, η ίδια η επιτροπή αναγνωρίζει ότι δεν έκανε τον έλεγχο όπως επέβαλε ο νόμος, αρκούμενη σε… εξουσία διαθέσεως! Ενώ η προκήρυξη μιλούσε για έλεγχο προέλευσης και όχι επάρκειας. Είναι ευθεία παραβίαση», τόνισε ο βουλευτής της ΝΔ.
Διαβάστε εδώ: Τηλεοπτικές Άδειες: Ποιοι ήταν οι χαμένοι και πόσα προσέφεραν
Ποια είναι η σχέση που συνδέει τον κ. Καραμπάτσο με τον κ. Καλογρίτσα, αναρωτήθηκε και επισήμανε ότι φαίνεται πως ο υπερθεματιστής δεν έχει δεκάρα τσακιστή από όσα ισχυρίστηκε. Έθεσε θέμα και για τα δάνεια από την Τράπεζα Αττικής, που έδωσε την εγγυητική στον κ. Καλογρίτσα αφού πρώτα τον είχε δανειοδοτήσει.
«Είναι θέμα κοινοβουλευτικού ελέγχου. Δεν μπορεί να απορρίψει το αίτημα η πλειοψηφία. Δε μπορεί να τεθεί το θέμα σε ψηφοφορία. Ο κ. Παππάς πρέπει να προσέλθει και να απαντήσει στις ερωτήσεις που θα του τεθούν» είπε ο Κώστας Τζαβάρας.
Από την πλευρά του ο Χαράλαμπος Αθανασίου είπε οτι «και μόνο η δήλωση Σαββίδη πως το μόνο που ήθελε ήταν να ανεβάσει το τίμημα, δημιουργεί την υποχρέωση της Βουλής να εξετάσει τη διαδικασία εκχώρησης των τηλεοπτικών αδειών».
«Σύμφωνα με τον γενικό γραμματέα Ενημέρωσης ο διαγωνισμός έχει ολοκληρωθεί, οπότε το μόνο που απομένει είναι ο κοινοβουλευτικός έλεγχος, καθώς η ίδια η επιτροπή στο πρακτικό της παραδέχεται πως δεν έκανε έλεγχο πόθεν έσχες» παρατήρησε η Όλγα Κεφαλογιάννη με τον Κώστα Τσιάρα να συμπληρώνει οτι «όταν υπάρχει δήλωση συμμετέχοντος στον διαγωνισμό πως απλά ήθελε να ανεβάσει το τίμημα, όταν ο ίδιος ο πρόεδρος της επιτροπής παραδέχεται πως δεν έκανε ουσιαστικό έλεγχο των πόθεν έσχες δεν είναι δυνατόν η πλειοψηφία να αρνηθεί το αίτημα της ΝΔ».
Για αλλοίωση του πολιτεύματος έκανε λόγο ο Ευάγγελος Βενιζέλος υπενθυμίζοντας την αναφορά του στη Βουλή ότι «όταν αναδειχθούν οι νέοι αδειούχοι θα φανούν τα συμφέροντα και θα εκτεθεί η κυβέρνηση». «Υπάρχει θέμα ακυρότητας διοικητικών πράξεων, ποινικών ευθυνών και παραβίαση του κοινοτικού δικαίου. Η Δικαιοσύνη θα ασχολείται πολύ καιρό με αυτά τα θέματα. Ο αρμόδιος υπουργός επισκέφθηκε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας αντί να ενημερώσει την Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας. Προσέβαλε το κοινοβούλιο και αλλοίωσε τον χαρακτήρα του Πολιτεύματος. Πρέπει να έρθει στη Βουλή. Κάθε καθυστέρηση καθιστά παρατεταμένη την προσβολή του Πολιτεύματος. Η προτροπή του υπουργού Επικρατείας να εκπέμπουν όσοι έχασαν από το διαδίκτυο καταρρίπτει το επιχείρημα της οικονομικής στενότητας για τον περιορισμό των αδειών. Ο οποίος παραβιάζει το κοινοτικό δίκαιο και τους κανόνες ανταγωνισμού» πρόσθεσε ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.
Στις τοποθετήσεις των βουλευτών της αντιπολίτευσης απάντησε η πρόεδρος της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας, Τασία Χριστοδουλοπούλου. Η απόρριψη του αιτήματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης προκάλεσε ένταση και τον ακόλουθο διάλογο:
Χριστοδουλοπούλου: Εμείς δεν μπορούμε να ασχοληθούμε με το πόθεν έσχες…
Βενιζέλος: Μην λέτε ανακρίβειες…
Αθανασίου: Αυτά είναι πρωτοφανή πράγματα…
Βορίδης: Υπάρχει συγκάλυψη σκανδάλου όταν αρνείστε τον κοινοβουλευτικό έλεγχο…
Χριστοδουλοπούλου: Δεν διέκοψα κανέναν. Κάντε επίκαιρη επερώτηση στον υπουργό…
Βορίδης: Τελειώσαμε με το ηθικό πλεονέκτημα. Επειδή είναι ο Καλογρίτσας. Η αριστερή διαπλοκή…
Χριστοδουλοπούλου: Δεν γράφεται τίποτα στα πρακτικά… Δεν είχατε την ίδια ευαισθησία για την ΕΡΤ…
Αθανασίου: Δεν κάνουμε συμψηφισμούς…
Βορίδης: Γίνονται σκάνδαλα τρομερά και δεν θέλετε να ελεγχθούν…
Χριστοδουλοπούλου: Θα αποφασίσει η δικαιοσύνη αν θα πάρουν οριστικά τις άδειες. Διακόπτω για πέντε λεπτά…
Μετά τη διακοπή ακολούθησε ο εξής διάλογος:
Τζαβάρας: Καλούμε τον υπουργό Επικρατείας. Είναι υποχρεωτική η παρουσία του και δεν απαιτείται να συμφωνήσετε…
Χριστοδουλοπούλου: Είναι πεποίθησή σου, δεν μου έχει δώσει κανείς εντολή…
Βορίδης: Αν δεν δεχθείτε το αίτημα, αναλαμβάνετε την ευθύνη συγκάλυψης ενός σκανδάλου. Μετά θα κάνουμε χρήση του δικαιώματος μειοψηφίας να καλέσουμε τον υπουργό Επικρατείας…
Βενιζέλος: Λαμβάνω σοβαρά υπόψιν την αλλαγή ύφους και περιεχομένου μετά τη διακοπή. Δε θα ήθελα οι βουλευτές της πλειοψηφίας να αποκτήσουν ένα είδος συνυπευθυνότητας. Σας ζητώ εγγράφως να κληθεί ο υπουργός Επικρατείας με βάση διατάξεις του άρθρου 43.
Καραθανασόπουλος: Μην κρύβεστε πίσω από τυπικότητες. Θα έπρεπε να έχετε δεχθεί το αίτημα. Καθαρός ουρανός δε φοβάται…
Χριστοδουλοπούλου: Το κάνω δεκτό το αίτημα της μειοψηφίας, αλλά θα εφαρμόσω τον κανονισμό ότι θα ρωτήσουν μόνο ο πρόεδρος της επιτροπής και τρεις βουλευτές…
Βενιζέλος: Δεν έχει εφαρμοστεί ποτέ έτσι…
Χριστοδουλοπούλου: Εγώ αυτό θα κάνω…
Βενιζέλος: Φέρτε τους εδώ και εφαρμόστε τον κανονισμό…
Βορίδης: Να ψηφίσουμε και για το αίτημα της ΝΔ. Να πάρετε την ευθύνη…
Χριστοδουλοπούλου: Θα το δούμε όταν τοποθετηθούν οι βουλευτές της πλειοψηφίας…
Βορίδης: Να το κάνουν τώρα…
Χριστοδουλοπούλου: Δεν έχουμε χρόνο. Την επόμενη φορά…