Απαντήσεις σχετικά με το τι μέλλει γενέσθαι από εδώ και πέρα στο κρίσιμο θέμα της αδειοδότησης των τηλεοπτικών σταθμών και γενικότερα της ρύθμισης του διαφημιστικού χρόνου των καναλιών, αλλά και των πωλήσεων του Τύπου (barcode εφημερίδων) , έδωσε ο γενικός γραμματέας Ενημέρωσης και Επικοινωνίας Λευτέρης Κρέτσος, σε συνέντευξή του στο Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων.
Ο κ. Κρέτσος σημείωσε ότι δεν υπάρχουν άλλα περιθώρια για κωλυσιεργίες στο θέμα του διαγωνισμού, προσθέτοντας ότι το ΕΣΡ ξεκινά από πλεονεκτική θέση στην τιμή εκκίνησης, καθώς ο περυσινός διαγωνισμός καθόρισε τα στάνταρ που «σηκώνει» η αγορά.
Κατηγόρησε την Νέα Δημοκρατία πως κατά την περίοδο της αδειοδότησης, λειτούργησε ως πολιτικός βραχίονας των παλιών καναλαρχών, υπερασπίζοντας με προκλητικό τρόπο τα συμφέροντα μεγαλοεπιχειρηματιών σε βάρος του δημοσίου και σε βάρος της κοινωνίας.
Τέλος, ο γ.γ. Επικοινωνίας τόνισε ότι η εποχή της ακραίας επισφάλειας, των απολύσεων, της μαύρης εργασίας, των απλήρωτων δεδουλευμένων στους εργαζόμενους των καναλιών, τελειώνει οριστικά και αμετάκλητα την επαύριο του διαγωνισμού.
[irp posts=”139347″ name=”ΕΣΡ: Οριστικά επτά οι τηλεοπτικές άδειες”]
«Η ολοκλήρωση της διαγωνιστικής διαδικασίας είναι ο μόνος τρόπος για να προστατευθούν οι θέσεις εργασίας και η πλήρης και νόμιμη απασχόληση των εργαζόμενων στον κλάδο», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Κρέτσος. «Πριν ένα χρόνο οι εργαζόμενοι στους τηλεοπτικούς σταθμούς χρησιμοποιήθηκαν ως “ανθρώπινη ασπίδα” από την αντιπολίτευση και τους βαρώνους των εθνικών τηλεοπτικών μεγαθηρίων. Ο αριθμός 400 θεωρήθηκε από τη ΝΔ και τους καναλάρχες βασικός περιορισμός του διευθυντικού δικαιώματος για εθνικής εμβέλειας κανάλι», επισήμανε.
«Δεν έχω φοβηθεί ποτέ την αυτοκριτική, για αυτό θα σας το πω ευθέως: η τιμή εκκίνησης που ορίσαμε στα 3 εκατομμύρια ευρώ δεν ανταποκρίνονταν στην ελληνική πραγματικότητα. Η πραγματική αξία κάθε άδειας είναι πολλαπλάσια, όπως αποδείχθηκε από το διαγωνισμό. Αυτό ενισχύεται και από το γεγονός ότι στην επίγεια ψηφιακή ευρυεκπομπή μπορούν να κουμπώσουν και άλλες υπηρεσίες μετάδοσης περιεχομένου και μορφές τηλεόρασης, όπως η υβριδική. Είμαι σίγουρος πως το ΕΣΡ θα επιλέξει ένα σύστημα δημοπράτησης των αδειών που θα έχει στόχο τη μεγιστοποίηση του τελικού τιμήματος. Αυτό, άλλωστε, επιτάσσει το δημόσιο συμφέρον», ανέφερε, μεταξύ άλλων.