Επικίνδυνη κλιμάκωση με απρόοπτες εξελίξεις στη Συρία
Του Γιώργου Θεοχάρη
Μια αεροπορική επίθεση, που “πιστεύεται ότι έχε πραγματοποιηθεί” από συριακές κυβερνητικές δυνάμεις, είχε ως αποτέλεσμα τον θάνατο τριών Τούρκων στρατιωτών και τον τραυματισμό άλλων 10, ένας από τους οποίους σοβαρά, ανακοίνωσαν σήμερα οι τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις.
Η επίθεση σημειώθηκε γύρω στις 3.30 π.μ., κατά τη διάρκεια της επιχείρησης «Ασπίδα του Ευφράτη» στη βόρεια Συρία, δήλωσε ο τουρκικός στρατός. Κόκκινος συναγερμός έχει σημάνει στην Άγκυρα, μετά την αεροπορική επίθεση των δύο αεροσκαφών της πολεμικής αεροπορίας της Συρίας, εναντίον μονάδας του τουρκικού στρατού στην Αλ Μπαμπ.
Η επίθεση συμπίπτει με την συμπλήρωση ακριβώς ενός χρόνου από την κατάρριψη του ρωσικού μαχητικού αεροσκάφους SU-24 από τουρκικό μαχητικό. Είναι η πρώτη φορά που Τούρκοι στρατιώτες σκοτώνονται από συριακές κυβερνητικές δυνάμεις, μετά την απροκάλυπτη εισβολή της Τουρκίας στην Συρία, που ξεκίνησε στις 24 Αυγούστου.
Επειδή δεν υπήρχαν δυνάμεις της Συριακής Αντιπολίτευσης στην περιοχή, το Τουρκικό Επιτελείο εκτιμά κατ’ αρχήν ότι η αεροπορική επίθεση είχε στόχο τον τουρκικό στρατό.
Μια στρατιωτική επίθεση από τον Συριακό Στρατό στην επαρχία Χαλεπίου αυξάνει την πιθανότητα μιας στρατιωτικής σύγκρουσης μεταξύ της Συρίας και της Τουρκίας, η οποία μαζί με αντάρτες του αποκαλούμενου Ελεύθερου Συριακού Στρατού (FSA), μιας τζιχαντιστικής οργάνωσης, έχει σκοπό να πολιορκήσει την πόλη al-Bab, που κατέχεται από το Ισλαμικό Κράτος.
Όμως ταυτόχρονα την Αλ-Μπαμπ σχεδιάζει να καταλάβει και η συριακή κυβέρνηση, η οποία έριξε φυλλάδια στην πόλη ως τελευταία προειδοποίηση προς τους αμάχους για να εγκαταλείψουν την πόλη.
Η τουρκική Πολεμική Αεροπορία συνεχίζει πτήσεις στο εναέριο χώρο της Συρίας στις 11 Νοεμβρίου μετά από τρεις εβδομάδες αναστολής, κατόπιν συμφωνίας μεταξύ της τουρκικής και συριακής στρατιωτικής ηγεσίας σε μια συνάντηση στη Μόσχα. Από τις 12η Νοέμβρη, ωστόσο, τουρκικά πολεμικά αεροπλάνα έχουν αποτελέσει στόχο αντιαεροπορικών πυραύλων στο βόρειο τμήμα της Συρίας από καιρό σε καιρό.
Εν τω μεταξύ, την σοβαρότητα της κατάστασης δείχνει το ότι το Ανώτατο Συμβούλιο Ραδιοφώνου και Τηλεόρασης (RTÜK) της Τουρκίας ανακοίνωσε ότι έχει επιβληθεί από το Γραφείο του Πρωθυπουργού απαγόρευση στα ραδιοτηλεοπτικά ΜΜΕ για οποιαδήποτε αναφορά στο γεγονός.
[irp posts=”80743″ name=”Η Τουρκία θέλει να δημιουργήσει ένα κράτος-μαριονέτα” στη Συρία”]
Ο Ηγέτης της Αξιωματικής αντιπολίτευσης Κεμάλ Kılıçdaroğlu προειδοποίησε ότι η αεροπορική επίθεση θα μπορούσε να σύρει την Τουρκία σε μια «επικίνδυνη διαδικασία» και κάλεσε την κυβέρνηση να ενεργήσει με διακριτικότητα.
Η συριακή πλευρά φαίνεται μέχρι τώρα να τηρεί σιγή ιθχύος για το γεγονός και στο κρατικό κανάλι SANA δεν έχει εμφανιστεί καμία ανακοίνωση στρατιωτικών ή πολιτικών ηγετών.
Την κρισιμότητα της κατάστασης επιτείνει η είδηση που δεν έχει κυκλοφορήσει ακόμη στα ελληνικά ΜΜΕ, αλλά μεταδίδεται από το κρατικό Ιρανικό Πρακτορείο Fars News ότι ο τουρκικός στρατός χρησιμοποίησε πυρά πυροβολικού για να μπλοκάρει τις συριακές στρατιωτικές μονάδες και τις ειδικές δυνάμεις «Γεράκια της Ερήμου» στα βόρεια και βορειοανατολικά μέρη της Λατάκια να αναλάβουν τον έλεγχο των πιο σημαντικών βάσεων της τρομοκρατικής Τζάις Αλ Φατάχ στην επαρχία.
Παρακολουθώντας την διαφυγή δεκάδων τρομοκρατών προς τα σύνορα της χώρας του, ο τουρκικός στρατός που έχει αναπτυχθεί κοντά στα σύνορα στην επαρχία της Λατάκιας επιτέθηκε με βαρύ πυροβολικό στις θέσεις του συριακού στρατού στην Navarah, Borj al-Hayat, Ain Issa και στο λόφο 616, ανακόπτοντας την πλήρη απελευθέρωσή τους από αυτόν.
Είναι άγνωστο ακόμη εάν η επίθεση του Τουρκικού Στρατού γίνεται σε αντίποινα για την Συριακή επίθεση ή αν η τουρκική επίθεση προηγήθηκε από την συριακή.
Όλοι, και κυρίως η Άγκυρα, έχουν στραμμένα τα μάτια τους στην στάση που θα κρατήσει η Μόσχα στην επικίνδυνη αυτή εμπλοκή των δύο στρατών.
Τόσο η Μόσχα, όμως, όσο και η Δαμασκός, έχουν δηλώσει ανοικτά αρκετές φορές ότι πρόκειται να καταλάβουν την Αλ-Μπαμπ και δεν θα αφήσουν να το κάνει αυτό η Τουρκία, επειδή κάτι τέτοιο θα έθετε σε κίνδυνο τις συριακές δυνάμεις στο Χαλέπι, καθώς οι Τούρκοι θα ήταν σε θέση να επιτεθούν σε αυτές και να στηρίξουν τους τρομοκράτες.
Μετά από τις νέες αυτές εξελίξεις η λυκοφιλία Ρωσίας – Τουρκίας φαίνεται να περνάει ξανά μία μεγάλη κρίση, ακριβώς έναν χρόνο μετά την κατάρριψη του ρωσικού μαχητικού από τον Ερντογάν.