Γράφει ο Νίκος Κούτρικας Οικονομικός συντάκτης μέλος της ΕΣΗΕΑ
Στην μάχη για να πετύχει καλύτερο επιτόκιο του 4.95% που είχε δώσει η προηγούμενη κυβέρνηση δίνει η κυβέρνηση σήμερα όπου μέχρι στιγμής το επιτόκιο κινείται από 4.875 – 4.75% ενώ οι προσφορές φθάνουν πάνω από 5.5 δις.
Συμμετέχουν στην ανταλλαγή οι Εθνική, Eurobank και Alpha Bank, με ομόλογα περίπου 1 δις ευρώ. Υπάρχουν πολλές πιθανότητες να κλείσει με απόδοση 4,70%- 4,75% και ετήσιο κουπόνι στην περιοχή του 4,60%.
Σημαντικό είναι ότι η έκδοση του 5ετούς θα πραγματοποιηθεί κατά 2 δις ευρώ από την ανταλλαγή ομολόγων που λήγουν το 2019 και σύμφωνα με πληροφορίες, ο σχεδιασμός προβλέπει την άντληση νέου χρήματος από 1 έως 2 δις ευρώ, ανάλογα με τη ζήτηση και το ύψος των προσφορών. Βαρόμετρο, όμως, για τη διαμόρφωση του ετήσιου κουπονιού της έκδοσης αποτελούν, σύμφωνα με πηγές, οι προσφορές των επενδυτών που θα συμμετάσχουν στο κομμάτι της έκδοσης το οποίο αφορά στο νέο χρήμα.
Υπενθυμίζεται ότι το ετήσιο κουπόνι της έκδοσης του 5ετούς ομολόγου τον Απρίλιο του 2014 είχε διαμορφωθεί στο 4,75% και η απόδοση στο 4,95%.
Στο σημερινό ομόλογο συμμετέχουν με 1 δις οι τράπεζες. Στην ανταλλαγή των ομολόγων που λήγουν το 2019 θα συμμετάσχουν και οι ελληνικές τράπεζες, πλην της Πειραιώς, η οποία δεν διαθέτει ομόλογα της σειράς. Οι Εθνική, Eurobank και Alpha Bank ΑΛΦΑ 0,00% διαθέτουν ομόλογα ύψους 1 δις ευρώ. Η Εθνική Τράπεζα διαθέτει το ποσό των 350-400 εκατ. ευρώ, η Αlpha Βank 400-410 εκατ. ευρώ και η Eurobank ομόλογα αξίας 200-300 εκατ. ευρώ αναλυτικά.
[irp posts=”141948″ name=”Έξοδος στις αγορές: Τι λένε τα διεθνή ΜΜΕ”]
Πάντως πρέπει να επισημάνουμε ότι το όλο στήσιμο του πενταετούς ομολόγου δεν παρουσίασε καμία καινοτομία από την προηγούμενη κυβέρνηση που το είχε χαρακτηρίσει ως διαδικασία: “Δοκιμαστική έξοδο στις αγορές”. Με σύσσωμο τον ξένο τύπο σήμερα να τονίζει ότι πρόκειται για μια διαδικασία που δεν λύνει τα προβλήματα της Ελλάδος όπου χρειάζεται περισσότερη προσπάθεια.
Τα ερωτήματα φαίνεται ότι έχουν απαντηθεί, ότι η κυβέρνηση θέλησε να αλλάξει την δυσμενή ατζέντα των εξελίξεων με το ομόλογο που από τι φαίνεται μετα από 3 χρόνια τίποτα δεν άλλαξε θετικά στην οικονομία. Αν ο καθρέφτης της οικονομίας αποτελεί το επιτόκιο του πενταετούς.