Warning: Attempt to read property "term_id" on int in /var/www/vhosts/tilegrafimanews.gr/staging.tilegrafimanews.gr/wp-content/themes/jnews-child/functions.php on line 185
Με μια σειρά ευνοϊκές ρυθμίσεις κυβέρνηση και τράπεζες προσπαθούν να βρουν λύση στο θέμα των κόκκινων δανείων συνολικά και κάτω από τις απαιτήσεις των δανειστών όπου λίγο πολύ ζητούν να κλείσει το θέμα των κόκκινων δανείων στην Ελλάδα και να προχωρήσουν οι μεταρρυθμίσεις για να μπορούν να επιτευχθούν πλεονάσματα και ανάπτυξη.
Η συνάντηση με τον κ Τσίπρα παρότι δεν ήταν σίγουρη έδωσε μια “ανησυχία” ότι το θέμα μπορεί να μείνει ανοικτό και αυτή τη φορά.
Οι πρόσφατες δηλώσεις Δραγασάκη όμως χτύπησαν το καμαπανάκι του κινδύνου στο Μαξίμου ότι οι τράπεζες που μέχρι σήμερα λειτουργούν με περικοπές, απολύσεις και κλείσιμο υποκαταστημάτων έδωσαν κίνητρα για την σύσκεψη. Φήμες επικρατούσαν ακόμα και για κούρεμα καταθέσεων….
ΤΟΥ Νίκου Κούτρικα
Το Eurogroup που πραγματοποιήθηκε πρόσφατα στις Βρυξέλλες σίγουρα δεν είναι ασύνδετο από την πρόοδο που συγκλίθηκε στη σύσκεψη στο Μαξίμου, ιδίως εάν αναλογιστεί κανείς τον αυστηρό τόνο στον οποίο έκανε δηλώσεις ο επικεφαλής του ESM, Κλάους Ρέγκλινγκ, σχετικά με τις σοβαρές εκκρεμότητες που έχει η ελληνική κυβέρνηση στην υλοποίηση των προαπαιτούμενων της δεύτερης μεταμνημονιακής αξιολόγησης.
Ο βασικός κορμός για τα κόκκινα δάνεια:
Στις 120.000- 130.000 ευρώ, προσεγγίζοντας τις θέσεις των τραπεζών για προστασία ως 100.000 ευρώ τίθεται το όριο προστασίας της πρώτης κατοικίας.
Συμφωνία, ωστόσο, δεν υπάρχει ακόμα, καθώς όπως επισημαίνουν κυβερνητικές πηγές «υπάρχουν ακόμα τεχνικές λεπτομέρειες, κάποιες είναι σημαντικές, που θα δούμε τις επόμενες ημέρες».
Οι τράπεζες δείχνουν διάθεση να αποδεχθούν τη διεύρυνση της ομπρέλας προστασίας και στα μικρά επαγγελματικά δάνεια, που έχουν προσημείωση κύριας κατοικίας.
Στο συρτάρι μένει, επίσης, η κυβερνητική γραμμή για οριζόντιου τύπου ρυθμίσεις, δηλαδή για ρυθμίσεις τυποποιημένες, που θα «κουμπώνουν» με όλους τους αιτούμενους προστασίας και διακανονισμού δανείων.
Μια από τις τεχνικές λεπτομέρειες που «καίνε» είναι οι προϋποθέσεις για το «κούρεμα» των υπολοίπων δανείων.
Τα εισοδηματικά όρια προσαρμόζονται στην 4η ομάδα των εύλογων δαπανών διαβίωσης, δηλαδή στις περίπου 21.000 ευρώ και απ’ ότι φαίνεται θα ταυτιστούν με τα κριτήρια επιδότησης.
Τα «κόκκινα» στεγαστικά δάνεια κύριας κατοικίας ως 50.000 ευρώ αντιστοιχούν σε περίπου 160.000 νοικοκυριά και το «βάρος» τους ανέρχεται σε 3,9 δις ευρώ, ενώ από 50.000 ως 100.000 ευρώ, αντιστοιχούν σε 64.000 νοικοκυριά και το «βάρος» τους υπολογίζεται σε 5 δις ευρώ.
Συνεπώς, επί συνόλου 13,5 δις τέτοιων «κόκκινων» δανείων, τα 9 δις αφορούν σε ακίνητα ως 100.000 ευρώ.
Στα επαγγελματικά δάνεια, με προσημείωση κύριας κατοικίας ως 50.000 ευρώ, αντιστοιχούν σε 28.000 επιτηδευματίες, με «βάρος» 683 εκατ. ευρώ, ενώ ακίνητα 50.000 ως 100.000 ευρώ αντιστοιχούν σε 11.000 οφειλέτες, με «βάρος» που υπολογίζεται σε 800 εκατ. ευρώ.
Από την πλευρά της κυβέρνησης, στη σύσκεψη συμμετείχαν οι κ.κ. Τσίπρας, Τσακαλώτος, Δραγασάκης, Φλαμπουράρης, Λιάκος. Στο κυβερνητικό επιτελείο προστέθηκε και η κυρία Θεανώ Φωτίου, ως αρμόδια για τα ζητήματα επιδότησης του 33% της δόσης των στεγαστικών, που προβλέπει το νέο πλαίσιο για τους ευάλωτους δανειολήπτες.
Από την πλευρά των τραπεζιτών, παρόντες ήταν ο πρόεδρος της ΕΕΤ, Νίκος Καραμούζης, οι CEO των τεσσάρων συστημικών τραπεζών, κ.κ Β. Ψάλτης, Χρ. Μεγάλου, Φ. Καραβίας, Π. Μυλωνάς και ο αναπληρωτής CEO της Eurobank και υπεύθυνος για τα NPLs της ΕΕΤ, Θ. Καλαντώνης.
Τέλος πρέπει να σημειωθεί ότι η Ένωση Ελληνικών Τραπεζών και ο Καραμούζης συμμετείχε ενεργά στις διαπραγματεύσεις με τον κ Δραγασάκη-Φλαμπουράρη όπως μαθαίνουμε ενώ όλοι οι τραπεζίτες έδωσαν το παρόν στις διαπραγματεύσεις οι οποίες από τι φαίνεται μέχρι στιγμής έχουν αισιόδοξο αποτέλεσμα.
Το θέμα είναι τώρα τι θα πούν οι θεσμοί όπου σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες μας βλέπουν θετικά το όλο σχέδιο και θα προτείνουν μικρές τροποποιήσεις