Του Μανώλη Κείου
Κι ενώ η βρετανική κοινωνία ασχολείται με τις συνέπειες της απόφασης του πρόσφατου δημοψηφίσματος, η οποία την οδηγεί σε έξοδο από την ΕΕ, δεν είναι διόλου απίθανο να δούμε και μια άλλη…έξοδο, σύμφωνα με Βρετανούς αναλυτές.
Αυτή του Σταυρού από την βρετανική σημαία.
Κάτι τέτοιο βεβαίως δεν είναι απλό. Η βρετανική σημαία πέραν της συμβολικής σημασίας που έχει δεν έχει έναν αλλά τρεις Σταυρούς, του Αγίου Ανδρέου, του Αγίου Πατρικίου και του Αγίου Γεωργίου.
Παρόλα αυτά οι τάσεις που διακρίνουν οι αναλυτές στην βρετανική κοινωνία είναι πως θα γίνουν κοσμοϊστορικές αλλαγές προκειμένου να μην ενοχλούνται οι μουσουλμάνοι της Βρετανίας.
Ήδη αυτό έχει φανεί με τις υποτονικές χριστουγεννιάτικες εκδηλώσεις “για να μην ενοχλούνται οι μουσουλμάνοι”
Αλλά οι αφορμές πολλαπλασιάζονται…
Ένα σχολείο της Εκκλησίας της Αγγλίας αφαίρεσε το σύμβολο του σταυρού από τη στολή του, υπό τον φόβο ότι μπορεί να προσβληθούν οι μουσουλμάνοι της περιοχής του Χάντερσφιλντ. Συγκεκριμένα πρόκειται για ένα σχολείο που άνοιξε στις 3 Μαΐου, μετά από μια συγχώνευση των σχολικών ιδρυμάτων Crosland Moor juniors, Dryclough infants και Thornton Lodge.
Αρχικά το ενιαίο σήμα περιείχε ένα σχέδιο με ένα σταυρό σε μια βελανιδιά, κάτι που είχε σχεδιαστεί από έναν μαθητή. Τώρα, σε μια κίνηση που έχει προκαλέσει την οργή των γονέων στο σχολείο, ο σταυρός έχει αντικατασταθεί από κλαδιά δέντρου.
Το σχολείο βρίσκεται σε μια περιοχή με υψηλό μουσουλμανικό πληθυσμό.
Οι εκτιμήσεις πως αργά ή γρήγορα το θέμα του Σταυρού θα φτάσει μέχρι τη βρετανική σημαία στηρίζονται και σε μια ανάλογη πρόσφατη ιστορία στη Νέα Ζηλανδία, της οποίας η σημαία ομοιάζει με της Βρετανίας.
Πρόσφατα λοιπόν προβλήθηκε από ΜΚΟ το αίτημα να αφαιρεθεί ο σταυρός από την σημαία της Νέας Ζηλανδίας γιατί όπως υποστήριξαν, προσβάλει το αίσθημα των μη χριστιανών κατοίκων της χώρας και να αντικατασταθεί από ένα…φύλο από κλαδί δέντρου.
Τελικά με δημοψήφισμα ο λάος απάντησε αρνητικά.
Το αποτέλεσμα ήταν επί 4,5 εκατομμυρίων ψήφων το 56,6% ψήφισε να παραμείνει ο σταυρός στην σημαία της Νέας Ζηλανδίας και να μην γίνει καμία αλλαγή.
Θα δούμε κάτι ανάλογο και στη Βρετανία;