ΣΤΡΑΤΙΕΣ ΠΕΙΝΑΣΜΕΝΩΝ ΣΕ ΕΝΑΝ ΑΝΤΙΣΥΜΒΑΤΙΚΟ ΠΟΛΕΜΟ
Του Μάνου Χατζηγιάννη
“Μόλις ταΐσεις τον θυμό πεθαίνει. Η πείνα είναι που τον παχαίνει”.
Έλεγε η Αμερικανίδα ποιήτρια Emily Dickinson…
Τα επακόλουθα των πολεμικών συρράξεων ανα την υφήλιο είναι εκατομμύρια κατοίκων των περιοχών που μαστίζονται από τη φρίκη των ένοπλων συρράξεων να έχουν να αντιμετωπίσουν καθημερινά προβλήματα επιβίωσης.
Στην Υεμένη 14 εκατομμύρια άνδρες και γυναίκες αντιμετωπίζουν μια πρωτοφανή διατροφική κρίση , στη Συρία, 8,7 εκατομμύρια χρειάζονται επειγόντως τρόφιμα για να επιζήσουν, ενώ η συγκομιδή σιταριού της Συρίας έχει μειωθεί κατά το ήμισυ και η γεωργία της χώρας καταρρέει.
Περισσότερα από 50 εκατομμύρια άνθρωποι που ζουν σε 17 κλυδωνιζόμενες από συγκρούσεις χώρες βρίσκονται σε “σοβαρή επισιτιστική ανασφάλεια”, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία του ΟΗΕ.
Στην Υεμένη συγκεκριμένα, η επισιτιστική κρίση αφορά 14 εκατομμύρια ανθρώπους (πάνω από το μισό του πληθυσμού) και στη Συρία 8,7 εκατομμύρια (37% του πληθυσμού) όπως αναφέρει ο Οργανισμός Τροφίμων και Γεωργίας (FAO) και το Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα (WFP)
Το ίδιο ισχύει και για τμήματα της βορειοανατολικής Νιγηρίας, η οποία επωμίζεται το κύριο βάρος της εξέγερσης από τους ισλαμιστές της Boko Haram από το 2009, με τον εκτιμώμενο αριθμό ανθρώπων που αντιμετωπίζουν καθημερινή ανθρωπιστική κρίση σε μισό εκατομμύριο.
Για τις χώρες που βρίσκονται σε εμπόλεμη κατάσταση, η εισαγωγή τροφίμων και βασικών ειδών είναι δύσκολη, αν όχι αδύνατη, με αποτέλεσμα το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού να έχουν χάσει ήδη τα προς το ζην.
Και κάτι τέτοιο έχει αλυσιδωτές αντιδράσεις… Υπό αυτές τις συνθήκες, είναι δύσκολο να διατηρηθεί η τοπική γεωργική παραγωγή, ακόμη και παραδοσιακές παραγωγές μικρής κλίμακας, οι οποίες είναι οι πρώτες που επηρεάζονται μεταξύ άλλων και από την έλλειψη εργατικού δυναμικού.
Σε ορισμένες περιοχές της Συρίας, η συγκομιδή δεν έχει γίνει εξαιτίας του υπέρογκου αριθμού εκτοπισμένων.
Επιπλέον η βιομηχανία πουλερικών της χώρας έχει επίσης καταστραφεί, επηρεάζοντας τα φτωχότερα τμήματα του πληθυσμού, σύμφωνα με τον FAO.
Ο FAO εκτιμά ότι μόνο 1,9 εκατομμύρια τόνοι σιταριού θα είναι η συγκομιδή του τρέχοντος έτους στη Συρία, λιγότερο από το ήμισυ των 4 εκατομμυρίων τόνων που παρήχθησαν πριν από τον πόλεμο.
Ο γεωργικός τομέας, από τον οποίο εξαρτώνται τα τέσσερα πέμπτα του αγροτικού πληθυσμού πνέει τα λοίσθια.
Όλα αυτά δημιουργούν στρατιές πεινασμένων σε έναν άλλον, αντισυμβατικό πόλεμο. Και η πείνα είναι σαν το ποτάμι. Όταν δεν βρει διέξοδο, φουσκώνει και πνίγει τον κάμπο…