του Γιάννη Μητάκη – για το ΤΗΛΕΓΡΑΦΗΜΑ
Τεράστια χασούρα της Ελλάδας από τις εμπορικές συμφωνίες με την Κίνα.
Τις πομπώδεις κυβερνητικές εξαγγελίες περί επωφελών συμφωνιών με την Κίνα και τις προοπτικές ενίσχυσης της ελληνικής οικονομίας με επενδύσεις που δήθεν θα έρθουν από τον «Κινεζικό δράκο» ξεγυμνώνουν τα επίσημα στοιχεία του υπουργείου Οικονομίας.
Σύμφωνα με έγγραφο της Γενικής Διεύθυνσης Οικονομικής και Εμπορικής Πολιτικής του υπουργείου Οικονομίας «οι εμπορικές συναλλαγές της Ελλάδας με την Κίνα καταγράφονται ως ιδιαίτερα υψηλές με κύριο, ωστόσο χαρακτηριστικό το ελλειμματικό εμπορικό ισοζύγιο εις βάρος της χώρας μας λόγω των συγκριτικά κατά πολύ χαμηλότερων ελληνικών εξαγωγών σε σχέση με την αυξανόμενη διείσδυση κινεζικών προϊόντων στην ελληνική αγορά.». Αυτό πρακτικά σημαίνει η χώρα μας όχι μόνο δεν κερδίζει τίποτα από τις εμπορικές συμφωνίες με την Κίνα, αλλά απεναντίας χάνει πολλαπλάσια καθώς τα κινεζικά προϊόντα κατακλύζουν την αγορά εις βάρος των ελληνικών.
Όπως αναφέρεται στο επίμαχο έγγραφο που σας παρουσιάζει το ΤΗΛΕΓΡΑΦΗΜΑ οι ελληνικές εξαγωγές κατέγραψαν μια αύξηση της τάξης 25,1% το 2012 σε σχέση με το 2011 για να ακολουθήσει «βουτιά» τα επόμενα χρόνια. Συγκεκριμένα, η υποχώρηση για τα έτη 2014 – 2015 ήταν της τάξης του 28,2% και 16,7% αντίστοιχα. Την ίδια ώρα οι εισαγωγές από την Κίνα αυξάνονταν κατακόρυφα τα αντίστοιχα έτη. Από 1.957,2 εκατ. ευρώ που ήταν το 2013 ανέβηκαν σε 2.549,2 εκατ. ευρώ το 2015! Είναι ενδεικτικό ότι το 2015 η Κίνα ήταν ο 5ος κατά σειρά κυριότερος προμηθευτής αγαθών στην ελληνική αγορά και ο 23ος κυριότερος αγοραστής.
Πλέον, η κυβέρνηση οφείλει να αναπροσαρμόσει τις προτεραιότητές της αναφορικά με τους εμπορικούς συνεργάτες ώστε η σχέση να μην είναι ετεροβαρής όπως στην περίπτωση της Κίνας. Οι αρμόδιοι υπουργοί οφείλουν να ενισχύουν τις σχέσεις τους με τους παραδοσιακούς εταίρους όπως η Ρωσία που στην πράξη έχει φανεί ότι οι εμπορικές συμφωνίες είναι επωφελής για την ελληνική οικονομία και τους Έλληνες παραγωγούς και εμπόρους. Γι αυτό και πρέπει να ασκήσουν πιέσεις προς την Ε.Ε. προκειμένου να αποκατασταθούν οι σχέσεις με την Ρωσία και να αρθούν οι όποιες οικονομικές κυρώσεις. Άλλωστε, η επέλαση των κινεζικών προϊόντων δεν θα σταματήσει μόνο στα ελληνικά σύνορα καθώς αναμένεται να καταπνίξει το σύνολο της ευρωπαϊκής αγοράς.