Σε εξέλιξη βρίσκεται η δίκη της Ειρήνης Μελισσαροπούλου, της νεαρής Ελληνίδας που πριν από ενάμιση χρόνο συνελήφθη στο Χονγκ Κονγκ και κατηγορείται πως μετέφερε ποσότητα ναρκωτικών.
Στο δικαστήριο στην ασιατική χώρα βρίσκεται ο Ελληνας συνήγορός της, ποινικολόγος Σάκης Κεχαγιόγλου, που σε δήλωσή του παρουσίασε τα γεγονότα και τη θέση του για το ζήτημα.
Συγκεκριμένα αναφέρει:
«Με τις καταθέσεις του συνόλου των μαρτύρων του κατηγορητηρίου ολοκληρώθηκε, σήμερα Παρασκευή 8 Μαρτίου η ακροαματική διαδικασία στο πρώτο της σκέλος. Για την ερχόμενη Δευτέρα 11 Μαρτίου ορίστηκε η κατάθεση (απολογία) της κατηγορουμένης, η οποία θα εξεταστεί – σύμφωνα με το ισχύον στο Χονγκ – Κονγκ νομικό σύστημα – τόσο από τον εκπρόσωπο της κατηγορούσης αρχής όσο και από το συνήγορο υπεράσπισής της. Θα ακολουθήσουν οι αγορεύσεις και η έκδοση της απόφασης.
Όσον αφορά πρόσφατα δημοσιεύματα σε διάφορους ιστότοπους σύμφωνα με τα οποία ο «εισαγγελέας» Φίλιπ Ρος ήταν «ιδιαίτερα σκληρός» και «καταπέλτης», οφείλω να επισημάνω ότι ούτε σκληρός υπήρξε ούτε «καταπέλτες» χρησιμοποίησε… Αν όσοι διατύπωσαν παρόμοια σχόλια, σε ημεδαπά ή αλλοδαπά μέσα, έκαναν τον κόπο να ενημερωθούν για το δικονομικό σύστημα του Χονγκ – Κονγκ (αλλά και όπου αλλού ισχύει το Αγγλοσαξωνικό Δίκαιο) θα διεπίστωναν ότι ο δικηγόρος τον οποίο προσλαμβάνει το κράτος για να υποστηρίξει το κατηγορητήριο, ΕΙΝΑΙ ΥΠΟΧΡΕΩΜΕΝΟΣ ΕΚ ΚΑΘΗΚΟΝΤΟΣ να το πράξει. Δεν έχει τη δυνατότητα εάν αμφιβάλλει για την ενοχή του κατηγορουμένου να προτείνει την απαλλαγή του, όπως ο Εισαγγελέας στο νομικό σύστημα της Ελλάδος. Το μόνο λοιπόν που έπραξε ο δικηγόρος – κατήγορος ήταν με επιμέλεια και επαγγελματισμό να υποστηρίξει την κατηγορία.
Από την πλευρά του ο Βρεττανός συνήγορος υπεράσπισης της κατηγορουμένης και διακεκριμένος ποινικολόγος του Χονγκ – Κονγκ Andrew Bullet, με άψογη προετοιμασία και επεξεργασία της σχετικής δικογραφίας, εκμεταλλεύτηκε τα κενά του κατηγορητηρίου με σκοπό τη δημιουργία αμφιβολιών.
Επιθυμώ να επισημάνω, ότι η απολογία της κατηγορουμένης, οι εξηγήσεις που θα παράσχει την Δευτέρα και η υποβολή της στις ερωτήσεις των διαδίκων, θα αποτελέσουν κομβικό και αποφασιστικό σημείο για την δικανική κρίση του 7μελούς σώματος των Ενόρκων, καθότι το μοναδικό ερώτημα στο οποίο θα κληθούν να απαντήσουν είναι το εάν είναι απολύτως βέβαιοι για το αν γνώριζε ή όχι η κατηγορουμένη ότι μεταφέρει ναρκωτικές ουσίες.
Θα ήθελα επίσης να τονίσω, θέση την οποία έχω υποστηρίξει πριν καν την έναρξη της δίκης, ότι θα αποτελέσει έκπληξη για εμένα η ενδεχόμενη αθώωσή της. Ευχάριστη έκπληξη μεν, αλλά πάντως έκπληξη, καθότι ο δικηγόρος πρέπει να αποστασιοποιείται από τη συναισθηματική φόρτιση ή την ατομική του κρίση και να εξετάζει ψύχραιμα και με την απαιτούμενη απόσταση το υλικό της σχετικής δικογραφίας καθώς και τις συνθήκες και το περιβάλλον εκδίκασης της υπόθεσης. Βεβαίως, η ιστορία των ποινικών δικαστηρίων και στην Ελλάδα και στο εξωτερικό είναι γεμάτη από εκπλήξεις… Εύχομαι η περίπτωση της Ειρήνης να αποτελέσει μία από αυτές…
Τέλος, και κατά παράκληση των γονέων της κατηγορουμένης επιθυμώ να εκφράσω δημοσίως τις θερμές τους ευχαριστίες και την ευγνωμοσύνη τους προς τον Γενικό Πρόξενο της Ελλάδος στο Χονγκ – Κονγκ κ. Ιωάννη Μαλούκο και τον Υποπρόξενο κ. Κωνσταντίνο Τσιάντα για την συγκινητική συμπαράσταση προς την κόρη τους και τους ίδιους στη διάρκεια των τελευταίων 17 μηνών της κράτησής της».