Warning: Undefined array key 1 in /var/www/vhosts/tilegrafimanews.gr/staging.tilegrafimanews.gr/wp-content/themes/jnews-child/functions.php on line 184
Aύξηση των κρουσμάτων κορωνοϊού καταγράφηκε στην Ευρωπαϊκή Ένωση και τον Ευρωπαϊκό Οικονομικό Χώρο τον πρώτο μήνα του φθινοπώρου.
Αυτό ανέφερε ο επικεφαλής του Γραφείου Βιολογικών Απειλών Υγείας και Στρατηγικής Εμβολίων του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΜΑ) Μάρκο Καβαλέρι, τονίζοντας ότι τις ερχόμενες εβδομάδες αναμένεται νέο κύμα με υποπαραλλαγές της Όμικρον.
Ο κ. Καβαλέρι σημείωσε ότι «οι μολύνσεις και οι νοσηλείες αυξάνονται σε ανθρώπους από 65 ετών και πάνω». Παράλληλα υπογράμμισε ότι «η πανδημία δεν έχει τελειώσει και είμαστε ακόμη σε παγκόσμια κατάσταση έκτακτης ανάγκης, όπως είπε την περασμένη εβδομάδα ο ΠΟΥ» καλώντας τους πολίτες να εμβολιαστούν ή να προχωρήσουν με τις ενισχυτικές δόσεις, ειδικά όσοι βρίσκονται σε κατηγορίες υψηλού κινδύνου και μπορεί να νοσήσουν σοβαρά.
ΕΛΛΑΔΑ 25/10/2022 15:38
Κορωνοϊός: Έκρηξη θανάτων με 138 νεκρούς – 52.966 τα νέα κρούσματα, 82 οι διασωληνωμένοι
ΕΛΛΑΔΑ 25/10/2022 16:55
Κορωνοϊός: Εντοπίστηκαν για πρώτη φορά στην Ελλάδα οι υποπαραλλαγές BQ.1 και ΒQ.1.1
Συναγερμός για τις παραλλαγές BQ1 και BQ 1.1
Ο ίδιος προσέθεσε ότι «την περασμένη εβδομάδα μία από τις παραλλαγές της Όμικρον, που ονομάζεται ΒQ1, εντοπίστηκε σε τουλάχιστον πέντε χώρες στην ΕΕ και τον ΕΟΧ. Σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων (ECDC), η BQ1 και η υποκατηγορία της, που ονομάζεται BQ1.1, θα γίνουν το κυρίαρχο στέλεχος μέχρι τα μέσα Νοεμβρίου και τις αρχές Δεκεμβρίου».
Ο Επικεφαλής του Γραφείου Βιολογικών Απειλών Υγείας και Στρατηγικής Εμβολίων του ΕΜΑ, ανέφερε ότι «προς το παρόν παραμένει άγνωστο εάν η ΒQ1 θα είναι πιο μεταδοτική ή θα προκαλεί πιο σοβαρή νόσηση σε σύγκριση με τις υποπαραλλαγές BA4 και ΒΑ5. Αυτό που είναι γνωστό ωστόσο είναι ότι έχει αυξημένη ικανότητα να ξεφεύγει από την ανοσία του εμβολιασμού και της φυσικής μόλυνσης, συμπεριλαμβανομένης της Όμικρον, και να αντιστέκεται στα διαθέσιμα μονοκλωνικά αντισώματα».
«Εξακολουθούν να κυριαρχούν οι υποπαραλλαγές Όμικρον ΒΑ 4/ΒΑ 5 στην Ευρώπη»
«Προς το παρόν οι υποπαραλλαγές Όμικρον ΒΑ4/ΒΑ5 εξακολουθούν να κυριαρχούν στην Ευρώπη. Ωστόσο και νέες παραλλαγές που απορρέουν από την ΒΑ2 και ΒΑ5 έχουν εμφανιστεί σε διαφορετικά σημεία του κόσμου», επισήμανε ο Μάρκο Καβαλέρι.
«Παρακολουθούμε επίσης την νέα υποπαραλλαγή που ονομάζεται ΧΒΒ, η οποία εξαπλώνεται γρήγορα στην Ασία και έχει ήδη εντοπιστεί σε μερικές ευρωπαϊκές χώρες», σημείωσε ο κ. Καβαλέρι.
Επισήμανε ότι αυτή τη στιγμή υπάρχουν έξι εμβόλια για αρχικό εμβολιασμό, τέσσερα προσαρμοσμένα και οκτώ θεραπείες για τον κορονοϊό.
Τι συμβαίνει στην Ελλάδα με τις υποπαραλλαγές BQ.1 και BQ.1.1
Σημειώνεται πως για πρώτη φορά καταγράφηκαν στην Ελλάδα κρούσματα των υποπαραλλαγών BQ.1 και ΒQ.1.1 της μετάλλαξης Όμικρον του κορωνοϊού σε Αττική και Κρήτη,
Συγκεκριμένα, 10 κρούσματα της νέας υποπαραλλαγής της Όμικρον, ΒQ.1 και πέντε της υποπαραλλαγής BQ.1.1, εντοπίστηκαν κατά την τελευταία εβδομάδα από τα 629 δείγματα που ελέγχηκαν από το Eθνικό Δίκτυο Γονιδιωματικής Επιτήρησης, που λειτουργεί υπό το συντονισμό του ΕΟΔΥ.
«Για τις BQ.1 & BQ.1.1 λειτουργούν τα αντιικά φάρμακα, όχι όμως τα μονοκλωνικά»
Αναφορικά με τις εν λόγω παραλλαγές, και το αν τις καλύπτουν τα εμβόλια, η καθηγήτρια επιδημιολογίας, Αθηνά Λινού, επισήμανε σήμερα, μιλώντας στην εκπομπή «Καλημέρα Ελλάδα» στον ΑΝΤ1: «Υπάρχουν δυο παραλλαγές της Όμικρον η BQ.1 και BQ.1.1, οι οποίες σε άλλες χώρες έχουν αρκετή έξαρση. Και η «Κένταυρος» που υπάρχει σε ευρωπαϊκές χώρες, δεν υπάρχει ακόμα στην Αμερική. Ξέρουμε λίγα πράγματα έως τώρα για τις νέες υποπαραλλαγές. Εκείνο που ξέρουμε είναι ότι επηρεάζουν θετικά τα αντιικά φάρμακα, όμως επηρεάζουν αρνητικά, δηλαδή δεν πιάνουν τα μονοκλωνικά».
Τέλος, για τα εμβόλια και την κάλυψη που προσφέρουν έναντι αυτών των νέων στελεχών του κορωνοϊού, η Καθηγήτρια Επιδημιολογίας του ΕΚΠΑ είπε πως «δυστυχώς ο ιός συνεχίζει να δημιουργεί παραλλαγές με την ίδια ένταση. Το εμβόλιο, ακόμη και η 5η δόση που έχουμε κάνει αρκετοί, όπως εγώ και ο σύζυγος μου, βοηθάει αλλά όχι πολύ, βοηθάει λίγο και κυρίως να μην νοσήσουμε σοβαρά»