ΥΓΕΙΑ: Οι σωστές τροφές στη σωστή ποσότητα αποτελούν κλειδί για να ζήσετε πολλά χρόνια και με υγεία. Οι ανάγκες του οργανισμού σας όμως αλλάζουν καθώς μεγαλώνετε.
Για παράδειγμα δεν χρειάζεστε τις ίδιες θερμίδες, έχετε ανάγκη όμως περισσότερα θρεπτικά συστατικά, όπως η βιταμίνη D.
Αυτός είναι και ένας λόγος που πολλοί ηλικιωμένοι δεν παίρνουν πάντα τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεται ο οργανισμός τους.
Δείτε ποια είναι τα σημάδια που στέλνει ο οργανισμός σας, όταν δεν τρέφεστε σωστά…
Κόπωση: Αν νιώθετε μόνιμη κούραση και έλλειψη ενέργειας, μπορεί να σας λείπει σίδηρος. Η ανεπάρκεια σιδήρου μπορεί να οδηγήσει σε αναιμία, δεν έχετε δηλαδή αρκετά ερυθρά αιμοσφαίρια για να μεταφέρουν οξυγόνο και θρεπτικά συστατικά σε όλο το σώμα σας. Η κούραση μπορεί να είναι επίσης σημάδι ότι δεν τρώτε αρκετή πρωτεΐνη.
Εύθραυστα και ξηρά μαλλιά: Η αναιμία, η απουσία πρωτεϊνών και η ελλιπής πρόσληψη βιταμινών είναι η αιτία. Όταν το σώμα σας δεν λαμβάνει αρκετά θρεπτικά συστατικά, στέλνει αυτά που έχει στα ζωτικά όργανα, όπως η καρδιά. Αυτό σημαίνει ότι τα μαλλιά σας παίρνουν λιγότερα συστατικά. Η κακή διατροφή μπορεί επίσης να επηρεάσει το δέρμα σας, προκαλώντας ξηρότητα και χλωμάδα.
Αλλαγές στα νύχια: Η κακή διατροφή μπορεί να προκαλέσει αλλοιώσεις στα νύχια σας. Είναι πιθανό να γίνουν λεπτά ή εύθραυστα, καθώς και να πάρουν κοίλο σχήμα σαν κουτάλι. Αυτό είναι σημάδι ανεπάρκειας σιδήρου. Τα προβλήματα στα νύχια μπορεί επίσης να προκληθούν από χαμηλά επίπεδα πρωτεϊνών, ασβεστίου ή βιταμινών Α, Β6, C και D.
Προβλήματα στα δόντια: Το στόμα σας είναι ένα από τα πρώτα σημεία που μπορεί να εμφανιστούν τα σημάδια κακής διατροφής. Η έλλειψη βιταμίνης C μπορεί να προκαλέσει αιμορραγία, ουλίτιδα, ενώ σε σοβαρές περιπτώσεις μπορεί να προκαλέσει ακόμη και απώλεια δοντιών. Εάν έχετε τεχνητές οδοντοστοιχίες, σας λείπουν δόντια ή τα δόντια σας είναι χαλαρά, μπορεί οι διατροφικές σας συνήθειες να αλλάξουν. Αυτό είναι «δίκοπο μαχαίρι», καθώς αν πονάτε λόγω οδοντικών προβλημάτων, είναι πιο δύσκολο να τρώτε υγιεινές τροφές, και αυτό κάνει πιο δύσκολο να κρατάτε τα δόντια σας υγιή.
[irp posts=”179215″ name=”Υπνος: 5 τροφές που μπορείς να φας το βράδυ για να κοιμηθείς καλύτερα”]
Διάρροια: Η έλλειψη ψευδαργύρου μπορεί να διαταράξει την ισορροπία των βακτηρίων στο έντερο, γεγονός που μπορεί να προκαλέσει διάρροια. Η απουσία ψευδαργύρου έχει ως συνέπεια το πεπτικό σας να μην μπορεί να συγκρατήσει νερό και τους απαραίτητους ηλεκτρολύτες. Το αντίθετο, δηλαδή δυσκοιλιότητα, μπορεί να συμβεί όταν δεν τρώτε αρκετές φυτικές ίνες, δηλαδή φρούτα, λαχανικά και δημητριακά ολικής αλέσεως.
Κακή διάθεση και προβλήματα ψυχικής υγείας: Η κακή διατροφή μπορεί να προκαλέσει κακή διάθεση, απουσία ενδιαφέροντος για πράγματα που απολαμβάνατε, σύγχυση και απώλεια μνήμης. Τα παιδιά που δεν λαμβάνουν αρκετή πρωτεΐνη μπορεί να είναι ευερέθιστα και ανήσυχα και να έχουν προβλήματα προσοχής και μάθησης.
Μώλωπες και αργή επούλωση: Αν παρατηρείτε μώλωπες χωρίς προφανή λόγο (πτώση ή πρόσκρουση σε κάτι), ελέγξτε τη διατροφή σας. Μπορεί να σας λείπουν πρωτεΐνες, βιταμίνη C ή βιταμίνη Κ, στοιχεία απαραίτητα για την επούλωση των τραυμάτων. Η βιταμίνη C βοηθά στην ανάπλαση του ιστού και η βιταμίνη Κ είναι σημαντική για την πήξη του αίματος.
Αργή ανοσοαπόκριση: Χωρίς τη σωστή διατροφή, το σώμα σας δεν έχει αρκετά λευκά αιμοσφαίρια για την καταπολέμηση ασθενειών, όπως οι λοιμώξεις ή ο καρκίνος. Μερικά από τα πιο σημαντικά θρεπτικά συστατικά για ένα ισχυρό ανοσοποιητικό σύστημα είναι η πρωτεΐνη και ο ψευδάργυρος, καθώς και οι βιταμίνες Α, C και Ε, γράφει το onmed.gr.