Αντιμετώπιση του καρκίνου μέσα σε μόλις δύο ώρες υπόσχεται νέα θεραπεία, που σκοτώνει τα περισσότερα καρκινικά κύτταρα, προσφέροντας έτσι ελπίδα κυρίως στην αντιμετώπιση καρκίνου σε παιδιά καθώς και σε όσους πάσχουν από μη χειρουργήσιμους ή δυσπρόσιτους, για τους χειρουργούς, όγκους.
Πρόκειται για μη επεμβατική μέθοδο, η οποία απαιτεί μόλις μία ένεση και τη χρήση υπεριώδους ακτινοβολίας.
Ο καθηγητής Βιολογιας του Univercity of Texas στο Σαν Αντόνιο, Matthew Gdovin, ανέπτυξε τη μέθοδο τα τελευταία δύο χρόνια, παρουσιάζοντάς τη με δημοσίευση στο επιστημονικό περιοδικό «The Journal of Clinical Oncology». Η τεχνική του βασίζεται στη έγχυση μέσω ένεσης της χημικής ουσίας νιτροβενζαλδεΰδη στο εσωτερικό του όγκου.
Αφού η ουσία, η οποία βρίσκεται σε υγρή μορφή, διαχυθεί στον ιστό, ρίχνει πάνω του μια δέσμη υπεριώδους φωτός. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα το εσωτερικό των καρκινικών κυττάρων να γίνει πολύ όξινο, αναγκάζοντάς τα να ενεργοποιήσουν τη διαδικασία «αυτοκτονίας» π ου τα οδηγεί στον θάνατο.
Σύμφωνα με τον ερευνητή, στα πειράματα που έκανε σε πειραματόζωα, το 95% των καρκινικών κυττάρων ήταν νεκρά μέσα στις πρώτες δύο ώρες.
Δοκίμασε την αποτελεσματικότητα της μεθόδου σε ποντικούς με τριπλά αρνητικό καρκίνο του μαστού, ο οποίος είναι η πιο επιθετική μορφή της ασθένειας και δύσκολο να αντιμετωπιστεί.
Πιθανότητες επιβίωσης
Έπειτα από μόλις μία θεραπεία στο εργαστήριο, κατάφερε να σταματήσει την αύξηση του όγου και να διπλασιάσει τις πιθανότητες επιβίωσης των ποντικών. Πιστεύει ότι η θεραπεία θα φανεί πολύ χρήσιμη σε ασθενείς με όγκο στον εγκέφαλο, στην αορτή και τη σπονδυλική στήλη που είναι δύσκολα προσβάσιμοι από τους χειρουργούς, καθώς και σε παιδιά ή ασθενείς στους οποίους δεν μπορεί να χορηγηθεί ακτινοθεραπεία ή χημειοθεραπεία.
Τώρα τη δοκιμάζει σε καρκινικά κύτταρα, τα οποία είναι ανθεκτικά στη φαρμακευτική θεραπεία, ώστε να την κάνει όσο το δυνατό πιο ισχυρή. Ασχολείται επίσης με την ανάπτυξη κατάλληλων νανοσωματιδίων που θα κουβαλούν τη νιτροβενζαλδεΰδη και θα μπορούν να εντοπίσουν και αν εξουδετερώσουν τα μεταστατικά καρκινικά κύτταρα.